Προκόπης Παυλόπουλος: "Ο Λόρδος Βύρων και με μια πόλη, το Μεσολόγγι, θα μπορούσαν να είναι και θα έπρεπε να είναι διαχρονικά τα σύμβολα του Φιλελληνισμού".
Με μία ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας και με την έκδοση ενός επετειακού γραμματοσήμου με τον λόρδο Βύρωνα σε ξυλογραφία του Α. Τάσσου, η Βουλή των Ελλήνων, τίμησε την περασμένη Παρασκευή, την ημέρα «Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης».
«Η καθιέρωση της 19ης Απριλίου - ημέρα του θανάτου του λόρδου Βύρωνα - ως ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουμε ως Έλληνες στη συμβολή των φιλελλήνων κατά τη διάρκεια του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία αλλά και την αξία της διεθνούς αλληλεγγύης. Είναι όμως και ημέρα τιμής στους σύγχρονους φιλέλληνες, στους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που έχουν αγάπη για την Ελλάδα, τον ελληνισμό, τους ανθρώπους που προωθούν τις αξίες του Ελληνικού πνεύματος», ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής σκιαγράφησε, εξ άλλου, το πρόσωπο του άγγλου ποιητή, ως υποστηρικτή του ελληνικού αγώνα για την ελευθερία, αλλά και προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, υπενθυμίζοντας την συγκίνηση που προκάλεσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο θάνατός του στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Παναγιώτης Αδρακτάς αναφέρθηκε στην διεθνή αλληλεγγύη, εκφραζόμενη ως συμπαράσταση σε λαούς που υπόκεινται σε καταστροφές ή σε βία, ή των οποίων η εθνική κυριαρχία και τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται «Πρόκειται ειλικρινά για ένα από τα ευγενέστερα ανθρώπινα συναισθήματα - και αποτελεί η διεθνής αλληλεγγύη, την πιο στέρεη ιδεολογική υποδομή, πάνω στην οποία μπορούν να λειτουργήσουν οι αρχές της διεθνούς νομιμότητας», υπογράμμισε.
Για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε πως είναι καιρός, να μελετηθούν τα πρόσωπα που απάρτισαν το φιλελληνικό κίνημα, στις χώρες καταγωγής τους. «Στην Αμερική οι φιλέλληνες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον διεξαγόμενο τότε αγώνα για την εμπορική ολοκλήρωση των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες δεν υπήρχαν ως τελωνειακή ένωση ακόμα. Στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ελβετία και τη Γερμανία, παντού οι φιλέλληνες εκφράζουν ρεύματα που θέτουν τον άνθρωπο στην πρωτοπορία των κοινωνικών κινημάτων, πιστεύουν στην ελευθερία του, στην ανεξαρτησία της ανθρώπινης προσωπικότητας και στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, ερμήνευσε το φιλελληνικό ρεύμα «με κοινωνικούς και ιστορικούς όρους»: «Είναι γνωστό ότι η επανάσταση του 1821, ταρακούνησε την Ιερά Συμμαχία, τη φεουδαρχία και τη μοναρχία στην Ευρώπη. Ο φιλελληνισμός και η αλληλεγγύη δεν έχουν αφηρημένο περιεχόμενο. Υπάρχει πάντα το ερώτημα: Αλληλεγγύη σε ποιόν και για ποιόν σκοπό; Αλληλεγγύη σαν αυτή που επέδειξαν οι φιλέλληνες, προς τους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και τα δικαιώματά τους, ή αλληλεγγύη ανάμεσα στους τυράννους και στους καταπιεστές, που εξέφραζε η Ιερή Συμμαχία και οι αντιδραστικές δυνάμεις της εποχής;».
Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς, παρατήρησε μεταξύ άλλων, πως «πολλοί σήμερα λένε, πως η Ελλάδα την ανεξαρτησία της την οφείλει στην ξένη επέμβαση. Χωρίς όμως τον αγώνα, τις μάχες και τις θυσίες, χωρίς το Μεσολόγγι, τη Χίο και τα Ψαρά και χωρίς το μεγάλο κίνημα του φιλελληνισμού είναι αδύνατον να σκεφθούμε την πρώτη Συνθήκη του Λονδίνου και τη ναυμαχία του Ναβαρίνου».
Διαφορετικής χροιάς υπήρξε η τοποθέτηση του Αστέριου Ροντούλη (ΛΑΟΣ): «Ήμουν στην Αγγλία δύο χρόνια. Δεν έχω ακούσει να μιλάνε οι Άγγλοι για φιλοάγγλους, ή οι Γάλλοι για φιλογάλλους. Εμείς, γιατί θα πρέπει να ψάχνουμε συνεχώς για φιλέλληνες;».
«Η χώρα μας μεγαλούργησε όταν συνέβησαν δύο πράγματα ταυτοχρόνως: όταν ήμασταν ενωμένοι στο εσωτερικό μας και όταν μιλούσαμε με τις μεγάλες δυνάμεις της εκάστοτε ιστορικής περιόδου με τη γλώσσα των συμφερόντων και μόνο. Ας σταθούμε στα πόδια μας όρθιοι, με τις δικές μας και μόνο δυνάμεις, ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε φιλέλληνες στη συνέχεια», ανέφερε ο βουλευτής.
«Μια κρυφή Ελλάδα αναπαύεται στην καρδιά των ανθρώπων της Δύσης»: Την φράση αυτή του Αντρέ Μαλρώ, υπενθύμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας. «Όταν αυτή η κρυφή Ελλάδα, έγινε φανερή «κι η σπίθα πυρκαγιά», στην καρδιά των ανθρώπων γεννήθηκε ο Φιλελληνισμός».
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως οι Έλληνες έχουνε χρέος να μην ξεχνούν ποτέ γιατί αγωνίστηκαν φιλέλληνες στο πλάι τους και πως «δεν έχουμε μονάχα παρελθόν, αλλά και μέλλον που πρέπει να διεκδικήσουμε». Και επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει κατά την συνάντησή του με το δήμαρχο Μεσολογγίου ότι επίκεντρο του εορτασμού της Ημέρας του Φιλελληνισμού πρέπει να αποτελέσει η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, "Ο Λόρδος Βύρων και με μια πόλη, το Μεσολόγγι, θα μπορούσαν να είναι και θα έπρεπε να είναι διαχρονικά τα σύμβολα του Φιλελληνισμού" τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Παυλόπουλος στην αρχή της ομιλίας του. .
Τέλος, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, τόνισε πως και σήμερα υπάρχουν φιλέλληνες ανά τον κόσμο, που απαιτούν ωστόσο, τουλάχιστον ανταπόκριση για τις προσπάθειές τους. «Η καθιέρωση αυτής της Ημέρας θα πρέπει να μας υπενθυμίζει, όχι μόνον τι προσέφεραν οι φιλέλληνες, αλλά και ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας σήμερα έναντι των σύγχρονων φιλελλήνων».