Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Η Παλαμαϊκή διατηρητέα, οι μαθητές μάθημα σε προκάτ αίθουσες....

Το γεγονός του χαρακτηρισμού ως "διατηρητέου" του κτηρίου που στέγαζε το 1ο Γυμνασιο Μεσολογγίου (σ.σ. Παλαμαϊκή Σχολή) το οποίο ταυτόχρονα έχει κριθεί και ακατάλληλο για χρήση ως διδακτήριο "καυτηριάζει" με ανοιχτή του επιστολή ο διευθυντης του σχολείου, Ασημάκης Γιώτης.

Απόρροια, αυτής της ενέργειας θα είναι για τα επόμενα χρόνια οι μαθητές του σχολείου να συνεχίσουν να κάνουν μάθημα σε "τολ".

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι, όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Γιώτης, ότι ο χαρακτηρισμός "ως διατηρητέου" έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος από πολίτες του Μεσολογγίου!

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Γιώτη έχει ως εξής:

"Πριν λίγες εβδομάδες λειτουργεί στο νέο κτιριακό συγκρότημα, το 2ο Γυμνάσιο της πόλης μας και δεν απέχει και πολύ χρονικά η λειτουργία του 2ου Γενικού Λυκείου στις νέες εγκαταστάσεις του.

Σχολεία άψογα μελετημένα που εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, μάθησης και υγιεινής για τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Η Παλαμαική Σχολή (1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου) έχοντας πολύ δυναμικούς ανθρώπους που ήταν δάσκαλοί της ή απόφοιτοί της, μετά από τον τιτάνιο υπέρ πάντων βωμών και εστιών αγώνα τους κυρήχτηκε διατηρητέα.

Επειδή είμασταν δάσκαλοι στο παρελθόν, ή παππούδες τώρα, με το εγγόνι μας παρέα θα βολτάρουμε στην Χρήστου Καψάλη και θα διηγούμαστε τις ιστορίες που ζήσαμε στα μαθητικά μας χρόνια στο διδακτήριο.

Ως έξυπνοι άνθρωποι δε, για να ντύσουμε την καραμέλα προκειμένου να έχουμε πολλούς που θα την φάνε αρχίσαμε να γράφουμε για την ιστορία της τους μεγάλους μαθητές που αποφοίτησαν κ.λ.π. Εγώ σαν απόφοιτος ρωτώ:

α) Εδώ στεγάστηκε το σχολείο το 1760 (έτος ίδρυσής του);

β) το κτίριο είναι η όχι Σουηδικής τεχνοτροπίας και πανομοιότυπα κατασκευάστηκαν στη χώρα πάνω από 50, (73 αν δεν με απατά η μνήμη μου);

γ) Μετά την επιτυχία του αγώνα να καταντήσουν το παλαιό κτίριο ετοιμόροπο μη προσβάσιμο και να περιμένει στωικά την κατάρευσή του και τον υπόλοιπο χώρο παράγκα (12 αίθουσες στεγάζονται σε ΤΟΛΣ) πράγματα για τα οποία είναι αποκλειστικοί υπεύθυνοι τι ενέργειες έκαναν μεταγενέστερα;

Εκτός αν το να κυρηχθεί διατηρητέα η Παλαμαική ήταν το όνειρό τους,ο μεγάλος στόχος τους, το έργο ζωής τους βρε αδερφέ. Και μη μας πουν για την ευθύνη της πολιτείας (πάντα το εύκολο απρόσωπο τέρας που φταίει για όλα τα δεινά και τις προσωπικές αστοχίες και ευθύνες μας) γιατί σε προγράμματα ΕΣΠΑ σχολικής στέγης μπαίνουν μόνο τα καινούργια διδακτήρια (2ο Γυμνάσιο και 2ο Γενικό Λύκειο) και όχι αναπαλαιώσεις , επικολήσεις και κατασκευαστικά μερεμέτια γενικώς .

Οι αναπαλαώσεις γίνονται από τον κρατικό προυπολογισμο και για το συγκεκριμένο συγκρότημα σύμφωνα με μελέτη απαιτούνται 4.500.000 € με την προυπόθεση ότι θα το επιτρέψει η Αρχαιολογική υπηρεσία .

Οι εκπαιδευτικοί της Παλαμαικής Σχολής, οι μαθητές και οι γονείς τους σας οφείλουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις συνθήκες μάθησης που τους εξασφαλίσατε με τόσο αγώνα (αν και εσείς όταν φοιτούσατε στο σχολείο ήσαστε σε ιδανικό παριβάλλον ). Πιστεύω δε, μεγαλύτερο ευχαριστώ θα σας το χρωστούσε ο Παναγιώτης Παλαμάς γιατί στο κέντρο Ιστορικών κτιρίων της πόλης πλήρως εναρμονισμένη με το περιβάλον βρίσκεται η παραγκούπολη της Παλαμαικής. Μπορείται τώρα να αισθάνεσθε ότι ο αγώνας σας δικαιώθηκε.

Ο Διευθυντής της Παλαμαικής

Γιώτης Ασημάκης

Υ.Γ Και εγώ ήμουν εκεί αλλά για την Πόλη μου και την ζωή μου έχω να διηγούμαι χιλιάδες άλλα πράγματα και όχι για τα μαγειρεία ,το χημείο και τη σοφίτα της Παλαμαικής."