Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Ξεκίνησε στο Μεσολόγγι η διαβούλευση για την καλύτερη οργάνωση των Γιορτών Εξόδου




Ξεκίνησε χθες Κυριακή 8/11, η συζήτηση για την καλύτερη οργάνωση των Γιορτών Εξόδου με την ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο και την κατάθεση προτάσεων από πολίτες και φορείς.
Η πρώτη αυτή συζήτηση έγινε στο πλαίσιο διαβούλευσης για το θέμα, με πρωτοβουλία του Πρόεδρου του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου και του τελετάρχη των εορτών Εξόδου κ. Ασημάκη Γιώτη, και δόθηκε έμφαση στο κομμάτι της Πομπής των δύο τελευταίων ημερών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και παρενέβη ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας κ. Αγγελική Καζαντζή.
Για την καλύτερη ροή της συζήτησης, είχε δοθεί τις προηγούμενες μέρες στη δημοσιότητα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο βάση του οποίου θα γίνονταν οι όποιες παρατηρήσεις – παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.
Οι βασικοί άξονες ήταν τέσσερις:
·         Ύφος της Πομπής και πιθανές αλλαγές μεταξύ Σαββάτου – Κυριακής
·         Αριθμός τμημάτων, αριθμός συμμετεχόντων ανά τμήμα, επιλογή τμημάτων ανάλογα με την ημέρα.
·         Αλλαγή της Πομπικής διαδρομής.
·         Συμμόρφωση συμμετεχόντων σε βασικούς κανόνες και πιθανή «τιμωρία» όσων επανειλημμένως τους παραβαίνουν.

Ο κ. Γιαννόπουλος ανοίγοντας την συζήτηση, αφού διαπίστωσε με λύπη τη μικρή συμμετοχή για ένα τόσο σοβαρό θέμα, τόνισε ότι πάντα προηγούνται των Εορτών Εξόδου συζητήσεις με τους συμμετέχοντες, αλλά είναι η πρώτη φορά που αυτό γίνεται τόσο νωρίς, ώστε να μην υπάρχει η πίεση του χρόνου και οι αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι όσο το δυνατόν ορθότερες.


Ο κ. Γιώτης από την πλευρά του, είπε ότι το ερωτηματολόγιο αποτελεί τη βάση ώστε να έχει η Πομπή όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα. Σημείωσε επίσης ότι στις περασμένες Γιορτές Εξόδου συμμετείχαν άνω των 6.000 ατόμων, και η Πομπή ξεπέρασε τις δυόμισι ώρες, κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει.
Το λόγο πήρε ο κ. Θόδωρος Μυλωνάς και τέθηκε το θέμα «μνημόσυνο ή γιορτές». Γενικά διατυπώθηκαν δύο διαφορετικές απόψεις, η μία υπέρ της άποψης ότι το διήμερο είναι μνημόσυνο για τους πεσόντες αγωνιζόμενους αλλά και η δεύτερη που λέει ότι τέτοια γεγονότα που είναι ορόσημα στην Ιστορία μιας περιοχής και συνδέονται με τον Ηρωισμό και την Ελευθερία, είναι Γιορτή και όχι λύπη.
Επίσης τέθηκε το θέμα θα έπρεπε να τιμάται με την αναφορά στον υπότιτλο των Εορτασμών η Ηρωική Φρουρά ή οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι. Να θυμίσουμε ότι ο υπότιτλος στις αφίσες και τα φυλλάδια των Εορτών Εξόδου είναι: «επέτειος της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς…»
Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, που έφτασε με καθυστέρηση στην εκδήλωση λόγω του ότι παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις στο Αιτωλικό προς τιμήν των Αγίων Ταξιαρχών, ανέφερε ότι ο Εορτασμός είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή και ότι επιθυμία της Αρχής είναι να κορυφώνεται με μεγαλειώδη τρόπο το διήμερο του Σαββάτου του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων. Πρέπει να λυθούν ορισμένα βασικά προβλήματα που οξύνονται με το χρόνο, όπως αυτός της χρονικής διάρκειας της Πομπή
ς. Σημείωσε ότι η συμμετοχή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα είναι κατά πολύ αυξημένη στις επόμενες γιορτές ενώ για την τοποθέτηση «μνημόσυνο ή γιορτές» τόνισε ότι πρέπει σήμερα να γιορτάζουμε το μνημόσυνο για τους πεσόντες.
