Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την υδροδότηση του Αιτωλικού


Από το δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το ζήτημα της υδροδότησης του Αιτωλικού:

"Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έρχεται αντιμέτωπος με μια ακόμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία απορρέει από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου.

Η φυσικοχημική ρύπανση η οποία διαπιστώθηκε στη μοναδική πηγή υδροδότησης της δημοτικής κοινότητας Αιτωλικού, κινητοποίησε από την πρώτη στιγμή εκδήλωσής της τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας. 

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. και η ΔΕΥΑΜ πραγματοποίησαν δειγματοληψία από το σημείο όπου διαπιστώθηκε η ρύπανση, αποστέλλοντας δείγματα σε ειδικευμένα εργαστήρια προκειμένου να υπάρξουν έγκυρα και άμεσα αποτελέσματα ελέγχου τα οποία αναμένονται ώστε να προσδιοριστεί τεκμηριωμένα το πρόβλημα του νερού. Παράλληλα ζητήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η συνδρομή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών για τον ίδιο σκοπό.

Ταυτόχρονα, ελήφθησαν άμεσα μέτρα για την χορήγηση ασφαλούς πόσιμου νερού στους δημότες της Δ.Κ. Αιτωλικού, όπως εμφιαλωμένο νερό, μίσθωση βυτιοφόρων μεταφοράς, πλήρωση δεξαμενών ύδατος ενώ δρομολογήθηκαν έργα υδροδότησης με εναλλακτικά δίκτυα από όμορες περιοχές, τα οποία κατασκευάζονται ήδη.Για την οριστική επίλυση του προβλήματος του νερού στην Δ.Κ. Αιτωλικού που ταλανίζει την τοπική κοινωνία για περισσότερα από 10 χρόνια, η δημοτική αρχή κινήθηκε από την πρώτη στιγμή της θητείας της, οργανωμένα και με ταχύτητα εξασφαλίζοντας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έργα ύψους 2.770.000 ευρώ με σκοπό την οριστική λύση στην βελτίωση της ποιότητας νερού καθώς επίσης την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της ανατολικής συνοικίας Αιτωλικού, τα οποία δημοπρατούνται άμεσα.

Παράλληλα, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου και παρεμβάσεων στον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης εξασφαλίστηκε από 22-11-2016 το ποσό των 100.000 για ορισμό τεχνικού συμβούλου προκειμένου να διερευνηθούν εναλλακτικές πηγές υδροδότησης του Αιτωλικού (Εύηνος κ.λ.π.). η διαδικασία αυτή, γίνεται παράλληλα με τις υπόλοιπες, άμεσες ενέργειες επίλυσης του προβλήματος.

Το μεσημέρι συνεδρίασε στο δημαρχείο Μεσολογγίου η διαπαραταξιακή επιτροπή με την συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων όπου αποφασίσθηκε ομόφωνα να ζητηθεί παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αμέσως μετά την επίσκεψη και αυτοψία του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων δειγμάτων νερού που έχουν σταλεί ήδη για έλεγχο."

Επίσης σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος σημειώνει ότι: «Ζούμε για μια ακόμη φορά στο Δήμο μας μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Την διαχειριζόμαστε με ευθύνη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κύριο μέλημά μας είναι αφενός η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αφετέρου η αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης του Αιτωλικού το συντομότερο δυνατό. Κάθε είδους ανεύθυνες και επικίνδυνες «ενημερώσεις» που δε φέρουν κανένα απολύτως στοιχείο επιστημονικής τεκμηρίωσης, καλό θα ήταν ν’ αντιμετωπίζονται από όλους με επιφύλαξη».