Τρίτη, 3 Ιουνίου 2008

ΕΙΚΟΣΤΟ ΟΓΔΟΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ: "ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ"

Το 28ο Συμπόσιο Ποίησης θα πραγματοποιηθεί από το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιουνίου (18.00) έως το μεσημέρι της Κυριακής 29 Ιουνίου 2008.
Το Συμπόσιο ξεκινάει, το απόγευμα της Πέμπτης, με την παρουσίαση της Ανθολογίας Κυπρίων Ποιητών 1950-2008 που εκδίδεται από τις εκδόσεις «Ταξιδευτής» για το 28ο Συμπόσιο, στη σειρά των τοπικών Ανθολογιών του Συμποσίου). Την παρουσίαση θα κάνουν οι επιμελητές της Ανθολογίας Σωκράτης Λ. Σκαρτσής και Σωτήρης Π. Βαρνάβας, και ο εκδότης Κώστας Παπαδόπουλος. Σύντομη εισήγηση θα κάνει ο Γιώργος Μύαρης (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου), ενώ ποιήματά τους θα διαβάσουν παρόντες ανθολογούμενοι ποιητές.
Θα ακολουθήσει εισήγηση του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη με θέμα «Η εικόνα της φύσης και η φύση της εικόνας στην κινηματογραφική γλώσσα» και προβολή της ταινίας του «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων».
Στο κύριο μέρος του Συμποσίου είκοσι τέσσερις εισηγητές διερευνούν την εικονιστική οντολογία της ποίησης, το ρόλο της εικόνας στην αρχαία, τη νεοελληνική και τη λατινική ποίηση, αλλά και στη θρησκευτική ποίηση, στα ελληνιστικά τεχνοπαίγνια και στα γιαπωνέζικα haiga, και τις σύγχρονες τεχνικές της βιντεοποίησης και της κυβερνοποίησης. Το θέμα προσεγγίζεται ακόμα από την πλευρά των θετικών επιστημών και της ψυχιατρικής, ενώ προσκεκλημένοι δημιουργοί και κριτικοί από το χώρο των εικαστικών τεχνών, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, και τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο (πέραν του Δήμου Αβδελιώδη), μιλούν για τη σχέση των τεχνών αυτών με την ποίηση και ποιητές αφηγούνται την προσωπική τους εμπειρία.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση των συνέδρων με τους εισηγητές η οποία καταγράφεται στα Πρακτικά του Συμποσίου.
5λεπτες παρεμβάσεις στις παρουσιαζόμενες εισηγήσεις ή σε άλλες παραμέτρους του θέματος του Συμποσίου μπορούν να κατατίθενται στη Γραμματεία κατά τη διάρκεια του Συμποσίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου αφιερώνεται όπως πάντα στην παρουσίαση παλαιότερων και νεότερων ποιητών από κριτικούς.
Το Συμπόσιο Ποίησης πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 1981 στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπεύθυνη για τη διοργάνωσή του είναι 14μελής Οργανωτική Επιτροπή (και 2 επίτιμα μέλη).
Tηρούνται πλήρη πρακτικά των ετήσιων Συμποσίων. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 28 τόμοι (2 τόμοι για το πρώτο Συμπόσιο) με περισσότερες από 11.000 σελίδες. Ευρετήριο Περιεχομένων των Πρακτικών των Συμποσίων Α΄-ΚΖ΄ και τα πλήρη Πρακτικά των Συμποσίων ΙΖ΄-ΚΕ΄ σε ηλεκτρονική μορφή φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του Συμποσίου.
Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθησή του είναι ελεύθερη.Το πλήρες πρόγραμμα του Συμποσίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (http://wwww.poetrysymposium.gr