Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Πανηγύρι Αη Συμιού 2008

Ο απολογισμός από τον Σύλλογο Πανηγυριστών "Ο Άγιος Συμεών"
Άλλο ένα πανηγύρι πέρασε και ο απολογισμός της οργάνωσής του απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει τις επόμενες διοργανώσεις του.
Η προσπάθεια οργάνωσης του πανηγυριού ξεκίνησε από τις 12 Μαΐου όταν ο σύλλογός μας συναντήθηκε με το Δήμαρχο και του παρέδωσε επιστολή όπου σημειώνονταν τα θέματα και οι φορείς που θα μπορούσαν να τα διαχειριστούν και που κατά τη γνώμη μας η σωστή αντιμετώπισή τους θα βοηθούσαν στη διεξαγωγή του.
Σ’ αυτή τη συνάντηση ζητήσαμε να τεθεί ο Δήμος επικεφαλής του συντονισμού των ενεργειών, ως θεσμικός Άρχων του Τόπου, με βοηθό το σύλλογό μας μιας που οι παρέες των πανηγυριστών που διοργανώνουν το πανηγύρι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν σ’ αυτόν.
Χρειάστηκαν δυστυχώς δύο συναντήσεις για να πειστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα, όχι κάποιου μικροσυλλόγου, αλλά του ίδιου του Δήμου γιο το κεντρικότερο πολιτιστικό δρώμενο που διοργανώνει στη περιφέρειά του, μετά τις Εορτές Εξόδου.
Και το χειρότερο, ήταν όχι ότι δεν ανταποκρίθηκαν φορείς, όπως πχ η Ελληνική αστυνομία (ίσως επειδή η πρόσκληση δεν ήταν γραπτή) άλλα και η ίδια η Δημοτική Αστυνομία έλαμψε δια της απουσίας της στην πρώτη συνάντηση.
Στο μικρό απολογισμό που κάνουμε ας ξεκινήσουμε ευχαριστώντας εκ μέρους των πανηγυριστών και όσων αγαπούν τον Αη Συμιό τους φορείς που με τη συμμετοχή τους και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν βοήθησαν στην πραγματοποίηση του πανηγυριού.
a. Την Νομαρχία για την επαρκή και έγκαιρη, αν και όχι ολοκληρωμένη, διευθέτηση του χώρου περί το Μοναστήρι, όπου από καιρό, πραγματοποιούνται εργασίες ανάπλασης
b. Την ΔΕΥΑΜ για την εξασφάλιση του καινούργιου δικτύου νερού μέσα στο ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που εκ των πραγμάτων της διατέθηκε, αλλά και για την ανταπόκρισή της στο αίτημά μας να πλυθεί ο χώρος του Αη Συμιού πριν το πανηγύρι
c. Την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου για την αποκομιδή των σκουπιδιών σε σύντομο χρόνο
d. Την Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας που δεν διέθεσε το χώρο της σε μικροπωλητάς
e. Την Πυροσβεστική για την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος στο μοναστήρι από την Κυριακή έως το απόγευμα της Δευτέρας
f. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς Ταξί και αστικά ΚΤΕΛ για την υποστήριξη της μεταφοράς του κόσμου από και πρός τον Αη Συμιό όλο το βράδυ. Ως πανηγυριστές ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα αστικά ΚΤΕΛ για την προσφορά τους να μας μεταφέρουν δωρεάν στο μοναστήρι αμέσως μετά το πέρας της Κυριακάτικης παρέλασης
g. Τελειώνοντας να ευχαριστήσουμε, ιδιαίτερα, την Τροχαία, για την, για άλλη μια φορά, θετική παρουσία της στο χώρο του Μοναστηριού, έστω και αν ήταν μόνο την Κυριακή και Δευτέρα και όχι νωρίτερα όπως ζητήσαμε και αποδείχτηκε ότι ήταν απαραίτητο. Και επιμένοντας λίγο παραπάνω στο θέμα του ελέγχου κυκλοφορίας των οχημάτων στο χώρου Αη Συμιού ας σημειώσουμε για περαιτέρω σκέψη τα εξής σημεία.
Με τη χρήση φραγμάτων και κινητών αντεννών ελέγχου κυκλοφορίας (μπάρες) που εξασφάλισε ο σύλλογός μας από την ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ (τους ευχαριστούμε για την παραχώρηση χρήσης) αποδείχτηκε ότι η μόνη πρόσβαση που χρησιμοποιείται απ’ όλους είναι ο κανονικός δρόμος. Κανείς δεν προσπάθησε να έρθει από το Ζυγό π.χ. Και γιατί να το κάνει από τη στιγμή που μέχρι την Κυριακή το πρωί η πρόσβαση, όπως τα περισσότερα χρόνια, είναι ελεύθερη.
