Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Ο Γιάννης Τέγας για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μεσολογγίου

Ο δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου και επικεφαλής του συνδυασμού "Σύγχρονη Πόλη" Γιάννης Τέγας με αφορμή την συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του προϋπολογισμού του δήμου για την επόμενη χρονιά προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:
"Το σχέδιο προϋπολογισμού και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μεσολογγίου για το έτος 2010, που πρόσφατα κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων χρόνων και δυστυχώς για μία ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος και στο κύρος της πόλης μας, δεν αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και ούτε στοχεύουν στη μετατροπή της σε μια «Σύγχρονη πόλη» με προσωπικότητα και χαρακτήρα.
Το σχέδιο προϋπολογισμού και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, που συντάχτηκε απρογραμμάτιστα και με αυτοσχεδιασμούς, αποτυπώνει την προχειρότητα, την αυθαιρεσία, την αδιαλλαξία, την έλλειψη στρατηγικής και την αδιαφορία για την άποψη και το όφελος των Δημοτών. Όπως διαπιστώσαμε και από τα προηγούμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα θα αναμορφωθούν και θα αλλάξουν αρκετές φορές κατά το δοκούν, ώστε τα προς υλοποίηση έργα θα τεμαχιστούν σε έργα μικρότερου οικονομικού μεγέθους, θα κατανεμηθούν ανάλογα και θα ανατεθούν ... (!)
Η παρούσα Δημοτική αρχή από την έναρξη της θητείας της έως και σήμερα, επέλεξε για την κατασκευή Δημοτικών έργων την αδιαφανή μέθοδο της κατάτμησης, αναθέτοντάς τα με απόφαση της πλειοψηφίας της Δημαρχιακής επιτροπής. Ο πιο πάνω τρόπος για την κατασκευή έργων, από το μικρότερο έως και το μεγαλύτερο (μέγιστη αξία έργου 10.400€), όντας αδιαφανής παράγει έργα ελλιπή κατασκευαστικά. Η Δημαρχιακή επιτροπή δυστυχώς μετατράπηκε, από Επιτροπή πολιτικού σχεδιασμού και ανάπτυξης, σε Επιτροπή αναθέσεων έργων, χωρίς εμπεριστατωμένες μελέτες, με απροσδιόριστες προδιαγραφές και χωρίς χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.
Στα Δημοτικά έργα, που εκ του νόμου δεν επιδέχονται κατάτμηση και δημοπρατούνται αυτοτελώς, οι εκπτώσεις που αποδέχεται η παρούσα Δημοτική αρχή κυμαίνονται στα επίπεδα του 3% έως και 7%, ενώ γνωρίζουμε ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας καθώς και άλλοι Δημόσιοι φορείς επιδιώκουν πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις, συνήθως πάνω από 35%. Ακολουθώντας αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία είναι προφανές ότι ο Δήμος δεν εκμεταλλεύεται τις μεγάλες εκπτώσεις, που συνήθως προσφέρουν οι εργολάβοι για την παραγωγή περισσότερου έργου προς όφελος των δημοτών, ζημιώνοντας έτσι έμμεσα το Δήμο.
Από τα ελάχιστα έργα που μέχρι τώρα είδαμε να υλοποιούνται, το κόστος, η ποιότητα και η χρηστικότητά τους σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος των χρημάτων που δαπανήθηκαν, παρόλη την προσπάθεια του Δημάρχου να μας πείσει για το αντίθετο - ανεπιτυχώς – διατυμπανίζοντας με ανακοινώσεις, τηλεοπτικές εξαγγελίες (μονόλογοι) και ανούσιες παρουσιάσεις περί προγραμματισμού και μελετών για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου. Δεν θα ξεχάσουμε την πολυδιαφημισμένη δημόσια παρουσίαση του προγράμματος για την ανάπτυξη της πόλης, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, με την έναρξη της θητείας του, την οποία ο ίδιος ο Δήμαρχος δημόσια δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει. Το μόνο που κατάφερε να υλοποιήσει είναι η ανάθεση στο μελετητικό γραφείο για τη σύνταξη μιας διπλά χρυσοπληρωμένης μελέτης !!!
Έως πότε θα ακούμε και θα πληρώνουμε για άσχετα πράγματα.
Ο τρόπος διαχείρισης σε συνδυασμό και με την προκλητική συμπεριφορά του Δημάρχου, που αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα τα προβλήματα της Πόλης (χρέη – κατασχέσεις – διαταγές πληρωμής σε βάρος του Δήμου), απαξιώνουν το θεσμό, εξανεμίζουν την προοπτική για ρεαλιστική ανάπτυξη και συσσωρεύουν τα προβλήματα, χωρίς να προωθούνται λύσεις.
Είναι προφανές ότι ο Δήμος θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία και οι Δημότες σε αδιέξοδο, για ακόμη μία τετραετία."