Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

"Πυριτιδαποθήκη " θυμίζει το Μεσολόγγι παραμονές του εορτασμού της ηρωικής Εξόδου


Οι "επίσημοι" κατά τον περυσινό εορτασμό. Φέτος θα έχουμε τέτοιες "ανέμελες" εικόνες;

Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά ο φετινός εορτασμός της επετείου της ηρωικής Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο Μεσολόγγι το προσεχές Σαββατοκύριακο, αφού είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος θα τύχουν «θερμής» υποδοχής από τους κατοίκους της πόλης, ανάλογης με αυτή του κ. Καστανίδη πριν μια εβδομάδα.
Μάλιστα στο ξεκίνημα της κορύφωσης του εορτασμού – έτσι όπως σηματοδοτείται κάθε χρόνο με τη μεταφορά της Ιερής εικόνας της Εξόδου από το δημαρχείο στη Μητρόπολη το μεσημέρι του Σαββάτου – έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μεσολογγίου που αναμένεται να λάβει χαρακτήρα συλλαλητηρίου.
Αφορμή για τον «ξεσηκωμό» των κατοίκων μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί η πρόσφατη απόφαση για την ίδρυση εφετείου στο γειτονικό Αγρίνιο - με την οποία ουσιαστικά παρακάμφτηκε ο διοικητικός ρόλος του Μεσολογγίου ως πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας – οι αιτίες όμως προσδιορίζονται στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το επί ένα αιώνα συνεχούς λειτουργίας, κέντρο νεοσυλλέκτων, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου, η αβεβαιότητα για το μέλλον του ΤΕΙ και μια σειρά άλλα ζητήματα.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατάσταση της τοπικής κοινωνίας εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής έχουν δημιουργήσει ένα «υπόκωφο» κλίμα οργής και αγανάκτησης στους κατοίκους, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα εκτονωθεί στη θέα και μόνο τόσο των κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων όσο και της αντιπολίτευσης, αλλά και των τοπικών βουλευτών που αναμένεται να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Η «προθέρμανση» άλλωστε έγινε την περασμένη Τετάρτη κατά την επίσκεψη του Χάρη Καστανίδη…