Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Εορτές Εξόδου 2019 - O 3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης απλώθηκε σε όλο το Μεσολόγγι


Από το λιμάνι ως την Πύλη απλώθηκε εφέτος ο 3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης, το Σάββατο 13 Απριλίου. Είχε ήδη σκοτεινιάσει όταν έγινε η εκκίνηση των αναγνώσεων στον Ανεμόμυλο του ιερωμένου Ιωσήφ Ρωγών. Με φαναράκια στα χέρια, αναγνώστες και κοινό έφτασαν περπατώντας στην οικία του λόγιου και πολιτικού Σπυρίδωνα Τρικούπη όπου οι αναγνώσεις συνεχίστηκαν μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος που τους περίμενε. Τρίτος σταθμός τους ήταν η Δημοτική Πινακοθήκη στην κεντρική πλατεία, όπου φυλάσσονται καλλιτεχνικά έργα και κειμήλια του Αγώνα, με αναγνώσεις ποιητικών και πεζών κειμένων του Σολωμού και του Κρυστάλλη. Συγκινητική και εφέτος ήταν η συμμετοχή των μαθητών από τα σχολεία της πόλης και δυναμική η παρουσία θεατρικών και πολιτιστικών ομάδων. Οι αναγνώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα του Τρικουπείου Πολιτιστικού Κέντρου, σε υποβλητική ατμόσφαιρα, ως τα ξημερώματα της Κυριακής 14 Απριλίου.



Η ξεχωριστή ιδιαιτερότητα του Μαραθωνίου Ανάγνωσης, ο συλλογικός χαρακτήρας του, αναδείχθηκε και εφέτος, με την ενεργό συμμετοχή περισσότερων από εξήντα αναγνωστών και αναγνωστριών που διάβασαν κείμενα της επιλογής τους τα οποία αποτυπώνουν τον λόγο των Αγωνιστών και την καθημερινότητα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, κομμάτια από την ιστορία της Οικογένειας Τρικούπη και της δράσης της στα χρόνια της Επανάστασης, τις πιεστικές συνθήκες έκδοσης των «Ελληνικών Χρονικών» και το πόσο το Μεσολόγγι και η Έξοδος ενέπνευσαν ποιητές και πεζογράφους στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

«Παρόντες» ήταν με τις λέξεις και τα κείμενά τους και ο Μάγερ, και ο Μπάιρον, και ο Ουγκό αλλά και ο Γκαίτε και ο Πούσκιν, με ρομαντικά ποιήματα που ακούστηκαν στο πρωτότυπο και μας μετέφεραν στο κλίμα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας της εποχής. Παράλληλα με τις αναγνώσεις, προβλήθηκε στην αίθουσα του Τρικουπείου βίντεο με τεκμήρια από το Μεσολόγγι στην Ιστορία, στη Λογοτεχνία και τις Τέχνες, στον Τύπο, στην Πολιτική.


Καλωσορίζοντας το κοινό οι Φίλοι Βαλβείου Βιβλιοθήκης ανήγγειλαν τη συγκρότησή τους σε σωματείο με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Βαλβείου Βιβλιοθήκης» και κάλεσαν όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα βιβλιογράφησης των εκδόσεων για το Μεσολόγγι με σκοπό την έκδοση μιας μεσολογγίτικης βιβλιογραφίας στην επέτειο των 200 χρόνων από την ιστορική Έξοδο.