Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Γιαννακά και Καστούλης έθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητήματα του δήμου Μεσολογγίου


Διαδοχικές συναντήσεις είχε το τελευταίο δεκαήμερο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης με τη βουλευτή, Σοφία Γιαννακά και το δήμαρχο Μεσολογγίου, Παναγιώτη Κατσούλη στις οποίες συζητήθηκαν θέματα του υπουργείου του, που αφορούν το δήμο Μεσολογγίου.
Στη συνάντηση με τη  Σοφία Γιαννακά συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης για το αρδευτικό έργο Αγίου Γεωργίου Μεσολογγίου  και ο κ. Σκανδαλίδης ενημέρωσε τη βουλευτή σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του έργου του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6.797.600 εκ. ευρώ και εκτελείται από το Μητρώο Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.



Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε στην κα Γιαννακά, ότι το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και οι προβλεπόμενες πιστώσεις του Υπουργείου προς την κατασκευάστρια εταιρεία ανέρχονται στα 2 εκ. ευρώ για το 2011. Συγκεκριμένα, το έργο βρίσκεται στο στάδιο που δημιουργούνται οι μελέτες εφαρμογής από το μηχανικό και την κατασκευάστρια εταιρεία και όπως τόνισε ο Υπουργός, υπολογίζεται ότι σε περίπου δύο μήνες θα αρχίσουν οι πρώτες εκσκαφές.
Παράλληλα, ο Υπουργός διαβεβαίωσε την κα Γιαννακά ότι παρόλο που το συγκεκριμένο αρδευτικό έργο διασταυρώνεται με αυτό της Ιόνια Οδού, δεν θα υπάρξουν προβλήματα ως προς την εκτέλεση και την παράδοση του έργου. Άλλωστε όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης το ένα έργο δεν εξαρτάται και δεν επηρεάζεται από το άλλο και με βάση το χρονοδιάγραμμα παράδοσης που προβλέπεται στη σύμβαση με την κατασκευάστρια εταιρεία, το έργο θα είναι έτοιμο σε εικοσιτέσσερις μήνες.
Η κα Γιαννακά αφού ευχαρίστησε τον κ. Σκανδαλίδη, του επισήμανε τη σημαντικότητα του έργου για την περιοχή και συμφώνησαν να ανανεώσουν το ραντεβού για τους προσεχείς μήνες προκειμένου να ελεγχθεί η εξέλιξη του έργου.

Υπόμνημα από τον Πάνο Κατσούλη
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου στην συνάντηση που είχε με τον Κώστα Σκανδαλίδη του επέδωσε υπόμνημα για διάφορα ζητήματα που αφορούν την περιοχή και του ανέλυσε την κατάσταση στο δήμο.
Στο υπόμνημα αιτημάτων που κατατέθηκε από την πλευρά του δήμου, μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για 4 μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη του δήμου. Συγκεκριμένα:

1.              Η ίδρυση και λειτουργία Σχολής Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, είτε αυτόνομα είτε ως παράρτημα της αντίστοιχής σχολής των Ιωαννίνων. Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας του ζωικού κεφαλαίου της χώρας και εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη του τομέα της κτηνοτροφίας, όμως έχουν ήδη διαπιστωθεί μεγάλες ελλείψεις στελεχιακού δυναμικού.

2.              Η χρήση μέρους του «Κρατικού Κτήματος Ευηνοχωρίου» από την πλευρά του δήμου, έκτασης περίπου 20 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει και κτιριακή εγκατάσταση στην οποία μπορεί να λειτουργήσει άμεσα η προτεινόμενη σχολή Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας.

3.              Η αναγνώριση ως ΠΟΠ «Ελιές Καλαμών» και της παραγωγής των ελαιών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, έτσι ώστε να σταματήσει η απώλεια του μεριδίου αυτού του ελληνικού παραδοσιακού προϊόντος στις διεθνείς αγορές από τους ανταγωνιστές μας, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς και την τοπική και  εθνική οικονομία.

4.              Το οξυμένο πρόβλημα της λειτουργίας αλλά και των δικτύων των ΤΟΕΒ της περιοχής και η καθολική απουσία στελέχωσης του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του δήμου.