Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Η χώρα αποκτά για πρώτη φορά δασικούς χάρτες


Ανακοινώνονται από το ΥΠΕΚΑ την ερχόμενη εβδομάδα.
Για «πρώτη προτεραιότητα» κάνει λόγο ο Θάνος Μωραΐτης.


Τους πρώτους δασικούς χάρτες της χώρας αναρτά, πιθανότατα τη Δευτέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο αρμόδιος υφυπουργός, Θάνος Μωραΐτης, εξετάζει, σε συνεργασία με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη, τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό όπλο για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Το πρόγραμμα των αναρτήσεων θα ξεκινήσει με περιοχές, όπως ο Μαραθώνας, η Παλιά και Νέα Πεντέλη, καθώς και άλλες περιοχές της Αττικής και θα επεκταθεί σύντομα σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Μωραΐτης, δηλώνει ότι «οι δασικοί χάρτες είναι πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος» και υπογραμμίζει ότι «οι χάρτες απαντούν στην κακοδιοίκηση, αίρουν την αδιαφάνεια που μαστίζει τη δημόσια διοίκηση και εισφέρουν στο λαϊκό αίτημα για δημοκρατία στην εφαρμογή των αποφάσεων της πολιτείας».


Φυσικά οι δασικοί χάρτες θα αποκαλύψουν παρανομίες, κυρίως καταπατήσεις δασών και καμένων δασικών εκτάσεων. Ανοιχτό παραμένει το θέμα των αυθαιρέτων ή και των κτηρίων που έχουν κατασκευαστεί με νόμιμη άδεια μέσα σε δάση. Από το υπουργείο διευκρινίζεται ότι το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης. Με βάση την εικόνα που θα προκύψει, όπου διαπιστώνονται μη αναστρέψιμες καταστάσεις θα αναζητηθούν ειδικές λύσεις στο πλαίσιο του Συντάγματος. Μια σκέψη που διαμορφώνεται είναι το «ισοζύγιο δάσους», που προβλέπει την αναδάσωση καμένων εκτάσεων ή και τη δημιουργία νέων δασών σε δημόσια γη με έσοδα από τα πρόστιμα αυθαιρέτων που θα επιβληθούν.

Τίτλοι από το 1837
Οι δασικοί χάρτες απλώς χαρακτηρίζουν μια περιοχή και δεν αγγίζουν ιδιοκτησιακά ζητήματα. Εμμέσως όμως παρεμβαίνουν και στο ιδιοκτησιακό, αφού σε περίπτωση που μια έκταση χαρακτηριστεί δασική, ο πολίτης που εγείρει δικαιώματα οφείλει να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας από το 1837, έτος κατά το οποίο ψηφίστηκε ο νόμος 21 περί δασικών χαρτών. Σήμερα αναγνωρίζονται ιδιωτικά δάση, αλλά η επιτρεπόμενη δόμηση σε αυτά είναι στην ουσία μηδενική.

Αναδημοσίευση από το Opinion Post