Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Και επίσημα ο Νίκος Μουρκούσης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές του 2014

Την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την κοπή της  πρωτοχρονιάτικης πίτας διοργάνωσε χθες Κυριακή 20/1/13 στο Μεσολόγγι, ο δημοτικός συνδυασμός του υποψηφίου δημάρχου Νίκου Μουρκούση, "Το Μέλλον είναι Τώρα".

Παρουσία πολλών στελεχών και φίλων, ο Ν. Μουρκούσης αντάλλαξε ευχές με όλους και ανακοίνωσε την κάθοδό του στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Στην ομιλία του, την οποία παραθέτουμε αυτούσια, ο υποψήφιος δήμαρχος στηλίτευσε την διετή απραξία της σημερινής δημοτικής αρχής και κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού του αγώνα, με ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές του 2014.

Η ομιλία του κ. Μουρκούση έχει ως εξής:

«Αγαπητοί συνεργάτες και συνεργάτισσες, Συμπολίτισσες και συμπολίτες, φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους όλων των μελών του Δημοτικού Συνδυασμού «Το μέλλον είναι τώρα», σας εύχομαι Καλή Χρονιά, με Υγεία και Προκοπή και Χρόνια Πολλά!

Η παρουσία τόσων φιλικών προσώπων εδώ σήμερα, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και τους συνεργάτες μου και σηματοδοτεί μια νέα πορεία προς τις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2014.

Μια πορεία που δεν έχει αυτοσκοπό τη νίκη και την εκλογή στο θώκο του δημάρχου, αλλά την υλοποίηση ενός πολυετούς ρεαλιστικού οράματος.

Στόχος, να θέσουμε το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή, σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας. 

Να καταστήσουμε το Μεσολόγγι κέντρο των εξελίξεων στο νομό και την Δυτική Ελλάδα.

Να γίνει η περιοχή μας τουριστικός προορισμός και πόλος έλξης επενδυτών.

Να λειτουργήσουμε επιτέλους την Διεθνή Ακαδημία Ελευθερίας, να στηρίξουμε το ΤΕΙ και να διεκδικήσουμε Πανεπιστημιακές Σχολές ,που προσιδιάζουν στην ιδιαίτερη ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της μαρτυρικής μας πόλης.

Να στηρίξουμε και να αυξήσουμε την πρωτογενή παραγωγή.



Να καθοδηγήσουμε στην μεταποίηση των τοπικών προϊόντων, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία και πλούτο για τους παραγωγούς μας, εξάγοντας τα προϊόντα μας σ’όλο τον κόσμο.

Να σταθούμε δίπλα στον κάθε δημότη, να βελτιώσουμε σημαντικά την καθημερινότητά του και να του παρέχουμε ποιοτικές δημοτικές υπηρεσίες, με σεβασμό στις ανάγκες και τις προσδοκίες του.

Να δώσουμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής, με σοβαρότητα και διαφάνεια, που θα καταστεί μέτρο σύγκρισης, στον τρόπο διαχείρισης των κοινών και ειδικότερα του δημοτικού κορβανά.

Αγαπητοί φίλοι, 

Η διετής θητεία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και τα τοπικά συμβούλια του καλλικρατικού Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, υπήρξε και συνεχίζει να είναι γόνιμη.

Με συνεχή παρουσία, συνεπή στάση, εποικοδομητική αντιπολίτευση και προτάσεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα του τόπου μας, η δημοτική μας ομάδα αποτελεί τον σημαντικότερο πόλο δημοκρατικού ελέγχου, της δημοτικής αρχής.

Η εγκατάλειψη –κυριολεκτικά- των μικρών χωριών του δήμου μας και η ελλειμματική προσφορά υπηρεσιών στις πόλεις και τα κεφαλοχώρια, είναι αναμφισβήτητο γεγονός και πανθομολογούμενο, απ’όλους τους συμπολίτες μας.

Η καθαριότητα είναι ανεπαρκής και προσβάλει το κοινό αίσθημα με τις εικόνες ντροπής σε πάμπολλα σημεία.

Το πράσινο εγκαταλελειμμένο και συχνά ανύπαρκτο. 

