Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Στο "ζενίθ" η αντιπαράθεση για το νέο δάνειο του δήμου Μεσολογγίου (VIDEO)





Ρεπορτάζ: Δημήτρης Παπαδάκης

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η πρόταση του δημάρχου Μεσολογγίου Π. Κατσούλη, να υποβάλλει ο δήμος αίτημα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για δάνειο 1,2 εκ. ευρώ για επενδυτικούς σκοπούς. Έντονη ήταν η συζήτηση ανάμεσα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης με τον Ν. Μουρκούση και Γ. Αναγνωστόπουλο να στρέφουν τα πυρά τους στον Γ. Πρεβαζάνο (σ.σ. επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης)  που συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου.

Ο Π. Κατσούλης στην εισήγησή για σύναψη του εν λόγω δανείου εξήγησε τις επενδύσεις που αυτό θα αφορά. Πρώτη προτεραιότητα θα είναι ο δήμος να πάρει το ΙΧΘΥΚΑ και ακόμη ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του αεροδρομίου Μεσολογγίου, παρεμβάσεις στη λιμενική ζώνη ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση για ακτοπλοϊκή σύνδεση του Μεσολογγίου με τα Ιόνια Νησιά, η εκπόνηση μελετών για το νέο δημαρχείο σε χώρο που παραχωρείται από το Λιμενικό Ταμείο αλλά και παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της ποιότητας ζωής (χωρίς αυτό το τελευταίο να εξηγηθεί περισσότερο).




Μάλιστα στην συνέχεια ο δήμαρχος Μεσολογγίου διευκρίνησε ότι το ποσό των 1,2 εκ. ευρώ είναι το ποσό που επιτρέπεται με βάση το μεσοπρόθεσμο να δανειστεί ο δήμος. Ο Π. Κατσούλης έκανε λόγο για απόφαση ρίσκου, αφού όπως είπε στη συνέχεια ο δήμος θα πρέπει να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ωστόσο υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για δάνειο που αφορά έργα βιτρίνας ή την εξόφληση οφειλών, αλλά για «δάνειο που θα προλάβει εξελίξεις και πιθανές ιδιωτικοποίησεις της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας» (σ.σ λιμάνι, αεροδρόμιο, ΙΧΘΥΚΑ) Ακόμη πρόσθεσε πως όλα αυτά δεν μπορεί και δεν θέλει να τα κάνει το κράτος που ξεπουλάει τα πάντα…
Απο την πλευρά του ο Γ. Πρεβεζάνος στήριξε την πρόταση της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας ότι τέτοιες υποδομές είναι απαραίτητες για την πολυπόθητη ανάπτυξη. Ακόμη αναφέρθηκε διεξοδικά στο αεροδρόμιο του Μεσολογγίου φέρνοντας ως παράδειγμα το αεροδρόμιο Καλαμάτας και την επένδυση του Costa Navarino. 
Σε εκ διαμέτρου αντίθετο τόνο ο Νίκος Μουρκούσης χαρακτήρισε γκροτέσκο το δάνειο που πρότεινε η δημοτική αρχή. «Μας προτείνετε ένα δάνειο στο περίπου χωρίς να ξέρουμε τι θα δώσουμε για το καθένα από αυτά» είπε και κάλεσε την δημοτική αρχή να εισπράξει τις οφειλές ενος εκατομμυρίου ευρώ από τα ιβάρια, τα λατομεία και τα τέλη που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Παράλληλα επιτέθηκε στον Γ. Πρεβεζάνο λέγοντας χαρακτηριστικά «ο Πρεβεζάνος στηρίζει γιατί θέλει να δει το όνειρό του (σ.σ αεροδρόμιο) να γίνεται πραγματικότητα». Τέλος τόνισε ότι οι υποδομές αυτές είναι ευθύνη του κράτους και όχι του μεσολογγίτικου λαού.


Γ. Αναγνωστόπουλος και Ν. Μουρκούσης "έβαλλαν" κατά του Γ. Πρεβεζάνου
Από τη μεριά του ο πρ. δήμαρχος Γιάννης Αναγνωστόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση για δάνειο και θύμησε στη δημοτική αρχή τη κρτική που του άσκησε για τα δάνεια του δήμου στη δική του θητεία, λέγοντας ότι είχε πάρει ένα μόνο δάνειο. Ακόμη πρόσθεσε με νόημα πως στο ΙΧΘΥΚΑ υπάρχει ακόμα μπόχα και συμφώνησε με την κριτική του Ν. Μουρκούση, ωστόσο κατόπιν πρόσθεσε ότι θα έλεγε ναι στο δάνειο αν είχε προηγηθεί ένας γόνιμος διάλογος. Στη συνέχεια είχε φραστικό επεισόδιο με τον Γ. Πρεβεζάνο με αφορμή την αναφορά του ότι «πηγαίνει προς τα αριστερά» υπονοώντας τη συμφωνία του με την πρόταση του Π. Κατσούλη. Ο Γ. Πρεβεζάνος τον κάλεσε να ανακαλέσει την αναφορά του πως κοροϊδεύει τον κόσμο, πράγμα που δεν έγινε, με αποτέλεσμα οι δυο άνδρες να ανταλλάξουν απόψεις περί ήθους… 
Τέλος ο κ. Μαργαρίτης διαφώνησε με το δάνειο και αναρωτήθει πως θα αποπληρωθεί αυτό το δάνειο όταν τα οικονομικά στενεύουν και πως είναι δυνατόν ο δήμος να πληρώνει για την περιουσία του.

Στη δευτερολογία του ο Π. Κατσούλης τόνισε πως η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει μέσω παρακρατήσεων από τους ΚΑΠ. Και σημείωσε πως αν δεν προλάβει τώρα θέματα, όπως το ΙΧΘΥΚΑ, το αεροδρόμιο και το λιμάνι, το κράτος θα τα βγάλει στο σφυρί και ο δήμος θα κληθεί τότε να συζητήσει με τους ιδιώτες. «Ο δήμος πρέπει να προστατεύσει την δημόσια περιουσία επενδύοντας πριν το κράτος τα παραδώσει βορά στους ιδιώτες» είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη όσον αφορά το θέμα του ΙΧΘΥΚΑ τόνισε πως το επόμενο διάστημα ο εκκαθαριστής θα φέρει νέα πρόταση, καθώς η πρώτη δεν ικανοποιούσε τα συμφέροντα του δημοσίου και πως δεν είναι δυνατόν ο δήμος που παραχώρησε οικόπεδο για να γίνει μέτοχος του 5% του ΙΧΘΥΚΑ να αντιμετωπίζεται ως οποιοσδήποτε επενδυτής.

Εν τέλει η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με την παράταξη Κατσούλη να μετρά την απώλεια του κ. Νούλα που ψήφισε παρών.

Αναδημοσίευση από το agrinioculture.gr 

Περισσότερα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη χθεσινή συζήτηση ΕΔΩ