Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η οικονομία και η σούβλα

Από το TaseisNet


Πριν από ένα χρόνο περίπου ο Χρίστος Βερελής είχε προτείνει να υπάρξει Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κοινής αποδοχής από τα μεγάλα κόμματα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία έρχονταν.
Η πρόταση του απερρίφθει μετ’ επαίνων και με επιθετικότητα τόσο από το ίδιο του το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του σημερινού Υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος τύπου, όσο και με δηλώσεις του ίδιου του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Αντιθέτως ο σημερινός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος είχε τότε επικροτήσει την πρόταση Βερελή, λέγοντας μάλιστα ότι έπρεπε να διευρυνθεί και να υπάρχουν όχι μόνο ένας, αλλά τρεις υπουργοί κοινής αποδοχής, προσθέτοντας και τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.


Το τι συνέβη έκτοτε είναι γνωστό.


Η οικονομία είναι στο γκρεμό, οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης δεν πείθουν τους δανειστές μας και διαρκώς προστίθενται προθέσεις για επιβολή νέων φόρων.


Μεγάλος αριθμός Ελλήνων που διαθέτει καταθέσεις σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα μεταφέρει τις καταθέσεις του αυτές σε ξένες τράπεζες με πρώτη επιλογή την Κύπρο θεωρώντας ότι είτε αυτές θα φορολογηθούν σύντομα είτε ενδεχομένως θα υπάρξει αδυναμία των τραπεζών να ανταποκρίνονται σε κάθε αίτημα για απόσυρση χρημάτων.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τη σωστή πολιτική.
Η αναγγελία μέτρων αμιγώς φοροεισπρακτικών με μηδενική αναπτυξιακή διάσταση προκειμένου να επιτευχθεί παραγωγή νέου πλούτου οδηγούν την αγορά και τους Έλληνες φορολογούμενους σε αμυντική διάταξη, κάτι που οδηγεί σε περαιτέρω περιστολή της οικονομικής δραστηριότητας.
Έτσι οι αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα γίνονται όλο και πιο έντονες.
Τελευταίο παράδειγμα η γνώμη που εξέφρασε δημόσια ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε ότι υπάρχει ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας αμφισβητώντας έτσι ευθέως τη δυνατότητα του πρωθυπουργού του Γιώργου Παπανδρέου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα της κοινωνίας.
Σήμερα χαρακτηριζόταν από σχολιογράφο μεγάλης εφημερίδας η οικονομία στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ. σαν ακέφαλο κοτόπουλο.
Σήμερα το κοτόπουλο έχει ξεπουπουλιαστεί είναι στη σούβλα και οι προβλέψεις είναι ότι περί το Πάσχα θα έχει απομείνει μόνο η σούβλα.