Η διαρκής παρουσία επαρκών αστυνομικών δυνάμεων (όχι δύο τροχονόμοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν πλήθος οργισμένων Ρομά) είναι απαραίτητη για να υλοποιηθούν τα όποια μέτρα.
Όλοι μας, πανηγυριστές, συμπολίτες, επισκέπτες όλων των φυλών, δύσκολα αποχωριζόμαστε το αυτοκίνητό μας. Είναι για αυτό το λόγο ιδιαίτερα θετικό ότι όλες οι παρέες όλων των συλλόγων, σεβάστηκαν τον περιορισμό των αυτοκινήτων. Είναι όμως και πασιφανές ότι κόσμο στον Αη Συμιό θα ξαναδούμε όταν θα μπορέσουμε να διευθετήσουμε την πρόσβαση, όχι με αστυνομικά μέτρα, αλλά με διαπλάτυνση του δρόμου (μέχρις της δημιουργίας κυκλικού δικτύου μέσω ΧΥΤΑ για την μονοδρόμησή του) και δημιουργία χώρων στάθμευσης κοντά στο χώρο του πανηγυριού, αλλά όχι εντός.
Συνεχίζοντας τον απολογισμό, θα μας επιτρέψετε να εκφράσουμε τα παράπονά μας προς την Αστυνομία για την για άλλη μια φορά ανεπαρκή παρουσία της στο χώρο του μοναστηριού, όπου πέρσι είχε εκδηλωθεί έως και απόπειρα ανθρωποκτονίας (βεντέτα). Είναι λυπηρό να βλέπεις πανηγυριστές να αναγκάζονται να διαπληκτίζονται με Ρομά προκειμένου να διατηρηθούν κάποια στοιχειώδη μέτρα αστυνομικού ενδιαφέροντος (αποκλεισμός ελεύθερης πρόσβασης στον ιδιωτικό χώρο του μοναστηριού) την στιγμή που επίσημα από την εκκλησία έχει αυτό ζητηθεί και που δεν υπάρχει παρουσία αστυνομικών, ούτε η στοιχειώδης.
Από αυτή την εμπειρία μας μπορούμε να καταλάβουμε την αντίδραση των ανθρώπων της Δημοτικής αστυνομίας που «εξαφανίστηκαν» και κλείνοντας τα κινητά τους, κατά δήλωση του Δημάρχου και της υπευθύνου Αντιδημάρχου, ουσιαστικά αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν τα μέτρα που είχε αναλάβει να υλοποιήσει ο Δήμος αρχής γενομένης την Παρασκευή (παρουσία στο χώρο του γηπέδου του Αγ. Θωμά για την εφαρμογή του περιορισμού της πρόσβασης με ΙΧ στο μοναστήρι με τη συνδρομή ιδιωτικής αστυνομίας που είχε προσφερθεί αφιλοκερδώς, της θεσμικής αστυνομίας αλλά και των λεωφορείων)
Αυτό που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε ως πανηγυριστές και δεν μπορούμε να δεχτούμε ως πολίτες αυτού του Δήμου, είναι πώς είναι δυνατόν ο Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος να μη μπορούν να ελέγξουν τις υπηρεσίες του Δήμου.
Η καλή οργάνωση έλειψε και από τη σεμνή τελετή στην Αγία Τριάδα την Τρίτη, όπου κυμάτιζαν σκισμένες σημαίες ενώ το μνημείο πλαισίωνε μόνο η σημαία του Δήμου μιας και ο ιστός της άλλης σημαίας κείτονταν σπασμένος παραδίπλα. Έτσι τα αναψυκτικά που προσφέρονταν στο παραμελημένο κιόσκι δίπλα στην εκκλησία τόνιζαν μάλλον παρά διασκέδαζαν την προχειρότητα της οργάνωσης.
Αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Δήμαρχος και όσο περνούσε από το χέρι του, έδωσε λύσεις της τελευταίας στιγμής. Και πάνω απ’ όλα ανταποκρίθηκε ενισχύοντας την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας σχετικής με το Πανηγύρι του Αη Συμιού που οργάνωσε ο Σύλλογός μας.
Κλείνοντας ας σημειώσουμε ότι αναμένουμε τις κινήσεις του Δημάρχου προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη στο Δήμο μας και δηλώνουμε πρόθυμοι να τον βοηθήσουμε, όπως μπορούμε, γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πανηγύρι για το οποίο ενδιαφερόμαστε, είναι από τα κορυφαία δρώμενα του Δήμου που αγαπάμε. Ενός Δήμου που βρίσκεται μπροστά σε προκλήσεις που απαιτούν καλή οργάνωση και κύρος.
Χαρακτηριστικά που απ’ ότι φαίνεται είναι εν ελλείψη ακόμη και όταν μιλάμε για ένα πανηγύρι…
Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, 26 Ιουνίου 2008