Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Εκτός από την ανακούφιση των πληγέντων προέχει και η αντιπλημμυρική προστασία του Μεσολογγίου. "Έργα και όχι λόγια" το ζητούμενο από την τοπική κοινωνία

Με εκατοντάδες κατοίκους του Μεσολογγίου, αφενός να μετρούν ακόμη τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια, επιχειρήσεις και γεωργικές εκμεταλλεύσεις από την θεομηνία του περασμένου Σαββάτου και αφετέρου να προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ, ένα βασανιστικό ερώτημα κυριαρχεί στην πόλη: «Μήπως ξανασυμβεί;»
Η απάντηση στο ερώτημα, μόνο ένα απλοϊκό «ναι» ή «όχι», δεν μπορεί να είναι. Και δεν μπορεί να είναι διότι, τα τελευταία δυο χρόνια σε ανάλογα καιρικά φαινόμενα, είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις, για την κατάσταση που βιώσαμε το περασμένο Σάββατο.
Εκ του αποτελέσματος, αυτή την περίοδο στο Μεσολόγγι,  ούτε η στοιχειώδης «αντιπλημμυρική θωράκιση» δεν υπάρχει και χωρίς να θέλουμε να γίνουμε «μάντεις κακών», δεν θα υπάρξει, για πολύ καιρό ακόμη, καθώς αυτή απαιτεί, σχεδιασμό και κυρίως, σειρά έργων που ούτε έχουν μελετηθεί… και κυρίως απαιτεί συντονισμό και καλή λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ως αιτίες του πλημμυρικού φαινομένου που έπληξε το Μεσολόγγι το περασμένο Σάββατο μπορεί να προσδιοριστούν οι εξής:



Πλημμυρισμένο αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ
1.  Η λειτουργία των αντλιοστασίων όμβριων υδάτων που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του αστικού ιστού της πόλης (σ.σ. τα αντλιοστάσια πέρα των όποιων εκσυγχρονισμών έγιναν, σχεδιάστηκαν εδώ και 40 χρόνια, όταν ο αστικός ιστός δεν περιελάμβανε τις νέες συνοικίες της Πλώσταινας, των Ανατολικών αλιπέδων, των εργατικών κατοικιών, του νέου σχεδίου πόλης κλπ..)

2. Το μπάζωμα σε χαντάκια και ρέματα στις περιοχές του Απ. Παύλου και της Βίγλας

3. Ο μη έγκαιρος καθαρισμός των ρεμάτων που καταλήγουν στην Κλείσοβα από Αγριλιά και Άγιο Θωμά.

4. Η λειτουργία των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων του ΓΟΕΒ

5. Η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου όμβριων σε σημεία της πόλης


"Κατόπιν εορτής" καθαρισμός ρέματος στην περιοχή του ΤΕΙ
Ενδεχομένως, στα παραπάνω αίτια να υπάρχουν και άλλα, όμως εκτιμούμε ότι αυτά είναι τα κύρια και γενεσιουργά αίτια της πλημμύρας που έπληξε το Μεσολόγγι.
Αίτια, που λίγο πολύ ήταν γνωστά και είχαν επισημανθεί στο δήμο Μεσολογγίου, από χρόνια αλλά και στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και από υπηρεσιακούς του παράγοντες, χωρίς όμως να έχει ληφθεί πρόνοια, για να υπάρξει συνολική εκτίμηση της κατάστασης και παράλληλα δρομολόγηση, λήψης μέτρων και ενεργειών, ώστε να θωρακιστεί, αντιπλημμυρικά, η πόλη. Κάτι που κατά την άποψή μας συνέβη διότι, τέτοια έργα δεν είναι «έργα βιτρίνας» που θα δώσουν «πόντους» στον εκάστοτε δήμαρχο… ή τον περιφερειάρχη.
Επιβάλλεται, λοιπόν, η δημοτική αρχή, παράλληλα με τις δράσεις για ανακούφιση των πληγέντων, να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες ώστε το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της αντιπλημμυρικής προστασίας του δήμου, θέτοντας ως προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων με την προσαρμογή τους στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης. 

Υ.Γ.: Εάν ξανασυμβεί ανάλογη κατάσταση, πολύ δύσκολα η επόμενη μέρα θα βρει τα μέλη της, στις θέσεις τους….