Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της συνοικίας των ανατολικών αλιπέδων στο Μεσολόγγι κατέγραψαν τα μέλη του συνδυασμού "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου"


Συνεχίζοντας τις επιτόπιες συναντήσεις τους με κατοίκους των συνοικιών του Μεσολογγίου τα μέλη του συνδυασμού «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» την περασμένη Κυριακή 14/4 επισκέφθηκαν τη συνοικία των ανατολικών αλιπέδων ή «Φιλελλήνων» όπως είναι η επίσημη ονομασία και είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Στην ανακοίνωση που ακολουθεί περιγράφεται η συζήτηση και τα συμπεράσματά της:
«Την Κυριακή 14 Απριλίου πραγματοποιήσαμε άλλη μια συνάντηση γειτονιάς, αυτή τη φορά στην περιοχή των Ανατολικών Αλίπεδων ή όπως μας είπαν οι κάτοικοι ότι είναι η επίσημη ονομασία της, στην περιοχή των "Φιλελλήνων".
Υπήρξε πραγματικά μια εποικοδομητική συζήτηση. Φάνηκε ότι οι κάτοικοι γνωρίζουν καλά τα προβλήματα της περιοχής και ότι έχουν σχέδιο για το πως θα ήθελαν να εξελιχθεί η περιοχή τους. Άλλωστε, είναι από τις λίγες συνοικίες της πόλης, όπου ο Σύλλογος που έχουν συστήσει είναι ενεργός και δραστηριοποιείται για πάνω από 15 έτη.
Επί της ουσίας, για άλλη μια φορά ως πρωταρχικός προβληματισμός αναδείχθηκε η πληθώρα των αδέσποτων ζώων. Στη συγκεκριμένη περιοχή τα αδέσποτα ζώα συγκεντρώνονται μπροστά από το ΕΠΑΛ, δημιουργώντας μη διαχειρίσιμο πληθυσμό.



Μεταξύ των προβλημάτων που αναδείχθηκαν ήταν τα βουλωμένα φρεάτια με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα υπόγεια, η δυσοσμία που κατά καιρούς προέρχεται από την αποχέτευση, όπως και η παραβατική συμπεριφορά που παρατηρείται στην περιοχή με τις συχνές κλοπές και τους αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας που γίνονται τα βράδια στην περιμετρική Κλείσοβας. Παράλληλα, οι κάτοικοι επισήμαναν την κακή κατάσταση του οδoστρώματος της Σπύρου Τρικούπη μέχρι το ΕΠΑΛ και της οδού Ελύτη, όπως και τον ελλιπή φωτισμό σε αρκετά σημεία της περιοχής, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παραβατικότητα.
Οι κάτοικοι προέβαλλαν την κακή κατάσταση του αύλακα στη Motivo που μετατρέπεται σε εστία μόλυνσης, την έξαρση του πληθυσμού των κουνουπιών και τη ρύπανση της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας. Αναφέρθηκαν στον ενοχλητικό θόρυβο και στο πρόβλημα της καθαριότητας που προκαλούνται από την εκ περιτροπής λειτουργία της λαϊκής αγοράς, ενώ θεωρούν σημαντική την έλλειψη παιδικής χαράς καθώς και τη μη ολοκλήρωση της ονοματοδοσίας των οδών της περιοχής τους.
Μεταξύ των λύσεων συζητήθηκαν εκτενώς οι τρόποι της μείωσης σε βάθος 5ετιας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Πρότειναν τη σωστή λειτουργία της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού καθώς και την άρση των αναχωμάτων για να αναπνεύσει η Κλείσοβα. Ζήτησαν περισσότερη αστυνόμευση για το θέμα των κλοπών και πρότειναν σαμαράκια και λειτουργία καμερών στην περιμετρική της Κλείσοβας για να αποτραπεί το φαινόμενο της ανάπτυξης μεγάλων ταχυτήτων. Έθιξαν το θέμα μιας χωροθετημένης σταθερής και στεγασμένης λαϊκής αγοράς, καθώς και της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων κάθε σπιτιού, ενώ θεώρησαν εκ των ων ουκ άνευ τη δραστηριοποίηση και την κινητοποίηση των δημοτών. Τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και τον έλεγχο και τη λογοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η προσπάθεια του Συμβουλίου Γειτονιάς που λειτουργεί στα Ανατολικά Αλίπεδα καθώς και ο τρόπος οργάνωσης του, αποτελώντας έτσι παράδειγμα προς μίμηση και για τις άλλες γειτονιές της πόλης, ενώ σημαντική είναι η φροντίδα του για την ονοματοδοσία των οδών της περιοχής του (περιοχή Φιλελλήνων).
Συμπερασματικά, παρατηρούμε ότι σε κάθε γειτονιά που επισκεπτόμαστε και συζητάμε, αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερα θέματα. Ωστόσο, ως κοινά προβλήματα σε όλη την πόλη αναφέρονται: η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, οι αποχετεύσεις και η οδοποιία.
Εν κατακλείδι, σημαντικό στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα από τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο που συμπληρώνουν οι συμμετέχοντες στο τέλος κάθε συνάντησής μας, είναι το γεγονός ότι το 60% επιθυμεί οι συναντήσεις γειτονιάς να γίνονται κάθε 6 μήνες, ενώ το 40% επιθυμεί να γίνονται ακόμη συχνότερα, κάθε τρεις μήνες. Πράγματι, το μέγεθος της πόλης μας, είναι τέτοιο, που μπορεί να επιτρέψει τις συχνές συναντήσεις των κατοίκων και τη συνεργασία τους με τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Οι επόμενες συναντήσεις γειτονιάς θα πραγματοποιηθούν στην Αγριλιά, την Πλώσταινα, τη Βίγλα και το Κέντρο της Πόλης. Ελάτε να εκφραστείτε και να κουβεντιάσουμε μαζί τις λύσεις που θα πάνε το Μεσολόγγι μας ένα βήμα μπροστά