Το κυκλοφοριακό, γάγγραινα ακόμη και για τα μικρά χωριά. Η δημοτική αστυνομία, διακοσμητική. Οι δρόμοι, άβατοι, με τεράστιες λακούβες παντού, λες και δεν υπάρχει κανένας που να νοιάζεται.

Οι δημοτικές διοικητικές υπηρεσίες, εν μέσω της κοινωνίας της πληροφορίας, χωλαίνουν. Εν έτη 2013, ειδικά στα χωριά, η έκδοση πιστοποιητικού απαιτεί χειρισμούς και ικανό χρόνο.

Το αγαθό που λέγεται νερό, οι περισσότεροι συνδημότες μας το λένε νεράκι. Κι όχι μόνο επειδή το πληρώνουν αδρά! 

Στο Αιτωλικό και σε κάποια χωριά, είναι τελείως ακατάλληλο! Σε κάποια άλλα, που βρέχονται από τον ποταμό Αχελώο, η υδροδότηση γίνεται συχνά εκ περιτροπής. 

Η κάκιστη διαχείριση στη ΔΕΥΑΜ και τα τεράστια χρέη των πρώην δήμων, προκαλούν συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων και κατά συνέπεια της υδροδότησης. 

Και απ’ότι φαίνεται, στην πολύπαθη αυτή δημοτική επιχείρηση, έρχονται σύντομα και άλλα δεινά.. 

Φίλες και φίλοι, 

Η ζοφερή αυτή εικόνα που σας περιέγραψα, όπως είστε σε θέση να γνωρίζετε οι περισσότεροι, δεν αφορά κάποιο μακρινό μέρος, αλλά το Δήμο Μεσολογγίου.

Θέματα που άλλες κοινωνίες, κι όχι μακριά από εμάς, τα έχουν λύσει προ πολλού, για μας αποτελούν ζητούμενο!

Απευθυνόμαστε σε όλους τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες, και τους ερωτούμε: 

Είστε ευχαριστημένοι από αυτά που σας παρέχει ο Δήμος; Είστε ευχαριστημένοι από την παρούσα δημοτική αρχή;

Πιστεύω ότι ελάχιστοι, κι αυτοί για τους δικούς τους λόγους, θα μπορούσαν να απαντήσουν καταφατικά!

Ο Δήμος δεν έχει χρήματα για θέρμανση σχολείων, για λακκούβες δρόμων, για απορριμματοφόρα, για πλυντήριο κάδων που βρωμούν, για επίλυση μικρών αλλά καθημερινών και τελικά σημαντικών προβλημάτων των δημοτών, κ.π.ά.

Έχει όμως χρήματα για εκδόσεις βιβλίων διαφόρων «σοφών», για ειδικούς και μη ειδικούς συμβούλους και παρατρεχάμενους, για επιχορηγήσεις νομικών προσώπων με τεράστια (για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου) ποσά, που κάποια καταλήγουν σε «χορούς και πανηγύρια», ενώ αναλώνεται σε ταξίδια αναψυχής.. 

Η αξιοπιστία και η σοβαρότητα της δημοτικής αρχής έχει πλέον τρωθεί ανεπανόρθωτα! Από τις εξαγγελίες της, σχεδόν καμία δεν υλοποιήθηκε. 

Προκαλούμε το δήμαρχο να παρουσιάσει το κείμενο του προεκλογικού του προγράμματος, που εμείς έχουμε φυλάξει, για να τον ελέγξουμε στο τέλος της τετραετίας.

Δυστυχώς, αντί ο δήμαρχος να πράξει τα αυτονόητα και να σκύψει πάνω στα προβλήματα των δημοτών του, αναλώνεται σε οραματικές εξαγγελίες, μεγαλεπήβολων σχεδίων, εν γνώσει του ότι δεν θα υλοποιηθούν, στοχεύοντας –ματαίως βέβαια- σε ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες, 

Ξεκινώντας μια νέα πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε, στην μεγάλη προσπάθεια που αναλαμβάνουμε, να ανατρέψουμε το δημοτικό κατεστημένο δεκαετιών. 

Δομημένο στα πρότυπα των κομμάτων, που στήριξαν τους υποψηφίους δημάρχους, ακολουθούν μια αποτυχημένη συνταγή, που έφερε την Ελλάδα πολύ πίσω.

