Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Με λαμπρότητα η τελετή λήξης των μαθημάτων στις σχολές Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας
















Με μια λαμπρή γιορτή στο κατάμεστο, από κοινό κάθε ηλικίας, Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος μαθημάτων των σχολών Αγιογραφίας και Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και της παιδικής χορωδίας της σχολής γονέων της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης την οποία μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος, η αντινομάρχης Έφη Στεργίου – Λαχανά, ο καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Γιάννης Δακαλάκης σε μια εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στη «διαδρομή» της βυζαντινής μουσικής στο Μεσολόγγι, από τα μέσα του 18ου αι. έως και σήμερα.
Αναπτύσσοντας το θέμα της ομιλίας του, ο κ. Δακαλάκης τόνισε ότι εκ των αποδεικτικών στοιχείων που περιήλθαν στα χέρια του (χειρόγραφα παλαιάς Βυζαντινής γραφής ) και στα οποία αναγραφόταν η εξής επιγραφή « το παρόν εγράφη παρ’ εμού Αναστασίου Βάϊας του Μεσολογγίτου 1774 - 24 Ιουνίου» εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα της χρήσης της Βυζαντινής μουσικής στους Ναούς της πόλης.
Κάτι που ίσως να οδήγησε τον Αρχιδιάκονο Άνθιμο να παραμείνει στην πόλη για 40 και πλέον χρόνια ως πρωτοψάλτης του Αγίου Σπυρίδωνα αλλά και ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στην Ιερά Μητρόπολη δημιουργώντας τη μεγάλη ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ με τους δεκάδες μαθητές που ανέδειξε. Ενδεικτικά ο κ. Δακαλάκης ανέφερε τα ονόματα των Ανδρέα Παλαμά ( θείο του ποιητή) Ανδρέα Τσικνόπουλου, Κλεομένη Αθήνη, Γεωργίου Περιστέρη ( παππού του Σ. Περιστέρη Α/ψάλτη Αθηνών), Ιωάννη Κορδορούμπα, Αρχιμανδρίτου Στέφανου Αναγνω στόπουλου, Αναστασίου Πεπονή ( παππού του Υπουργού κ. Πεπονή) και δεκάδων άλλων.
Σύμφωνα με τον κ. Δακαλάκη η διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής συνεχίστηκε από τους διαδόχους του Ανθίμου αλλά και μέσω της Ιερατικής Σχολής που λειτουργούσε στο Μεσολόγγι από 1920 έως 1925. Τέλος ο κ. Δακαλάκης αναφέρθηκε στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής που λειτουργεί σήμερα στο Μεσολόγγι η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και έχει ιδρυθεί από τον νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και η οποία λειτουργεί με αξιοσημείωτη επιτυχία.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων απέσπασαν για τις υπέροχες ερμηνείες τους, τόσο οι μαθητές της σχολής βυζαντινής μουσικής, όσο και η παιδική χορωδία.
Ακολούθως έγιναν τα εγκαίνια της έκθεση Αγιογραφίας με έργα των μαθητών της σχολής στην εκθεσιακή αίθουσα του Τρικούπειου, από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τον δήμαρχο Μεσολογγίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα των μαθητών της σχολής που διευθύνει η αγιογράφος Μαρία Κοττά, η οποία και ξενάγησε το κοινό παρουσιάζοντας την τεχνοτροπία των έργων.