Ο κ. Κώστας Κατσαρός τοποθετήθηκε στη βάση ενός κυρίαρχου ερωτήματος: Τιμούμε την Έξοδο ή αναζητούμε να διακριθούμε εμείς μέσω του Εορτασμού; Έθεσε το θέμα των ορίων που πρέπει να μπαίνουν στον «καλλωπισμό» των συμμετεχόντων αλλά και των στολών που πρέπει να φορούν. Επίσης έθεσε το θέμα με τους …ατέρμονους σχολικούς σχηματισμούς που πρέπει να βρεθεί τρόπος περιορισμού τους, αφού σε απόσταση 50 μέτρων παρατηρείται το φαινόμενο να παρελαύνουν σε δυάδες στην καλύτερη περίπτωση 10-15 συμμετέχοντες.
Η κ. Όλγα Δασκαλή στη συνέχεια, μιλώντας ως εκπρόσωπος των Saltsinistas που είχαν κάνει προεργασία και αναφέρθηκαν συνολικά στον Εορτασμό και όχι μόνο στο τελευταίο διήμερο, ανέφερε ότι σημασία έχουν επίσης ο οικονομικός προγραμματισμός- απολογισμός αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις που πρέπει να υπάρχουν.
Έθεσε επίσης το θέμα της διαφήμισης και προώθησης του Εορτασμού τόσο πανελλαδικά όσο και στη Δυτική Ελλάδα, πρότεινε αρκετές συγκεκριμένες δράσεις (όπως για παράδειγμα το πέρασμα των φιλαρμονικών μέσα από τους δρόμους της πόλης με πένθιμα εμβατήρια πριν την Σαββατιάτικη Πομπή, διατήρηση της Ημέρας του Αρχηγού και της Λεωφόρου των Φιλαρμονικών, εκδηλώσεις από σχολεία κ.α.) αλλά και στον πιο προσεγμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων ώστε να παραμένουν (όπως ο στολισμός των πάρκων με λουλούδια) και μετά τις γιορτές.
Παίρνοντας το λόγο η κ. Δήμητρα Βραχά, ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνουν δομικές παρεμβάσεις στην Πομπή, αφού η παράδοση πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν ανέπαφη. Επίσης ανέφερε ότι τα χρόνια που βρέθηκε μακριά από το Μεσολόγγι, η σκέψη της ήταν στη συμμετοχή της στην Πομπή, τονίζοντας τη μοναδικότητα του διημέρου αυτού για κάθε Μεσολογγίτη.
Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα της παρέλασης παιδιών, από τον κ. Γεράσιμο Ρεπάσο. Τονίστηκε ότι η συμμετοχή παιδιών τα μυεί σε αυτή την Ιερή γιορτή Ελευθερίας.
Για το θέμα αυτό, αν και τονίστηκε πως δεν υπάρχει απαγόρευση γενικά, σημειώθηκε ότι υπάρχουν θετικά αλλά και αρνητικά, όπως ο μικρότερος διασκελισμός των παιδιών με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υπόλοιπη Πομπή. Επίσης, σημειώθηκε ότι εφόσον κάποιοι θέλουν να μπολιάσουν με πατριωτισμό τα παιδιά τους θα πρέπει να επιλέγουν το Σάββατο το πρωί και την Κυριακή το απόγευμα, κατά τη μεταφορά της Εικόνας από το Δημαρχείο στον Άγιο Σπυρίδωνα και την επιστροφή της από το Ηρώων στο Δημαρχείο.
Τέλος ο κ. Γιώτης σημείωσε ότι τα παιδιά παρελαύνουν με τα σχολεία τους στην Πομπή από την Τετάρτη Δημοτικού πλέον, αλλά από πολλούς δεν επιλέγεται η συγκεκριμένη λύση και παρατηρείται μειωμένη συμμετοχή…
Ο κ. Ρεπάσος έθεσε επίσης το θέμα της διατήρησης επαφής με τους συμμετέχοντες, ειδικά τους από μακριά προερχόμενους, και της δημιουργίας σελίδας ή ομάδ
ας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να υπάρχει συνεχής διάλογος και ενημέρωση.
