Τρίτη 23 Απριλίου 2019

«Χρεοκοπημένη ΔΕΥΑΜ με «δήθεν» πλεόνασμα παραδίδει ο κ. Καραπάνος» υποστηρίζουν επτά δημοτικοί σύμβουλοι Μεσολογγίου


«Χρεοκοπημένη ΔΕΥΑΜ με «δήθεν» πλεόνασμα παραδίδει ο κ. Καραπάνος» είναι ο τίτλος κοινής δήλωσης για τη συνολική οικονομική κατάσταση του δήμου Μεσολογγίου που συνυπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσολογγίου Βασιλείου Σπύρος, Γιαννόπουλος Κων/νος, Γυφτογιάννης Ιωάννης, Διαμαντόπουλος Σπύρος, Κότσαλος Ανδρέας, Κοκοτός Δημήτρης  και Τσέλιου-Παναγοδήμου Ευαγγελία, οι οποίοι, ως γνωστό, θα είναι υποψήφιοι με τον συνδυασμό «Δημιουργική Ανατροπή» του Κώστα Λύρου.
Στη δήλωσή τους αναφέρουν:
«Η θριαμβολογία του Δημάρχου για την επίτευξη πλεονάσματος στο Δήμο μας ύψους  2,5εκ€ ευρώ προκαλεί τη θυμηδία όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά και παρακολουθούν στοιχειωδώς τα πεπραγμένα του Δήμου μας.
Ο κ. Δήμαρχος «ξέχασε» ή σκόπιμα δεν ανέφερε ότι ο Δήμος μας οφείλει αρκετά χρήματα σε τρίτους μέσω δικαστικών αποφάσεων ενώ άγνωστο παραμένει το τελικό ποσό των συνεχόμενων διαταγών πληρωμής που σωρηδόν εκδίδει ο Αντιδήμαρχός του. Δεν είπε ότι το ποσό των 2,5εκ€ αποτελεί ταμειακό λογιστικό υπόλοιπο ( πλεόνασμα ) και όχι «φρέσκο» χρήμα προς χρήση.



Αν κάνουμε λάθος σας προκαλούμε να φέρετε αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και να μας ανακοινώσετε ένα μεγάλο έργο των 2,5εκ€. Σας προκαλούμε να φέρετε το έργο της εισόδου της πόλης ( Ναυπάκτου ) που πανηγυρίσατε ότι δήθεν θα πράξετε άμεσα ή να ικανοποιήσετε το αίτημα των δημοτών της περιοχής της Μάνας που βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη με απουσία έργων υποδομής, παρά την ένταξή της στο σχέδιο πόλεως από το 2002.  Θα το υπερψηφίσουμε.  
Ο κ. Δήμαρχος «ξέχασε» ή σκόπιμα δεν ανέφερε ότι ο Δήμος μας όπως οι περισσότεροι χρεωμένοι Δήμοι της Χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύθηκαν μέσω του προγράμματος επιχορήγησης ληξιπρόθεσμων οφειλών ( + πρόγραμμα ΑΞΙΑ ) με περίπου 3,1εκ€. Δεν ανέφερε ότι ο Δήμος μας όπως και όλοι οι χρεωμένοι Δήμοι της Χώρας είναι σε εποπτεία μέσω του οικονομικού παρατηρητηρίου του αρμόδιου Υπουργείου και ελέγχονται οι αποκλίσεις του Προϋπολογισμού του αδυνατώντας έτσι να δημιουργηθεί νέο χρέος στο Δήμο.
Και επειδή σε εμάς αρέσει η αλήθεια και αυτή υπηρετούμε, ενημερώνουμε τους δημότες ότι το χρέος του Δήμου το 2010, όταν και ανέλαβε ο κ. Κατσούλης, ήταν περίπου 12εκ€. Με αντίστοιχο πρόγραμμα επιχορήγησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και την διαγραφή μέρους του, παραδόθηκε στη σημερινή δημοτική αρχή χρέος με μειούμενο ρυθμό στα 5,8εκ€. Φυσικά με τον ίδιο τρόπο μειώθηκε περαιτέρω και ευτυχώς μηδενίστηκε.
Μια δεύτερη αλήθεια είναι ότι τα έσοδα δεν αυξήθηκαν ελέω της επιτυχημένης πολιτικής σας σε τέτοιο βαθμό που θα επέτρεπαν μείωση του χρέους κατά 2,7εκ€. Περιορίστηκαν οι δαπάνες λοιπόν όντας υποχρεωμένοι λόγω χρέους και εποπτείας.
Όμως κύριε Δήμαρχε ας κάνουμε μία υπόθεση προκειμένου να καταλήξουμε στο συμπέρασμα για το οποίο περιμένουμε επίσημα να μας ενημερώσετε,
Αφού  είστε τόσο καλοί «νοικοκύρηδες» και «μαζέψατε» το χρέος του Δήμου και εμείς αδίκως σας κατηγορούμε, γιατί δεν επιτύχατε το ίδιο και στη ΔΕΥΑΜ, στην οποία προεδρεύετε κιόλας, και εκτινάξατε τις ανείσπρακτες οφειλές μαζί με το χρέος προς τη ΔΕΗ και τους τρίτους στα 10εκ€ από τα 5εκ€ που το παραλάβατε;        ( παρόλο και την έμμεση χρηματοδότηση ύψους άνω του 1εκ από το Δήμο και τα Ν.Π. του, μέσω των διαταγών πληρωμής )


ΥΓ. Τον περασμένο Δεκέμβρη γνωρίζουμε ότι λάβατε ένα ακόμη «μποναμά» ύψους 470.000€ περίπου ( 280.000, 110.000 και 80.000 ) το οποίο σαφώς και έχετε στο ταμείο σας σήμερα προς χρήση. Ήδη τρεις προμήθειες για τον ίδιο σκοπό των 24.000€ ανά δημοτική ενότητα ( γιατί άραγε;; ) δόθηκαν για τα αδέσποτα ζώα ενώ η μελέτη και η κατασκευή του καταφυγίου που εκ του νόμου είστε υποχρεωμένοι να πράξετε μάλλον παραπέμπεται στις καλένδες..
Συνεχίστε έτσι…»