Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Την επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτ. Ελλάδα ζήτησε ο Απ. Κατσιφάρας



Με την Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκαν οι περιφερειάρχες

Το θέμα της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα έθεσε σήμερα ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Κατσιφάρας κατά την συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας, στην Αθήνα.
Ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε ότι «το φυσικό αέριο είναι προτεραιότητα για την Δυτική Ελλάδα ως μια φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας -για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις- που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και θα κατοχυρώσει ίσες ευκαιρίες». Και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να συλλεχθούν όλες οι επιστημονικές προσεγγίσεις που τεκμηριώνουν την βιωσιμότητα της επένδυσης και αντικρούουν τον ισχυρισμό ότι πιθανή επέκταση του δικτύου στην περιοχή θα είναι ζημιογόνος.



Συμφωνήθηκε, σύντομα και μόλις ολοκληρωθεί η προετοιμασία της Περιφέρειας, να ακολουθήσει συνάντηση της Υπουργού με τον Περιφερειάρχη, με την συμμετοχή και του Τμήματος Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, κατά την συνάντηση του κ. Κατσιφάρα με το ΤΕΕ, είχε υπογραμμιστεί με έμφαση ότι η Δυτική Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει -και θα διεκδικήσει- την έλευση φυσικού αερίου, καθώς το ενεργειακό έλλειμμα που καταγράφεται έχει άμεσο αντίκτυπο στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. 

Συζήτηση και για το Χωροταξικό, τις Προστατευόμενες περιοχές και τα Σκουπίδια

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, οι Περιφερειάρχες επεσήμαναν στην Υπουργό την ανάγκη ενεργού συμμετοχής των Περιφερειών σε όλες τις φάσεις επικαιροποίησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού η κρισιμότητα του οποίου είναι αυτονόητη για την συμμετρική περιφερειακή ανάπτυξη.
Επίσης, στην κ. Μπιρμπίλη τέθηκε το ζήτημα των Ζωνών Υψηλής Παραγωγικότητας καθώς, επίσης, και το θέμα των χρονοβόρων διαδικασιών και της γραφειοκρατίας στις εγκρίσεις Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων για έργα πνοής με χρηματοδότηση προερχόμενη από το ΕΣΠΑ.
Οι Περιφερειάρχες επεσήμαναν, ακόμα, ότι το Υπουργείο, σε συνεργασία και συνέργεια με τις αιρετές Περιφέρειες, οφείλει να αξιοποιήσει στο σύνολο του το πρόγραμμα ΕΠΕΡΡΑ για την υλοποίηση δράσεων που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σ’ όλη την χώρα καθώς και θέματα γύρω από την προστασία των δασών.
Τέλος, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων η Υπουργός τόνισε ότι αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων ενώ οι αρμοδιότητες των αιρετών Περιφερειών εξαντλούνται στον περιφερειακό σχεδιασμό. Σε ό,τι αφορά στα Εργοστάσια Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων η κ. Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι η κατεύθυνση είναι τα Εργοστάσια να είναι ανοικτά σ’ όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, πλην της καύσης των απορριμμάτων.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία μόνιμης Επιτροπής, με την συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου και της Ένωσης Περιφερειών, η οποία θα παρεμβαίνει και θα αντιμετωπίζει όλα τα θέματα συναρμοδιότητας.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Άρης Αλεξόπουλος καθώς και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης.