Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΕΞΩΔΙΚΟ στην Υπουργό Τουρισμού για το «Πολιτικό Σκάνδαλο ΜΑΡΙΝΑ Μεσολογγίου» από τον Παναγιώτη Κατσούλη


Με γραπτή του δήλωση ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποστολή εξώδικης διαμαρτυρίας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού σχετικά με τις ενέργειές της για τη Μαρίνα Μεσολογγίου.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κατσούλη έχει ως εξής:
«Πολλοί αναρωτιούνται γιατί στον τόπο μας βιώνουμε διαρκώς καθυστερήσεις και διαχρονικά μένουμε πίσω από τις εξελίξεις. Άποψη μου είναι, πως μια από τις πλέον σημαντικές αιτίες αυτής της υστέρησης είναι η κυρίαρχη νοοτροπία των μικροσυμφερόντων. Ακούμε συχνά, «έλα μωρέ εγώ θα βγάλω το φίδι από την τρύπα» ή  «εγώ κοιτάω τη δουλίτσα μου» ή «δεν τα βάζω με αυτόν, έχει εξουσία, θα με τσακίσει». Το αποτέλεσμα γνωστό. «Το φίδι μένει στη φωλιά του και γιγαντώνεται», η δουλίτσα μας χάνεται, οι ευκαιρίες περνούν, μας χαιρετούν και η μιζέρια διογκώνεται. Άντε όταν φθάσει ο κόμπος στο χτένι, να αγανακτήσουμε προσωρινά (περίπτωση ΤΕΙ), μετά όμως μπαίνουμε ξανά στο καβούκι της συνένοχης σιωπής και της αδιαφορίας μας.
Η περίπτωση Μαρίνα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Θα μπορούσε να αποτελεί ένα αναπτυξιακό πυλώνα. Με δεκάδες θέσεις εργασίας, πολλαπλά εισοδήματα στην τοπική κοινωνία και διαφήμιση του τόπου μας διεθνώς. Συνέβη  ακριβώς το αντίθετο και ελαχίστων «ιδρώνει το αυτί τους» γι’ αυτή την κατάληξη. Μετά το 2012 και ιδίως μετά τη δεύτερη σύμβαση κατασκευής του έργου (17 Δεκεμβρίου 2013), την οποία υπέγραψαν το Υπουργείο Τουρισμού και η μειοδότης εταιρεία, το όλο έργο έχει καταντήσει πικρόχολο ανέκδοτο.
Πέντε χρόνια τώρα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΕΝΑ ΕΥΡΩ στην κατασκευή του έργου. Ασκείται παράνομη εμπορική δραστηριότητα σε παραχωρημένο δημόσιο χώρο ΑΝΕΥ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ, αλλά ως «παρκινγκ σκαφών» με μια απλή δήλωση στην Εφορία της εταιρείας, η οποία όμως δεν είναι επιτρεπτή από την υπογραφείσα σύμβαση. Η εταιρεία ΔΙΧΩΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ και ΝΕΑ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ, εισπράττει παρανόμως χρήματα από ανυποψίαστους ιδιοκτήτες σκαφών για ελλιμενισμό, ξηρά εναπόθεση, συντηρήσεις επισκευές και άλλες παροχές. 



Το «μαύρο χρήμα» ρέει άφθονο στις τσέπες της παρέας που διοικεί, με χειροπιαστή απόδειξη τα τελεσίδικα ΠΡΟΣΤΙΜΑ της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου άνω του 1 εκατ. €, για ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ του ενός μεγαλομετόχου. Από το 2015 και μετά, ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ της ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ κατέστη ο Δήμος Μεσολογγίου μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με το ΔΗΜΑΡΧΟ και το νομικό του σύμβουλο να κατέχουν ΕΜΜΙΣΘΑ (1000 και 700 € αντίστοιχα μηνιαίως ), τις 2 από τις 3 θέσεις του ΔΣ της εταιρείας και παραχωρημένες τις αρμοδιότητες στον ένα μεγαλομέτοχο.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2016, έληξε η δεύτερη κατά σειρά τριετής σύμβαση κατασκευής του έργου. Το Υπουργείο Τουρισμού ως αντισυμβαλλόμενο μέρος σε αυτή και η Υπουργός Έλενα Κουντουρά ως πολιτική προϊστάμενος, αδρανεί προκλητικά, δεν εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία καθώς και το άρθρο 16 της σύμβασης, το οποίο προβλέπει την ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ αυτής, εφόσον δεν έχουν αποδεδειγμένα εφαρμοστεί οι όροι που συμφωνήθηκαν. Κοινώς «κάνει τα στραβά μάτια» και ενδεχομένως να αναζητά «παράθυρα» συνέχισης της μακρόχρονης παρανομίας.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2016, απέστειλα ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό. Της επαναλάμβανα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2012 για άμεση ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ του έργου, παρ’ όλο που τότε δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα, αφού το Λιμενικό Ταμείου ήταν κρατικό και όχι δημοτικό όπως σήμερα. Γνώριζα πως θα την πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων και ας δηλώνει καθημερινά στο διαπασών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πως είναι πολέμια της διαπλοκής. Στην πράξη, στο συγκεκριμένο ζήτημα, δυστυχώς συνεχίζει στις ράγες της κας Κεφαλογιάννη και της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ήταν όμως ο προπομπός των τωρινών μου ενεργειών. Του ΕΞΩΔΙΚΟΥ και της ΜΗΝΥΤΗΡΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ κατά της Υπουργού που θα ακολουθήσει, αν συνεχιστεί η σκόπιμη αδράνεια από την πλευρά της. Δεν γνωρίζω αν θα αποδώσουν, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε και την «ασπίδα» της βουλευτικής ασυλίας… όμως δεν διαθέτω άλλα «όπλα», όσο οι συλλογικοί φορείς της κοινωνίας μας εκκωφαντικά σιωπούν. 
Αναρωτιέμαι αν οι τοπικοί φορείς, όπως για παράδειγμα ο Εμπορικός Σύλλογος και το Εργατικό κέντρο, οι οποίοι πασχίζουν για την ανάπτυξη της περιοχής μας,  δεν ενδιαφέρονται για το χάσιμο δεκάδων θέσεων εργασίας από αυτή την εξελισσόμενη από - επένδυση; Δεν ενδιαφέρονται για την απώλεια τόσων εισοδημάτων, τα οποία κυρίως θα ενίσχυαν το χειμαζόμενο εμπορικό κόσμο του δήμου μας; Δεν τους απασχολεί η δυσφήμηση που έχει υποστεί το Μεσολόγγι εξαιτίας αυτής της υπόθεσης;
Αναμένουν κάτι το οποίο δεν το γνωρίζω; Μήπως μετά από 5 χρόνια, έχουν ακόμη αυταπάτες πως αυτό το εταιρικό σχήμα μπορεί να υλοποιήσει την επένδυση; Ή μήπως εκτιμούν, πως η τωρινή δημοτική αρχή θα κάνει κάτι διαφορετικό από όσα πράττει από το 2015 και ύστερα; 'Η μήπως πιστεύουν πως η εκάστοτε κυβέρνηση θα άρει τη σκόπιμη αδράνεια της, χωρίς την άσκηση κοινωνικής πίεσης;

Ο χρόνος αναμονής έχει τελειώσει για όλους μας. Όσοι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για την κατασκευή και τη σωστή λειτουργία του όλου έργου, οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Αν η Μαρίνα Μεσολογγίου δεν καταστεί   υπόθεση των πολλών και παραμείνει στα «δόντια» της γνωστής παρέας, τότε καλύτερα να την ξεχάσουμε ως επένδυση. Στην περίπτωση αυτή όμως, θα είμαστε συνυπεύθυνοι και δεν θα μας φταίει κάποιος άλλος, εκτός από τον κακό και συμφεροντολόγο εαυτό μας.»