Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009

"Κλείνει" τα δέκα της σήμερα η ΔΙΕΞΟΔΟΣ μαςΣτις 22 Μαΐου του 1999 ξεκίνησε στο Μεσολόγγι η λειτουργία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ", στο ιστορικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς των Εξοδιτών, Θανάση Ραζηκότσικα, το οποίο αναπαλαίωσε με δικές του δαπάνες ο δικηγόρος Νίκος Κορδόσης, σώζοντας το από την κατάρρευση και διατηρώντας έτσι την ιστορική μνήμη, αφού δεν είχε χαρακτηριστεί διατηρητέο.
Κατά τη δεκαετή αυτή λειτουργία, στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» έχουν διοργανωθεί μια πλειάδα υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις(εικαστικές εκθέσεις, ημερίδες λόγου, εκδηλώσεις μνήμης, συναυλίες κλπ.).
Επίσης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης, ενώ σημαντικού ενδιαφέροντος είναι και οι εκδόσεις βιβλίων από τη "Διέξοδο".
Για την επέτειο αυτή σε γραπτή του δήλωση ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:
"Στην τελετή των εγκαινίων ο Νίκος Κορδόσης θυμάμαι ότι είχε θέσει, ως στόχο την σύγκρουση με το μέτριο, βάζοντας τον πήχη ψηλά.
Από τη δεκάχρονη διαδρομή της ΔΙΕΞΟΔΟΥ διαπιστώνουμε, ότι ο στόχος αυτός όχι μόνο επιτεύχθηκε αλλά μέσα από τη διοργάνωση δεκάδων εκδηλώσεων, υψηλού επιπέδου. ο Νίκος Κορδόσης και οι συνεργάτες του απέδειξαν έμπρακτα, ότι και η επαρχία μπορεί να μεγαλουργήσει.
Δεν θα είναι υπερβολή να τονίσω, ότι με την συνολική της παρουσία η ΔΙΕΞΟΔΟΣ όλα αυτά τα χρόνια έχει καταστήσει την πόλη του Μεσολογγίου σε σύγχρονο σύμβολο πολιτιστικής δράσης, με πανελλήνια εμβέλεια.
Ταυτόχρονα, με μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν διοργανωθεί έχει δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω ανάδειξης της ιστορικής και πνευματικής κληρονομιάς της Ιερής μας Πόλης.
Φυσικά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός, ότι αυτή η προσπάθεια του Νίκου Κορδόση και των συνεργατών του στηρίχτηκε στο μεράκι, την αγάπη του για την πόλη και κυρίως στις δικές του ψυχικές και οικονομικές δυνάμεις.
Κι αυτό διότι, η ΔΙΕΞΟΔΟΣ δεν λαμβάνει ουδεμία πάγια χρηματοδότηση για την κάλυψη των λειτουργικών της αναγκών, από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Μια παράμετρος που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραγνωρίζεται.
Με τις σκέψεις αυτές είμαι βέβαιος ότι η «Διέξοδος» θα συνεχίσει για χρόνια να αποτελεί το πλέον ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της Δυτικής Ελλάδας, που θα μας γεμίζει όλους με υπερηφάνεια. Θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτή την υπέροχη προσπάθεια".