Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ο Μιλτιάδης Ζαβέρδας γράφει για τον αείμνηστο τερματοφύλακα της Α.Ε.Μ. Νάσο Θεοφιλάτο

Ο Νάσος Θεοφιλάτος ή "Παγούρας" (1919 - 2006) υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες δόξες στην ιστορία της ΑΕΜ και ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που υπερασπίστηκαν τα δοκάρια της.

Αθλητής που θα είχε προσφέρει πολύ περισσότερα στον σύλλογο, αν δεν είχε την ατυχία στο ξεκίνημά του η Ένωση να αδρανοποιηθεί το 1936 εξ αιτίας της κυβέρνησης Μεταξά ( ίδρυση Ε.Ο.Ν. ) και λίγο αργότερα να ξεσπάσει ο πόλεμος που νέκρωσε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Μετά την απελευθέρωση το 1946 αγωνίζεται αρχικά στην νεοσύστατη Νίκη Μεσολογγίου και λίγο μετά θα είναι μαζί με τον Θανάση Γαλανόπουλο και άλλους Μεσολογγίτες, που έβαλαν την αγάπη τους για την πόλη και το ποδόσφαιρο πάνω από τις πολιτικές τους διαφορές, από τους πρωτεργάτες της επανασύστασης της ΑΕΜ, με την συνένωση Νίκης και Εθνικού.

Στην ΑΕΜ αγωνίστηκε με απόλυτη επιτυχία μέχρι το 1953, όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση σε ηλικία 34 ετών, αφού τον αντικατέστησε επάξια ο Σωτήρης Κομματάς, που ο ίδιος χωρίς ίχνος εγωϊσμού προετοίμαζε. Ο Θεοφιλάτος ήταν ένας γίγαντας κάτω από τα δοκάρια που με την παρουσία του πρόσφερε σιγουριά και εγγύηση στην άμυνα της ομάδος. Ψηλός, γεροδεμένος, με μεγάλες δυνατότητες, διέθετε πολύ καλές εκτινάξεις, ωραία μπλονζόν και γρήγορα ρεφλέξ, ενώ ήταν έξυπνος στις τοποθετήσεις του και είχε καλή αντίληψη των φάσεων.

ΑΕΜ- Παναιτωλικός 1947. Τερματοφύλακας Νάσος Θεοφιλάτος, Συνοδινός με τον φιλέ στο κεφάλι, Λιβιεράτος και ο Ρήγας (αμυντικοί της ΑΕΜ) "φωτό: αρχείο Μάκη Θεοφιλάτου"

Τον διέκρινε επίσης η σταθερότητα στην απόδοσή του και μέχρι το τέλος της καριέρας του υπήρξε ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός της ΑΕΜ.

Την μεγάλη του αγάπη όμως για τον σύλλογο δεν έπαψε ποτέ να την δείχνει, αφού αμέσως μετά συμμετείχε πολλές φορές ως μέλος στα διοικητικά συμβούλια της ομάδος, από την θέση του Εφόρου αλλά κυρίως του Γενικού Αρχηγού.

Όταν δε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 η ομάδα λόγω οικονομικών προβλημάτων στερούταν προπονητού, ανέλαβε χωρίς καμμία απολαβή την εκγύμναση των αθλητών της για αρκετό διάστημα.

Τέλος να προσθέσουμε και την δημοσιογραφική του δράση, αφού πολλές φορές έστελνε ανταποκρίσεις για τους αγώνες της ΑΕΜ στην Αθλητική Ηχώ.

Ο Νάσος έμεινε βαθιά χαραγμένος στην μνήμη των παλιών φιλάθλων της πόλης μας, όχι μόνο σαν αθλητής αλλά και σαν άνθρωπος και σαν Μεσολογγίτης, αφού ήταν ακέραιος χαρακτήρας και ιδιαίτερα συμπαθής.