Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Ελπιδοφόρο μήνυμα πνευματικής αντίστασης από τους σημερινούς νέους του Μεσολογγίου


Η έκδοση με τις πραγματείες των μαθητών


Στο πλαίσιο του Προγράμματος των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ: «Νέοι και Ιστορία – Οι μαθητές Λυκείου γράφουν για τους ιστορικούς τους τόπους», εκδόθηκε ο μικρός τόμος με τίτλο: ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ, που περιλαμβάνει:
Στο πρώτο μέρος του
1.            Την ιστορική Απόφαση της Εξόδου, που θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλα τα Σχολεία της χώρας.
2.            Απάνθισμα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και τη Γυναίκα της Ζάκυθος του εθνικούς μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού.
3.            Αποσπάσματα απ’ τον ιστορικό πανηγυρικό λόγο του αείμνηστου Λουκή Ακρίτα στον εορτασμό της Εξόδου του Μεσολογγίου στις 26 Απριλίου 1964 με τίτλο: ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.
Και στο δεύτερο μέρος του
Τις πραγματείες των μαθητών Λυκείου, που διακρίθηκαν στον Διαγωνισμό που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ στα Λύκεια του Δήμου Μεσολογγίου, με θέμα που χάρισε και τον τίτλο στον πολύ ενδιαφέροντα τόμο μας.
Στο Προλογικό του Σημείωμα ο Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ, Ελευθέριος Γείτονας αποσαφηνίζει το σκοπό του Προγράμματος: «Νέοι και Ιστορία – Οι μαθητές Λυκείου γράφουν για τους ιστορικούς τους τόπους» και συμπυκνώνει το εξαιρετικό μήνυμα που εκπέμπουν οι εργασίες των παιδιών.
α. Ο σκοπός του προγράμματος



Η φράση "Μην ανησυχείτε έχουμε πολύ Μεσολόγγι μέσα μας" του νεαρού μαθητή έστειλε μηνύματα αισιοδοξίας

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμάς
απονέμει το πρώτο βραβείο στον Παύλο Τριανταφύλλου
Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργική ανανέωση της σχέσης των νέων μας με το βαθύτερο περιεχόμενο της ιστορίας των τόπων τους και συνακόλουθα στην καλλιέργεια αντισωμάτων σωστής άμυνας στις ισοπεδωτικές τάσεις της ομιχλώδους παγκοσμιοποίησης.  Προφανώς με ταυτόχρονη άρνηση και των εθνικιστικών και των αποεθνοποιητικών ακροτήτων.
β. Το μήνυμα των Πραγματειών
Οι πολύ ουσιαστικές απόψεις των παιδιών συνιστούν μια ελπιδοφόρα επικαιροποίηση του μηνύματος των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» σε τούτους τους δύσκολους καιρούς για το λαό μας και την πατρίδα μας.
Οι μικρές, οι μεγαλύτερες και οι μεγαλειώδεις ιστορικές στιγμές των ιδιαίτερων τόπων μας, οι ηρωικές και οι μαρτυρικές, όπως η Έξοδος του Μεσολογγίου, ορίζουν όλες μαζί:
•             τον αξιακό πυρήνα της ψυχής του ελληνικού λαού
•             το αξιακό μας σύνταγμα, υπογεγραμμένο με αίμα «Εξοδιτών»
•             τις αξιακές συντεταγμένες πορείας προς το μέλλον της ελληνικής μας συλλογικότητας, χαραγμένες από Φεραίους, Σολωμούς, Κάλβους και Μακρυγιάννηδες.
Οι Πραγματείες των Λυκειοπαίδων του Μεσολογγίου, κόντρα στο πνεύμα των καιρών, αναδίδουν «Εξοδίτικο» αξιακό άρωμα, καθώς στέλνουν, ως σύγχρονοι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» το μήνυμά τους σε όλους τους Έλληνες ομηλίκους τους αλλά και σε όλους μας, ζητώντας μας: «Να έχουμε πολύ Μεσολόγγι μέσα μας».
Στη μεγάλη πνευματική εκδήλωση επίδοσης των Βραβείων στους διακριθέντες στον Διαγωνισμό (Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, 10.4.2011, Κυριακή πρωί), ο πρωτεύσας μαθητής Παύλος Τριανταφύλλου, είπε πολύ χαρακτηριστικά: «Ειδικά σήμερα που οι καιροί είναι δύσκολοι και που εμείς, η νέα γενιά, βλέπουμε με αβεβαιότητα το μέλλον μας, με αβεβαιότητα και όχι με απαισιοδοξία, έρχεται το Μεσολόγγι να μας διδάξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, κάνοντας μια νέα Έξοδο από την ολιγωρία μας, το ψεύδος, την εθνική μας φθορά, τον ίδιο τον εαυτό μας…
Στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας έλεγαν: «Μην ανησυχείτε, έχουμε το Μεσολόγγι».  Στις δύσκολες στιγμές σήμερα εμείς το επαναλαμβάνουμε και προσθέτουμε: «Μην ανησυχείτε, έχουμε πολύ Μεσολόγγι μέσα μας».