Εν μέσω της βαθιάς κρίσης αξιών και της οικονομικής ύφεσης, θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο της πολιτικής τον πολίτη, τον δημότη και τις ανάγκες του!

Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες σας, που είναι και δικές μας, συζητούμε με πρόσωπα και με φορείς, εκπονούμε σχέδια που δίνουν λύσεις σε προβλήματα.

Αγωνιζόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να βελτιωθεί η σημερινή ζοφερή κατάσταση στο δήμο μας.

Συγκροτούμε το νέο μας ψηφοδέλτιο, προσεγγίζοντας νέους ανθρώπους, επιστήμονες, ανθρώπους της αγοράς και της οικονομίας, τεχνικούς, νομικούς, οικονομολόγους, αγρότες, εν τέλει σοβαρούς οικογενειάρχες.

Ελπίζουμε –και το θέτουμε σχεδόν σαν προϋπόθεση- ότι θα έχουμε ένα πολύ δυνατό και αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο.

Για μας η εκλογική επιτυχία, είναι σίγουρα θεμιτή προϋπόθεση, αλλά εκείνο που κυρίως μας απασχολεί, είναι η επόμενη μέρα. 

Θέλουμε να νικήσουμε στις εκλογές για ν’αλλάξουμε ότι είναι βάρος και άγχος για τους δημότες. Θέλουμε να πετύχουμε! Αυτή είναι η μόνη μας φιλοδοξία!

Ο τόπος μας, είναι ευλογημένος από το Θεό! Με εύφορες πεδιάδες, με καταπράσινα βουνά, με ποτάμια και λιμνοθάλασσες, με παραλίες και ιαματικά λουτρά, με σημαντική παραγωγή, με ξεχωριστά αγροκτηνοτροφικά προϊόντα και αλιεύματα.

Και κυρίως με έναν υπέροχο λαό! Γι’αυτό οφείλει να πάει μπροστά!

Θέλουμε να συνεχίσει να προκόβει και να κρατά κοντά του τα παιδιά μας, δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για την επιβίωσή τους.

Με μια δημοτική αρχή αντάξιά του, σπλάχνο απ’τα σπλάχνα του, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και οφειλές σε τζάκια και συμφέροντα άλλων πόλεων.

Με μια δημοτική αρχή που θα βάζει τον εαυτό της στη θέση του κάθε δημότη, πριν πάρει αποφάσεις γι’αυτόν. Που θα τον ρωτά ακόμη και με τοπικό δημοψήφισμα για σημαντικά ζητήματα. 

Που θα σέβεται τις κομματικές πεποιθήσεις του καθενός, και δεν θα γίνεται εργαλείο εκμαύλισης συνειδήσεων, στον οποιονδήποτε κομματικό βωμό.

Και με έναν δήμαρχο, που θα περπατά στο δρόμο και θα κοιτά τους συμπολίτες του στα μάτια, χωρίς να ντρέπεται!

Που θα δίνει μάχες εντός και εκτός δήμου για να προασπίζει τα συμφέροντα του τόπου μας, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από κανένα.

Που θα ηγηθεί ενός ευρύτατου δημόσιου διαλόγου, πάνω στις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τις δράσεις που θ’ αναληφθούν.

Που θα συνεργάζεται και θα ακούει τους θεσμοθετημένους φορείς της περιοχής, και τους αιρετούς εκπροσώπους τους, δημιουργώντας μια ισχυρή συνισταμένη, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

Μόνο έτσι μπορεί ο τόπος μας να βγεί από τη δίνη της κρίσης που βρίσκεται πολλά χρόνια τώρα. Μόνον έτσι μπορούμε να αντιπαλέψουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, που μας έφεραν οι λαθεμένες πολιτικές της κεντρικής εξουσίας και των κομμάτων που τη νέμονται.

Δηλώνουμε δυναμικό παρών, διαθέτουμε αγωνιστικότητα, σοβαρότητα, γνώση και άποψη.

Σας καλούμε να πάρετε την υπόθεση «Δήμος» στα χέρια σας!

Είμαστε μαζί σας, είμαστε κάποιοι από εσάς.

Ελάτε μαζί μας για μια νέα αρχή στα δημοτικά πράγματα.

Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο! Γιατί, το μέλλον, είναι τώρα!

Σας ευχαριστώ.»