Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Ε!!! όχι και ο Πολιτισμός πεδίο τοπικιστικής αντιπαράθεσης

Με αφορμή πληροφορίες ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανατροπής του σχεδιασμού του Υπουργείου Πολιτισμού για την ίδρυση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, το Μεσολόγγι, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος δήλωσε:
«Μας είναι αδιανόητο ότι υπάρχουν σκέψεις, για μη ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ιερή μας Πόλη, η ίδρυση του οποίου έχει εκφρασθεί πρόσφατα με σειρά επίσημων εγγράφων.
Η αντίδραση μας θα είναι σθεναρή και σε κάθε κατεύθυνση, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες».
Μια δήλωση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από μερίδα του τοπικού τύπου του Αγρινίου καθώς σε σημερινά δημοσιεύματα γίνεται λόγος ότι ο δήμος Μεσολογγίου υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της Αιτωλοακαρνανίας.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι αυτή τη φορά ο Πολιτισμός αποτελεί πεδίο τοπικιστικής αντιπαράθεσης για ένα ζήτημα που θεωρητικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται.
Συγκεκριμένα, κατά την άποψή μας είναι λανθασμένη η διασύνδεση της αξιοποίησης των καπναποθηκών που υπάρχουν στο Αγρίνιο, με το αν πρέπει να γίνει ή όχι Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μεσολόγγι.
Κατά συνέπεια είναι λανθασμένη η προσέγγιση των χθεσινών δηλώσεων του δημάρχου Μεσολογγίου για το Μουσείο και αν πραγματικά οι συνάδελφοι του τοπικού τύπου από το Αγρίνιο θέλουν ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νομό θα έπρεπε σήμερα να είχαν κάνει «σημαία» τις δηλώσεις του Γιάννη Αναγνωστόπουλου για να στηριχθεί η προσπάθεια για ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.
Κι αυτό διότι πιστεύουμε ότι στην Αιτωλοακαρνανία μπορούν να λειτουργήσουν με επιτυχία τρία ακόμη και τέσσερα μεγάλα μουσεία σε Μεσολόγγι, Θέρμο, Ναύπακτο και Αγρίνιο.
Και λέμε σκόπιμα Μουσεία, χωρίς να προσδιορίζουμε τον χαρακτήρα τους, μιας και η ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας σε όλο το μήκος και το πλάτος της χάνεται μεν στα βάθη των αιώνων, αλλά δεν έχει σταματήσει να γράφεται…
Έτσι ανάλογα με την ιστορία της κάθε περιοχής μπορεί να γίνει ένας χωροταξικός σχεδιασμός και να αναπτυχθούν στις προαναφερόμενες περιοχές, Mουσεία που θα αναφέρονται σε διάφορες θεματικές ενότητες.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι στο Μεσολόγγι λόγω Οινιάδων, Πλευρώνας και Καλυδώνας και στο Θέρμο μπορούν να αναπτυχθούν Αρχαιολογικά Μουσεία (σ.σ. στο Θέρμο ήδη κατασκευάζεται), στο Αγρίνιο μπορεί να αναπτυχθεί Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης αλλά και Λαογραφίας, λόγω του ότι η πόλη είναι η γενέτειρα αλλά και ο χώρος που σήμερα δημιουργούν σπουδαίων και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών όπως Καπράλος, Παπασάικας, Μποκόρος, Γαρουφαλής, Σταθόπουλος κ.α. και ταυτόχρονα αποτελεί την πόλη σύμβολο της εξέλιξης της αγροτικής ανάπτυξης.
Στη Ναύπακτο μπορεί να αναπτυχθεί Μουσείο που θα φιλοξενήσει τις βυζαντινές αρχαιότητες όλου του νομού.
Καταθέτουμε τις σκέψεις αυτές, με την ελπίδα ότι δεν θα πρέπει ο Πολιτισμός να αποτελέσει πεδίο τοπικιστικής αντιπαράθεσης, αλλά πεδίο σύνθεσης και για μας κάτι τέτοιο είναι απόλυτα εφικτό.
Δ.Μ.