Ενώ το δάσος βελανιδιάς του Ξηρομέρου -το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια- υποβαθμίζεται και καταστρέφεται διαρκώς, μελέτη για την προστασία και τη διαχείρισή του που εκπονήθηκε πριν από 7 χρόνια, παραμένει αναξιοποίητη μέχρι σήμερα, καθώς η εφαρμογή της δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ, ακόμη και τα χρόνια πριν από την κρίση!
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη στην ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του δάσους. Ο υπουργός επισυνάπτει στην απάντησή του έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με το οποίο «το 2005 εκπονήθηκε Μελέτη Προστασίας και Διαχείρισης Δημοσίου Δασικού Οικοσυστήματος Μάνινας - Ξηρομέρου Δασαρχείου Αμφιλοχίας Νομού Αιτωλοακαρνανίας (Αριθμός έγκρισης 367/24-2-2006 Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος), η οποία όμως δεν εφαρμόσθηκε λόγω έλλειψης πιστώσεων».
Επιπλέον, η Διεύθυνση Δασών δέχεται ότι το πρόβλημα της λαθροϋλοτομίας, που ο βουλευτής έθετε ως το πλέον οξύ και άμεσο για την προστασία του δάσους, «υφίσταται». Και διαβεβαιώνει ότι «τα Δασαρχεία Αγρινίου, Μεσολογγίου και Αμφιλοχίας, και στον τομέα εκείνο του δάσους που τους αναλογεί, με βάση το σχεδιασμό τους, το υπάρχον προσωπικό και τα διατιθέμενα μέσα (πιστώσεις, αυτοκίνητα κλπ), ενεργούν παράλληλα και περιπολίες για τον έλεγχο των δασικών παραβάσεων και προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού, να περιορίσουν το πρόβλημα των λαθροϋλοτομιών».
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η Διεύθυνση, οι Δασικές Υπηρεσίες της Αιτωλοακαρνανίας, «για όλες τις περιοχές αρμοδιότητάς τους, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής του δάσους Ξηρομέρου», μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου είχαν υποβάλει 295 μηνύσεις για παράνομη υλοτομία, έναντι 132 για όλο το 2011, και είχαν προβεί σε κατάσχεση 816 τόννων παράνομα υλοτομηθέντων καυσόξυλων, έναντι 380 για το 2011.
Στην ερώτησή του, ο Γιώργος Βαρεμένος περιέγραφε με συγκεκριμένα στοιχεία το δάσος Ξηρομέρου ως το μεγαλύτερο δάσος ήμερης βελανιδιάς στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, ως ένα οικοσύστημα με πλούσια βιοποικιλότητα που περιλαμβάνει εκατοντάδες γηγενή είδη φυτών και δεκάδες είδη πουλιών και χερσαίων ζώων που προστατεύονται από κοινοτικές οδηγίες, και ως πλουτοπαραγωγικό πόρο που καθόρισε διαχρονικά την εξέλιξη των οικισμών που βρίσκονται μέσα στα όριά του ή στην ευρύτερη περιοχή.
Και ρωτούσε τους αρμόδιους υπουργούς, ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επείγουσα προστασία του από τη λαθραία υλοτόμηση, για τη μακροπρόθεσμη προστασία, διαχείριση και ανάδειξή του με την κήρυξή του σε προστατευόμενη περιοχή σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, καθώς και για την αναζωογόνηση παραδοσιακών και την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων δραστηριοτήτων «που θα αξιοποιούν τον πολύτιμο αυτό φυσικό, περιβαλλοντικό και πολιτισμικό πόρο, και θα ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση στην περιοχή».