Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Παρακαταθήκη για τη διάσωση της παράδοσης της Αιτωλοακαρνανίας ο τύπος των ετεροδημοτών της Αττικής

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΠΑΝΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (ΠΑΝ.ΣΥ) , αφιερωμένη στον έντυπο τύπο των πολιτιστικών συλλόγων των ετεροδημοτών Αιτολοακαρνάνων Αττικής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα λόγου και τέχνης της Στοάς του βιβλίου. Παρουσιάστηκε όλο το έργο της έκδοσης των εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων των ομοσπονδιών μελών της ΠΑΝΣΥ και των πολιτιστικών συλλόγων των επαρχιών του νομού μας.

Σαράντα εφτά εφημερίδες, τοπικού ενδιαφέροντος με ποικίλα θέματα της γενέτειρας με σκοπό την προβολή και την επίλυση τους. Τριάντα εφτά βιβλία ιστορικού, λαογραφικού περιεχομένου καθώς και θεμάτων για τα ήθη και έθιμα και το γλωσσικό ιδίωμα των περιοχών μας. Πέντε περιοδικά λαογραφικού ενδιαφέροντος.

Πενήντα έξι πολιτιστικοί σύλλογοι συμμετείχαν και παρουσιάστηκε στο κοινό το έργο τους. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός της τοπικής μας παράδοσης, ένα αθόρυβο έργο, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές για να μην χαθούν τα ιδανικά τα ήθη και έθιμα και ο πολιτισμός της τοπικής κοινωνίας.

Η ΠΑΝ.ΣΥ στο τέλος της εκδήλωσης βράβευσε τους εκδότες, πολιτιστικούς συλλόγους, για τις μέχρι σήμερα εκδόσεις τους που αναδεικνύουν την δημιουργία της συλλογικότητας και αποτελούν προσφορά στον πολιτισμό και τον τόπο μας.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Κοντός ο οποίος μίλησε για τα βιβλία των συλλόγων και η φιλόλογος, Πηγή Χατζή (πρόεδρος του συλλόγου Στρογγυλοβουνιωτων) η οποία μίλησε για την σημασία και την αξία της έκδοσης των εφημερίδων των πολιτιστικών συλλόγων.

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ, Παναγιώτης Χολής.

Παραβρέθηκε πλήθος Αιτωλοακαρνάνων, φίλων των πολιτιστικών συλλόγων, που γέμισαν την αίθουσα δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον τους για την γενέτειρα.

Την εκδηλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο υπουργός Εσωτερικών Κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Καραγκούνης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κος Χρήστος Βερελής, ο δημοσιογράφος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Κος Παναγιώτης Σόμπολος, ο πρόεδρος της κοινωφελής επιχείρησης του Δήμου Ξηρομέρου Κος Κώστα Γεωργούλας, ο εκδότης της Αιτωλοακαρνανικής Κος Χρυσόστομος Πατούλας, ο Βαγγέλης Κουτιβής μελος του ΔΣ του κέντρου κοινωνικής μέριμνας και ανάπτυξης του δήμου Ακτίου –Βόνιτσας. ο πολιτευτής και πρώην πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Κος Παναγιώτης Τρυφιάτης, ο καθηγητής Κος Καρκανιάς, Πρόεδροι και μέλη των Διοικητικών συμβουλίων των πολιτιστικών συλλόγων, Πρόεδροι και μέλη των ομοσπονδιών μελών της ΠΑΝ.ΣΥ.

Από το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ. εκφράζονται ευχαριστίες στην Φιλεκπαιδευτική εταιρεία για την παραχώρηση της αίθουσας, στην ΕΡΤ και τον ΑΧΕΛΩΟ TV για την προβολή της εκδήλωσης και στους συμπατριώτες και φίλους για την τιμητική τους παρουσία.