Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Υπό παραίτηση το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου για το Εφετείο


«Υπό παραίτηση» τελεί από σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ύστερα από ομόφωνη απόφαση των μελών του, για να εκφρασθεί η έντονη διαμαρτυρία και αντίθεση, στην απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης να μην ιδρυθεί το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στην πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αλλά σε άλλη πόλη.
Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου για το ζήτημα και λήφθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της σύνταξης Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο από τις 16 Σεπτεμβρίου ιδρύεται στο Αγρίνιο το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, κατά την σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε επίσης, τον αποκλεισμό της Γέφυρας του Ευήνου την προσεχή Πέμπτη 12 Ιουνίου στο πλαίσιο της κορύφωσης των από εξαμήνου κινητοποιήσεων για το ζήτημα.
Να υπογραμμισθεί, ότι συνεχίζεται για 7ο μήνα η αποχή των δικηγόρων του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου από τα καθήκοντά τους κάτι που ήδη προκαλεί ταλαιπωρία στους πολίτες αφού εκατοντάδες δικαστικές υποθέσεις εκκρεμούν για εκδίκαση.
Επίσης, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε κατάληψη, για μια και πλέον ώρα του Νομαρχιακού Μεγάρου και μέλη της συντονιστικής επιτροπής με επικεφαλής το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σε συνάντηση που είχαν λόγω απουσίας του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας με τον αντινομάρχη Αντώνη Γαλαζούλα ζήτησαν την σύγκλιση του Νομαρχιακού συμβουλίου για το ζήτημα.
«Η πόλη τελεί υπό διωγμό. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ο θεσμικός θεματοφύλακας και εγγυτής του Δικαίου μετατρέπεται απροσχημάτιστα, για μικροκομματικές και μόνο σκοπιμότητες, σε θεματοφύλακα του αδίκου.
Παντού και πάντοτε τα Εφετεία ιδρύονται στις πρωτεύουσες των νομών.
Για την Αιτωλοακαρνανία όμως αυτό δεν ίσχυσε αφού για ψηφοθηρικούς σκοπούς ο κ. Χατζηγάκης απαξίωσε όχι μόνο το θεσμικό ρόλο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και το εθιμικό δίκαιο αλλά καταρράκωσε κάθε έννοια δικαίου.
Είναι ο υπουργός της Αδικίας.
Με την απόφασή του ίσως θεωρεί ότι επιφέρει μικροκομματικό όφελος στο κόμμα του. Πλανάται οικτρά.
Τέλος, προβληματισμό μας προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. υπουργός δεν έχει συντάξει ακόμη παρόμοια προεδρικά διατάγματα για την ίδρυση Εφετείων σε Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Χαλκίδα μιας και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου για κάποιες από τις προαναφερόμενες περιοχές, ο κ. υπουργός δέχεται πιέσεις από κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να μην προβεί στην ίδρυση Εφετείου»
δήλωσε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος, μετά το τέλος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.