Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Σάββατο 15 Οκτωβρίου η δράση «Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», στον κεντρικό πεζόδρομο του Μεσολογγίου

Στον κεντρικό πεζόδρομο της οδού Χαριλάου Τρικούπη στο Μεσολόγγι, θα πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016, η δράση «Νύχτα χωρίς ατυχήματα». Η όλη προσπάθεια γίνεται για 10η συνεχόμενη χρονιά στο πλαίσιο της προστασίας και προαγωγής της υγείας του γενικού πληθυσμού, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, με συνδιοργανωτή το  Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και με τη συνεργασία του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Πραγματοποιείται στα πλαίσια των συντονισμένων δράσεων της πολύ επιτυχημένης «Ευρωπαϊκή Νύχτας Χωρίς Ατυχήματα» (European Night Without Accident)και διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης με σκοπό την ενημέρωση των νέων ανθρώπων για τη σχέση αλκοόλ και οδήγησης.
Φέτος, σε 27 πόλεις σε πανελλαδικό επίπεδο και έξω από 29 νυχτερινά κέντρα σε όλη τη χώρα, γύρω στις 10 μ.μ., η δράση θα ενθαρρύνει τους νέους επισκέπτες να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας», ο οποίος αφού αποδεχτεί τον τίτλο, δεσμεύεται να μην καταναλώσει αλκοόλ για το υπόλοιπο βράδυ, προκειμένου να οδηγήσει με ασφάλεια πίσω την παρέα του.   Ο «Οδηγός της παρέας» θα φοράει ένα ειδικό βραχιολάκι, για να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμος κι όταν έρθει η ώρα να φύγει από το μπαρ μπορεί να κάνει, με τη δική του θέληση, ένα φιλικό αλκοτέστ για να υπάρξει η δυνατότητα να διαπιστωθεί εάν τήρησε την υπόσχεσή του. Εάν πράγματι έχει διατηρήσει τον έλεγχο και δεν έχει πιει ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβεύεται, ενώ σε άλλη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβουλεύουν να αφήσει το όχημα και να γυρίσει σπίτι του με ταξί. Το μήνυμα της βραδιάς είναι:   «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας»
Το «παρών» θα δώσει η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά, μαζί με στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας και η δράση πραγματοποιείται με την αρωγή της Ελληνικής Αστυνομίας και την συμβολή της Τροχαίας.
Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να συναντήσουν τους νέους στο δικό τους περιβάλλον και σε άμεση επικοινωνία μαζί τους να συζητήσουν, τα μέλη του Ινστιτούτου, για τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση παράγοντας που αποτελεί μια από τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης του Σαββάτου παρατηρείται τριπλασιασμός του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων συμβάντων. Παρά τη μείωση των τροχαίων συμβάντων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, το αλκοόλ εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με φετινή έκθεση του ETSC (PIN Report), πανευρωπαϊκά, 1 στα 4 θανάτους από τροχαίο οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.