Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου: "Η Αιτωλοακαρνανία στο επίκεντρο των εξελίξεων"



Με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των έξι ομάδων εργασίας που συγκροτεί το Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη το 9ο Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Αγρίνιο και στο οποίο μετείχαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι.
Η αναγνώριση των διεθνών επισκεπτών της πόλης του Αγρινίου που παρακολούθησαν τις εργασίες του Φόρουμ ότι ο πήχης σε επίπεδο παραγωγικότητας, διοργάνωσης και φιλοξενίας τοποθετήθηκε πολύ ψηλά αποτέλεσε την καλύτερη ανταμοιβή για τις προσπάθειες των στελεχών και των ανθρώπων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Τα λόγια της προέδρου του Φόρουμ κας Ζαντράνκα Ραντοβάνιτς στην ομιλία λήξης των εργασιών, πως επρόκειτο για ένα από τα σπουδαιότερα Φόρουμ που έχουν διεξαχθεί και σίγουρα το κορυφαίο από πλευράς επικοινωνίας, οργάνωσης και φιλοξενίας καταδεικνύουν την επιτυχία της προσπάθειας.
Θυμίζουμε ότι το Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου ( AIC FORUM) είναι μία διασυνοριακή ένωση που λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεταξύ Εμπορικών και Οικονομικών Επιμελητηρίων επτά χωρών από την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου που δημιουργήθηκε το 2001 με βάση ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας με στόχο την κατοχύρωση και υποστήριξη της οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής ολοκλήρωσης των πληθυσμών της περιοχής αυτής και σήμερα έχει 31 μέλη από επτά χώρες της περιοχής που είναι η Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου περιελάμβανε συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας στους τομείς : Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Μεταφορές, Τουρισμός, Γεωργία, Περιβάλλον και Αλιεία - Υδατοκαλλιέργειες και κατόπιν την τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Σαν γενικό συμπέρασμα σε όλες τις ομάδες εργασίας μπορεί να ειπωθεί ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι δύσκολη και σίγουρα θα υπάρξει ύφεση στους δείκτες των κατηγοριών αυτών αλλά με επικοινωνία και συνεργασία μπορούν οι χώρες που μετέχουν στο Φόρουμ να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Στο σημείο αυτό ο ηγετικός ρόλος Ελλάδας και Ιταλίας που βρίσκονται στην ζώνη του ευρώ θα φανεί καθοριστικός. (Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των εργασιών) .
Τέλος, να σημειώσουμε ότι το 10ο συνέδριο του Φόρουμ θα διεξαχθεί στην Ιταλία και πως μετά την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης επανεξελέγη το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο του Φόρουμ για την περίοδο 2009-2011, ενώ μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Φόρουμ επανεξελέγη εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων της Ελλάδας ο κ. Κώστας Μπόκας Ά Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως έχει αναφερθεί οι εργασίες έκλεισαν με λόγια ευγνωμοσύνης και από καρδιάς από τους επισκέπτες του Αγρινίου με πιο χαρακτηριστικά τα λόγια της προέδρου του AIC FORUM, που δήλωσε εκτός των άλλων πλουσιότερη σε παραστάσεις ευχαριστώντας προσωπικά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή και το όλο το στελεχιακό δυναμικό του.
Σε κάθε περίπτωση το 9ο συνέδριο του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου απέδειξε τον ηγετικό ρόλο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, στη διασυνοριακή αυτή συνεργασία, ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και απέδωσε έργο στη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων απέναντι στην κρίση αλλά δείχνοντας το δρόμο για την ανάπτυξη και στις δύο πλευρές της Αδριατικής και του Ιονίου.