Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Η Ακακία Κορδόση μίλησε για τον Λόρδο Μπάυρον στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

Προσκεκλημένη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard που έχει την έδρα του, στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου μίλησε την προηγούμενη Τετάρτη 29 Απριλίου με θέμα «Η περίπτωση Bayron» η συγγραφέας Ακακία Κορδόση.
Η διάλεξη εντάσσονταν στο πλαίσιο του «Events Series 2009» που έχει καθιερώσει από της ιδρύσεώς του το παράρτημα στην Ελλάδα του πανεπιστημίου του Harvard με ομιλίες και παρουσιάσεις από εξέχοντες ακαδημαϊκούς και γενικά προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς πνευματικής κοινότητας μεταξύ των οποίων στο φετινό πρόγραμμα εκτός της κυρίας Ακ. Κορδόση περιλαμβάνονται η Πρόεδρος του Πελοποννησιακού λαογραφικού ιδρύματος και επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννα Παπαντωνίου, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κλασικής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης , Ιωάννης Πετρόπουλος και Stephen Miller, Ιατρικής Κων. Χρυσανθόπουλος, ο ερευνητής της Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου του Γκράτς Manfred Mayer και ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μαρωνίτης.
Το θέμα επελέγη από την κυρία Κορδόση λόγω της ιδιαίτερης και συνεχούς από το 1974 μελέτης και συγγραφικής της ενασχόλησης με τον μεγάλο φιλέλληνα , η ίδια δε ζήτησε η ημερομηνία πραγματοποίησης της διάλεξης να είναι κατά την περίοδο της Άνοιξης ώστε να είναι στο πνεύμα των Γιορτών Εξόδου του Μεσολογγίου και του πανελλήνιου εορτασμού για τους φιλέλληνες και την διεθνή αλληλεγγύη που από φέτος καθιερώθηκε με Προεδρικό διάταγμα μετά από σχετική απόφαση του Υπουργού των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.
Το πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία της κας Κορδόση ανταμείβοντας την με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ μετά το τέλος της ομιλίας της ομιλίας της η κα Κορδόση απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που της υποβλήθηκαν.
Κατά γενική ομολογία η παρουσία της Ακακίας Κορδόση στο Ναύπλιο στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία και κατά γενική ομολογία των παρευρισκομένων ήταν μια από τις πιο καλές εκδηλώσεις λόγου που φιλοξενήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην πόλη.
Ιδιαίτερη τιμή όμως για την πόλη του Μεσολογγίου αποτελεί το γεγονός ότι, πλέον της ομιλίας της συγγραφέως και επίτιμης διδάκτορος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακακίας Κορδόση, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard, Executive Manager είναι ο Μεσολογγίτης εκπαιδευτικός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Χρήστος Παν. Γιαννόπουλος.