Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Προωθείται διασύνδεση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


Στη θεσμική συγκρότηση ενός νέου φορέα, με περιφερειακή εμβέλεια, που θα αναλάβει το έργο της διασύνδεσης των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων της Δυτικής Ελλάδας με την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα.

Στη συνεδρίαση ο βοηθός Περιφερειάρχη, περιφερειακός σύμβουλος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Δημήτρης Δουγένης παρουσίασε όλο το πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του προηγήθηκε, εστίασε στις προτάσεις που κατατέθηκαν από επιστημονικούς φορείς και στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας και ανέλυσε τους στόχους του νέου Οργάνου.

Το νέο Όργανο θα έχει 15μελη σύνθεση, συντονιστής του αναλαμβάνει ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς ενώ στις εργασίες του το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκπροσωπούν οι Δημήτρης Δουγένης και Ανδρέας Μητρόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε, στην τοποθέτηση του, ότι στη μεγάλη προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει η Περιφέρεια με σκοπό την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας και την τόνωση της ανάπτυξης ο ρόλος της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αυτονόητα κρίσιμος. «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», τόνισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «μέσα από το νέο Όργανο που ιδρύουμε η επιστημονική γνώση της Δυτικής Ελλάδας συναντά την πολιτική έκφραση. Βασίζουμε πολλά σε αυτή τη συνεργασία και συμπόρευση και έχουμε χρέος και ευθύνη ν’ αναδείξουμε τον επιστημονικό πλούτο που διαθέτει η Δυτική Ελλάδα».  




Ο κ. Δουγένης στην εισήγηση του ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διατηρεί το συγκριτικό πλεονέκτημα να φιλοξενεί δυο Πανεπιστήμια, δυο ΑΤΕΙ και αρκετά ερευνητικά ινστιτούτα».

«Στόχος μας», είπε ο κ. Δουγένης «είναι να συγκροτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ένα Όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, όλων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των Ινστιτούτων και φορέων (ΤΕΕ, κ.λπ.), των εταιρειών έντασης γνώσης, και παραγωγικών φορέων-χρηστών της Περιφέρειας. Οι στόχοι του Οργάνου αυτού είναι να συντονίσει τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα για τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας, να διεκδικήσει Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Προγράμματα, να αναπτύξει το διάλογο για το σχεδιασμό της ποιοτικής και ποσοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια, να δημιουργήσει σταθερούς συνδέσμους με τους θεσμικούς φορείς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, να δημιουργήσει ψηφιακή τράπεζα επιστημονικών δυνατοτήτων και υπηρεσιών και να αναπτύξει διάφορες επιμορφωτικές δράσεις».

Και πρόσθεσε: «Ενδεικτικά το Όργανο αυτό θα μπορούσε να αναλάβει τη δημιουργία ενός ‘Κέντρου Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας’ που θα δραστηριοποιείται σε επιλεγμένους τομείς ενδιαφέροντος της Περιφέρειας, να συγκροτήσει το ‘Ερευνητικό Κέντρο Πάτρας’ που θα συνεργάζεται με Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ της Περιφέρειας ή ακόμα και να δημιουργήσει Αρχείο Επιστημόνων Δυτικής Ελλάδας». 

Στη συνέχεια και αφού προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων τον λόγο πήραν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Παναγιωτάκης, ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Πάτρας Σωκράτης Καπλάνης, ο Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου Βαγγέλης Πολίτης, ο Καθηγητής Γ. Γαρουφαλάκης (εκ μέρους του Ι.Τ.Υ.), ο Κ. Γαλιώτης (Διευθυντής του ΕΧΕΜΥΘ), ο Σ. Θεοχαρόπουλος (Διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ), ο Κώστας Τσεκούρας (Διευθυντής του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών), ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Κώστας Αντζουλάτος και εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ο Κ. Μπόκας, Αντιπρόεδρος. 

Στις τοποθετήσεις του οι επικεφαλής των ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, των Ερευνητικών Ιδρυμάτων και των Επιμελητηρίων συμφώνησαν με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Την συζήτηση παρακολούθησαν και οι βουλευτές Αχαΐας Θανάσης Παπαδόπουλος και Νίκος Τσούκαλης.