Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Οι συναύλιες του ΕΘΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ στο Μεσολόγγι


Μέσα στην γενικότερη Παιδεία που δέσποζε στην προεπαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο στο Μεσολόγγι του Πνεύματος και του Πολιτισμού, κυρίαρχη θέση είχε και η Μουσική.
Από την δεκαετία του 1850 στην πόλη, που δεν υπήρξε ποτέ χωριό, υφίσταται οργανωμένη μπάντα ενώ παράλληλα ο μεγάλος μουσικοδιδάσκαλος αρχιδιάκονος Άνθιμος γράφει και διδάσκει Βυζαντινή μουσική.
Το 1890 ιδρύεται μαντολινάτα από το 1900 λειτουργεί φιλαρμονική ενώ στην Επαγγελματική Σχολή (Πολυτεχνείο) διδάσκεται μέχρι και το 1940 μεταξύ των άλλων τεχνών και Μουσική.
Παράλληλα δασκάλες Μουσικής αναλαμβάνουν την κατ΄οίκον εκμάθηση μουσικών οργάνων.\
Με την ανατολή της δεκαετίας του 1950 ιδρύεται το Εθνικό Ωδείο το οποίο κάθε χρόνο, εκτός από τις επιδείξεις των μαθητών του, διοργανώνει και πολυπρόσωπες συναυλίες. 



Η φωτογραφία προέρχεται από το Αρχείο του Ιστορικού Μουσείου "Διέξοδος" και είναι τραβηγμένη τον Ιανουάριο του 1957 στην "Αίθουσα ΖΑΒΕΡΔΑ" από τον φωτογράφο Κώστα Αποστόλου - "ΦΩΤΟ ΦΑΡΟΣ".
Σε αυτή απεικονίζονται, περιστοιχίζοντας την καθηγήτρια Άσπα Ντρέκη , οι μαθητές του Ωδείου που συμμετείχαν στη συναυλία Τζίλντα Ρήγα, Θεοδοσία Φωτιάδη, Παρασκευή Φερέτη, Στάθης Τσούκαλος, Μαρία Παπαντωνάτου, Κική Τσούκαλου, Πέπα και Ανθούλα Βάλβη, Έλλη Ρήγα, Χρήστος Σταύρου, Γιολάντα και Μιχάλης Μιχαλόπουλος, Σπύρος Κορδόσης, Βασίλης Πάικος, Σταυρούλα Σταματάκου, Βένη Ζωντανού, Τερέζα, Μαρία και Ιωάννα Νίδερ, Βάσω Μπίσσα, Ασπασία Χρυσογέλου και Όλγα Γιωτοπούλου.

Ν.Κ.