Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Σκληρή κόντρα Σαλμά - Ξεννογιαννακοπούλου με φόντο την οικονομική κατάρευση του ΕΣΥ


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε σημερινή δήλωσή του, δήλωσε:
«Ο πανικός έχει καταλάβει το Υπουργείο Υγείας σε τέτοιο βαθμό που αγνοούν ότι τα 5,6 δις ευρώ χρέη που ρυθμίζονται αφορούν και τα 600 εκ. ευρώ χρέη του τελευταίου τριμήνου του 2009, που Υπουργός ήταν η κα Ξενογιαννακοπούλου.
Επίσης, ξεχνά να κάνει αναφορά στα χρέη ενός (1) δις ευρώ του πρώτου πενταμήνου του 2010, που θα κληθεί ο επόμενος υπουργός να ρυθμίσει, μιας και δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση.
Η Υπουργός Υγείας, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για αυτά τα νέα χρέη και προσπάθησε να υποστηρίξει ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων χρεών είναι ο ίδιος με αυτόν του 2009. Εάν ισχύει αυτό να δώσει στη δημοσιότητα, σήμερα, τα σχετικά στοιχεία. Διαφορετικά θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η πρακτική να λέει κανείς ό, τι θέλει, δεν ισχύει για τους Υπουργούς.
Εξάλλου, το πρόβλημα με τις προμήθειες, σήμερα, δεν αφορά μόνο τους προμηθευτές, αλλά και την έμπνευση να χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό των νοσοκομείων, προκειμένου να επιτευχθεί η περιστολή δαπανών, που προβλέπεται στο ΠΣΑ, χωρίς να έχουν δρομολογηθεί διαγωνισμοί.»
Αφορμή για τη δήλωση του κ. Σαλμά αποτέλεσε η απάντηση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με προηγούμενη δήλωση του τομεάρχη της ΝΔ στην οποία αναφερόταν: «Είναι προφανές ότι ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. δε θέλει να κατανοήσει ότι η κυβέρνηση προωθεί τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων-ασφαλιστικών ταμείων της περιόδου 2005-2009, προκειμένου να εξυγιανθεί ο χώρος του ΕΣΥ και να εφαρμοστούν νέοι αυστηροί κανόνες στις προμήθειες της Υγείας.
Πρόκειται για χρέη της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό θα περίμενε κανείς από τη Ν.Δ. τουλάχιστον μετριοπάθεια και αυτοκριτική, παρά το ρόλο του εκ των υστέρων τιμητή.
Σήμερα, βασική μας επιδίωξη είναι να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον στο χώρο της Υγείας, προς όφελος του ΕΣΥ και του ελληνικού λαού.»
Αφορμή για την παραπάνω απάντηση αποτέλεσε όπως αναφέραμε η πρωινή δήλωση του Μάριου Σαλμά στην οποία μίλησε με σκληρή γλώσσα για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
«Μέχρι σήμερα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας παρείχε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους πολίτες, με όποια χρηματοδοτικά προβλήματα.
Σήμερα, για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα.
Επειδή, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό»
τόνισε ο Μάριος Σαλμάς.