Άλλοι συνάδελφοί του λαμβάνουν αποφάσεις υπό την πίεση της Τρόικας, ο Χ. Καστανίδης υπέγραψε την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο για ψηφοθηρία.... |
Κατά την συζήτηση αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για τον καθορισμό των δράσεων αντίδρασης σ’ αυτή την απόφαση. Μια απόφαση που είναι απίθανο πλέον να ανατραπεί αφού ύστερα από την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προχθές (Πέμπτη 17/3) απομένει η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο δήμος και οι φορείς της πόλης αλλά και οι πολίτες θα πρέπει με κάθε τρόπο να εκφράσουν την αντίθεσή τους σ’ αυτή την ανήκουστη απόφαση και κυρίως να εκφράσουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τον κυβερνητικό εμπαιγμό από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Και κάνουμε λόγο για εμπαιγμό διότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ο «κατά τ’ άλλα θεματοφύλακας της νομιμότητας» έδρασε παρασκηνιακά και παρά τις δεσμεύσεις του για επανεξέταση των παραμέτρων για την επιλογή της έδρας του εφετείου, τελικά υπό το βάρος του μικροκομματικού οφέλους υπέγραψε την σύσταση εφετείου στο Αγρίνιο.
Η απόφαση αυτή είναι πολιτική, αλλά με καθαρά μικροπολιτικά χαρακτηριστικά ώστε το κυβερνών κόμμα να αποκτήσει επιπλέον ερείσματα στην περιοχή του Αγρινίου. Και γι’ αυτό διότι υπάρχει αντικειμενική συμμετοχή στη λήψη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφού είτε άμεσα, είτε έμμεσα συνηγόρησαν στη λήψη της.
Ως MessolonghiNews καταγράφουμε τη συγκεκριμένη απαράδεκτη πολιτική συμπεριφορά διότι:
· Το Εφετείο θεωρούμε ότι αποτελεί μια κορυφαία δομή του Κράτους και κατά συνέπεια η Πολιτεία έπρεπε να ιδρύσει αυτή τη δομή στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, το Μεσολόγγι.
· Το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου έχει την ίδια δικαστική ύλη με την αντίστοιχη του Αγρινίου, καθώς καλύπτει τη γεωγραφική περιοχή από τη Ναύπακτο έως τον Αστακό.
· Με τη λειτουργία της παράκαμψης του Αγρινίου η χρονική απόσταση της Λευκάδας με τις δυο πόλεις είναι περίπου ίδια.
· Στο Μεσολόγγι είχε λειτουργήσει το πρώτο εφετείο στα χρόνια της επανάστασης το Δικαστήριο των Εκκλήτων και με την απελευθέρωση από τα πρώτα πρωτοδικεία.
Δυστυχώς όμως τα παραπάνω δεδομένα ο Υπουργός Δικαιοσύνης τα αγνόησε παντελώς για τους λόγους που παραθέσαμε.
Συνεπώς αυτή την ώρα θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της τοπικής κοινωνίας αφού το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λαμβάνει αποφάσεις και για άλλα θέματα με τα ίδια μικροπολιτικά κριτήρια.
Νοσοκομείο, Παιδεία, Καλλικράτης, Πολιτισμός. Ας αναλογιστούμε τις κυβερνητικές προθέσεις για το νοσοκομείο Μεσολογγίου, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το ΤΕΙ και παράλληλα την απόφαση για τα όρια του «Καλλικρατικού» δήμου Μεσολογγίου.
Έτσι γίνεται σαφές, ότι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν θα πρέπει να λάβει το χαρακτήρα «μνημοσύνου» και της απόδοσης ευθυνών στους τοπικούς παράγοντες τούτη την ώρα, αλλά θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία αντίδρασης και συσπείρωσης.
Δημήτρης Μαλαβέτας
ΥΓ:
1. Για την εξέλιξη στο ζήτημα του εφετείου θεωρούμε ότι από πλευράς δήμου και δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε ένας εφησυχασμός παρά το ότι από πλευράς υπουργείου κινούταν οι διαδικασίες για την ίδρυση εφετείο. Ο εφησυχασμός αυτός δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι αποτέλεσε απόρροια πολιτικού συμβιβασμού από την πλευρά του δημάρχου Μεσολογγίου…
2. Για όσους σπεύσουν να μας προσάψουν αντιπολιτευτική διάθεση θυμίζουμε ότι τα ίδια λέγαμε για τον πρ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκη, όταν αυτός επιχείρησε με ανάλογη μεθόδευση την ίδρυση εφετείου. Μια μεθόδευση που βρήκε το 2008 εμπόδιο στον τότε Πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή.