Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

6,5 R ταρακούνησαν τη Δυτική Ελλάδα - Θύματα και Μεγάλες ζημιές σε Αχαΐα και Ηλεία

Ελάχιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε στην Αιτωλοακαρνανία, η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,5R στις 15:25 σήμερα το μεσημέρι και το επίκεντρό της προσδιορίζεται στην περιοχή της Ανδραβίδας λίγα δηλαδή χιλιόμετρα από τα νότια παράλια της Αιτ/νιας.
Αντίθετα στη δυτική Αχαΐα και την Ηλεία και κυρίως στην Κάτω Αχαΐα, το Βαρθολομιό, τη Βάρδα, την Ανδραβίδα, την Αμαλιάδα, τον Πύργο και χωριά της Πηνείας κατέρευσαν δεκάδες κατοικίες, ενώ οι ζημιές είναι πολλές εκτός από τα σπίτια και σε δημόσια κτήρια, σχολεία, εκκλησίες κλπ.
Με τις μέχρις στιγμής αναφορές δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό ενώ και δύο ακόμη θάνατοι ηλικιωμένων αποδίδονται στο σοκ της δόνησης.
Οι τραυματιές ξεπερνούν τους 80, ενώ οι πυροσβέστες απεγκλώβησαν 4 άτομα από γκρεμισμένα σπίτια.
Επειδή ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους και μεγάλου μεγέθους, η δόνηση έγινε αισθητή σχεδόν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια προκαλώντας ανησυχία στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο.
Στην περιοχή του Μεσολογγίου η δόνηση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή και πολλοί κάτοικοι κάνουν λόγο «για τον πιο ισχυρό σεισμό που ένιωσαν ποτέ».
Μάλιστα πολλοί ήταν αυτοί που έντρομοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αντιδράσεις κατοίκων έφθασαν στα όρια του πανικού.
Ευτυχώς όμως όπως αναφέραμε οι ζημιές ήταν ελάχιστες σε σχέση με την σφοδρότητα του φαινομένου καθώς έχουν αναφερθεί ρωγμές στην τοιχοποιία παλαιών κτηρίων και μόνο σε Μεσολόγγι, Αστακό και Αγρίνιο.
Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο στην Αιτωλοακαρνανία πλην των δημοτικών σχολείων Λυσιμαχείας και Ευηνοχωρίου τα οποία για προληπτικούς λόγους επειδή διαπιστώθηκαν κάποιες ρωγμές δεν θα λειτουργήσουν.