Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Ανεργία και Οδικό Δίκτυο τα αγκάθια της Αιτωλοακαρνανίας

Νέα σπουδαία πρωτοβουλία φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αιτωλοακαρνανία Γέφυρες Ανάπτυξης» σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασαν την Κυριακή 10 Μαΐου, Κοινωνική και οικονομική έρευνα για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Αιτωλοακαρνανίας.
Την εκδήλωση, συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής, που τόνισε ότι ανάλογες πρωτοβουλίες θα έχουν πάντα αρωγό το Επιμελητήριο για να σταματήσει η χώρα «να γέρνει ανατολικά» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Χαιρετισμούς ακόμη απηύθυναν ο επικεφαλής της ΜΚΟ «Αιτωλοακαρνανία Γέφυρες Ανάπτυξης» Ασημάκης Φωτόπουλος, η εκπρόσωπος του e-ΤΕΕ Ιωάννα Σαμπράκου και ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ Λαδάς.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Λευτέρης Σταυρόπουλος, ο οποίος συνεχάρη τους συνδιοργανωτές, επισημαίνοντας ότι θα είναι αρωγός κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας στον νομό μας.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης «Αιτωλοακαρνανία Γέφυρες Ανάπτυξης» Ασημάκης Φωτόπουλος αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας τόνισε: « Ας σταθούμε στα θετικά σημεία της έρευνας, την εμπιστοσύνη των πολιτών στις τοπικές αγορές, την προοπτική των βιοκαλλιεργειών, τις προσδοκίες αλλά και την πίστη των Αιτωλοακαρνάνων ότι ο νομός μας, μπορεί και πρέπει να αλλάξει ταχύτητα. Αποτελεί ευθύνη της κεντρικής εξουσίας αλλά και του συνόλου των τοπικών φορέων και παραγόντων να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο τόπος μας να ξεφύγει από το σημερινό τέλμα.»
Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών ΑΠΟΨΙΣ-S.M.R. για λογαριασμό της ΜΚΟ.
Ήταν τηλεφωνική και πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 499 ατόμων.
Τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής:

- Ως κυριότερα προβλήματα του Νομού αναδεικνύονται:
•Η Ανεργία (81%)
•Το κακό Οδικό Δίκτυο (42%)

- Ως οι πλέον ελπιδοφόροι τομείς της οικονομίας του Νομού κρίνονται:
· Η Γεωργία και η Αλιεία (57%)
· Οι Βιολογικές Καλλιέργειες (32%)

-Το 76,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η προσωπική οικονομική του κατάσταση είναι κακή ή όχι και τόσο καλή
- Το 90,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του Νομού είναι κακή ή όχι και τόσο καλή
- Το 72% των ερωτηθέντων επιθυμεί να παραμείνει στον τόπο κατοικίας του, ενώ ένα ποσοστό 9,5% επιθυμεί να μετακινηθεί σε μεγάλη πόλη εντός του Νομού
- Ως σημαντικός παράγοντας αλλαγής τόπου κατοικίας εμφανίζεται η οικονομική κατάσταση της περιοχής και η αδυναμία εύρεσης εργασίας (29,3%)
- Στην πλειονότητά τους (91,1%) οι ερωτηθέντες αγρότες θεωρούν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο τα παιδιά τους να συνεχίσουν το επάγγελμά τους
- Τη μεγαλύτερη εμπορική επισκεψιμότητα παρουσιάζει το Αγρίνιο και ακολουθούν η Ναύπακτος και το Μεσολόγγι.
- Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η δημιουργία πανεπιστημίου στη περιοχή θα τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία.
- Τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες απάντησαν ότι δε κάνουν καθόλου χρήση του Internet.
- Παραπάνω από τους μισούς ερωτηθέντες που ανάφεραν ότι κάνουν χρήση του Internet, απάντησαν ότι το χρησιμοποιούν για την ενημέρωσή τους ενώ το ένα τέταρτο αυτών ότι το χρησιμοποιεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
- Σχεδόν τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες θεωρούν ότι η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου βελτιώνει πολύ ή πάρα πολύ την τοπική ανάπτυξη. Αντίθετα μόλις ένας στους δέκα πιστεύει ότι η γέφυρα δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
- Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν επιλέγουν ποτέ την Πάτρα ως προορισμό για διασκέδαση ή για αγορές, ενώ το 37% την επιλέγει σπάνια.