Ο επί πολλά χρόνια υπεύθυνος τελετάρχης και τέως αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Ματζουράτος, σημείωσε ότι η διαβούλευση και ο απολογισμός πάντα βοηθούν και γίνονταν πάντα. Η θέση του είναι ότι οι δύο πομπές (Σαββάτου και Κυριακής) πρέπει να αλλάξουν και να συνοδευτούν οι αλλαγές αυτές από ορισμό ημέρας που θα παρελαύνει το κάθε τμήμα που επιθυμεί να συμμετέχει. Στη βάση αυτή είπε ότι θα μπορούσε τα σχολεία να συμμετέχουν το Σάββατο το βράδυ μαζί με Συλλόγους και άλλες συμμετοχές με τοπικά χαρακτηριστικά. Επίσης, κάθε Δήμος να συμμετέχει με αντιπροσωπεία που θα ορίζεται από το Πνευματικό Κέντρο του. Την Κυριακή πρέπει να γίνεται παρέλαση σαφέστατα πιο μικρή, εφόσον είναι και η ημέρα φιλοξενίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή συλλόγων από απομακρυσμένες περιοχές, των Συλλόγων των Αη Συμιωτών, των τμημάτων των Ένοπλων Δυνάμεων και των αντιπροσωπειών των αδελφοποιημένων πόλεων.
Από πολλούς τονίστηκε η άσχημη εικόνα της ύπαρξης τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων κατά τη διάρκεια της Πομπής και για το λόγο αυτό μπήκε ως ερώτημα και η αλλαγή της Πομπικής Οδού ή τμήματός της, ειδικά σε στενούς δρόμους που το πρόβλημα είναι οξύτερο.
Ο κ. Αλέκος Βίλλιος έθεσε το ίδιο θέμα και για τις ημέρες εορτασμού του πανηγυριού του Αη Συμιού.
Στο θέμα αυτό εκφράστηκε η γνώμη ότι εφόσον η πορεία της Πομπής παραμείνει ως έχει, ως εναλλακτική λύση θα μπορούσε να αναφέρεται σαφώς η απαγόρευση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά τις ημέρες και ώρες της Πομπής στις άδειες που εκδίδει ο Δήμος.
Τέθηκε επίσης το θέμα του φωτισμού της βραδινής Σαββατιάτικης Πομπής αποκλειστικά με δάδες κατά μήκος της. Η ιδέα απασχόλησε και στο παρελθόν αλλά δεν υπήρξε πρόοδος αφού τόσο για λόγους ασφαλείας (ώστε να υπάρχει ο επαρκής φωτισμός) αλλά και για το λόγω του ότι τα μαγαζιά της Πομπής λειτουργούν έχοντας έτσι κι αλλιώς δυνατό φωτισμό, αναιρείται η όποια σκέψη για μια μαγευτική μυσταγωγία που θα πρόσφερε ο χαμηλός φωτισμός…
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της παρουσίας τμημάτων που θα αντιπροσώπευαν ήρωες και φιλέλληνες που συμμετείχαν στην Έξοδο, και στη λογική αυτή τοποθετήθηκαν ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος και ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς. Φυσικά, ο φέρων μια κορδέλα με το όνομα ενός ήρωα θα πρέπει να μπορεί να σηκώσει το βάρος του ονόματος και να μην δει το ρόλο θεατρικά αλλά στη βάση της «παρουσίας».
Επίσης, αναφορά έγινε από τον κ. Γιώτη στις συζητήσεις που έγιναν για την διεξαγωγή της Πομπής με φιλαρμονικές σε σταθερά σημεία, κάτι που θα ευνοούσε εφόσον ο αριθμός που θα απαιτούνταν περιορίζεται στις 14-15. Έχει όμως περισσότερα αρνητικά αυτή η λύση.
Τέλος για το θέμα των «πειθαρχικών μέτρων» αναφέρθηκε ότι είναι το έσχατο μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί εφόσον τον κανονισμό συμμετοχής αν και είναι σε όλους γνωστός, έχουν παραβεί επανειλημμένως συγκεκριμένα τμήματα. Δόθηκαν παραδείγματα από το παρελθόν και υπήρξε έντονος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να αποτελεί φόβητρο η οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη «ποινή αποκλεισμού» ή τελικά αν θα πρέπει να έχουν την πλήρη ευθύνη οι υπεύθυνοι των τμημάτων ή οι Πρόεδροι των Συλλόγων που συμμετέχουν…
Γενικά η πρωτοβουλία που πάρθηκε και η συζήτηση που έγινε και κράτησε πάνω από δύο ώρες, ξεκινά ένα διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες που μπορεί να βγάλει μόνο σε καλό τόσο για τον πρέποντα Εορτασμό της Εξόδου ως Μεγαλειώδους ιστορικής στιγμής, όσο και για τα θετικά που μπορεί να αποκομίσει η πόλη και η περιοχή γενικότερα.

Αναδημοσίευση από το onairnews.gr