Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ανοιχτή επιστολή του Δ. Κοτσόργιου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Γράφει ο Δημήτρης Κοτσόργιος

Πρόεδρος ΣΑΕ

Μέλος ΔΟ ΠΑΣΟΚ Μεσολογγίου



Αγαπητοί σύντροφοι,
Θεωρώ φρόνιμο πριν αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους αναγκάζομαι να γράψω αυτήν την επιστολή να παραθέσω ένα βασικό κομμάτι της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη που αναφέρεται στους μέχρι τότε κομματικούς σχηματισμούς.
«Έχει ο λαός μας πικρή πείρα από τους κομματικούς σχηματισμούς του παρελθόντος που στηρίζονταν στην φεουδαρχική σχέση ανάμεσα σε ηγέτες και βουλευτές, ανάμεσα σε βουλευτές και κομματάρχες, ανάμεσα σε κομματάρχες και ψηφοφόρους. Από κομματικούς μηχανισμούς που είχαν αντικαταστήσει τις αρχές, το πρόγραμμα και τις δημοκρατικές διαδικασίες με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο. Καθολικό είναι το αίτημα για πολιτικούς οργανισμούς αρχών που να τους διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης, για να δεσμεύεται η ηγεσία στις πολιτικές αποφάσεις και για να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια….»
Ορμώμενος από την θύελλα των μέτρων του Δ.Ν.Τ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και από τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση του διευρυμένου δήμου του Μεσολογγίου έχω να κάνω τις εξής διαπιστώσεις, τις οποίες τις κάνω δημόσια γιατί δεν μπορώ να τις καταθέσω εσωτερικά των οργανώσεων, οι οποίες επί της ουσίας είναι ανύπαρκτες, χωρίς από αυτό να εξαιρείται η νομαρχιακή επιτροπή και ο γραμματέας της που επί της ουσίας είναι γραμματέας- φάντασμα και εμφανίζεται μόνο για δημόσιες σχέσεις και πάντα προεκλογικά.
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του κόμματος και της κυβέρνησης, μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης, απόσταση που δεν είναι γεωγραφική αλλά είναι απόσταση νοοτροπίας και αρχών.
Σε όποιες διαδικασίες και αν είχαν γίνει, σε όποιο επίπεδο, πάγια θέση μου ήταν η σωστή και συνεχής λειτουργία των οργανώσεων όλων των επιπέδων ώστε να μπορούμε να χαράσσουμε την πολιτική μας αλλά και να ελέγχουμε την εφαρμογή της.
Κάποιοι όμως εντός του κόμματος φρόντισαν να αδρανοποιήσουν εντελώς τις οργανώσεις και να τι αντικαταστήσουν με μηχανισμούς που κινούνται από βουλευτές και κομματάρχες αντικαθιστώντας τις αρχές με το ρουσφέτι και το παρασκήνιο, όπως ακριβώς αναφέρεται στο εισαγωγικό απόσπασμα.
Οι κοινωνικοί φορείς και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν συμμετέχουν πουθενά με αποτέλεσμα να προωθούνται σχέδια νόμου που καταστρέφουν το συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και το σχέδιο νόμου για το μητρώο αγροτών καθώς επίσης και παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την συνέχιση καταστροφικών αλιευτικών πρακτικών στη θάλασσα σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την πράσινη ανάπτυξη, που αποτελεί βασικό πολιτικό στόχο.
Το νομαρχιακό συμβούλιο δεν έχει συγκληθεί ποτέ, το περιφερειακό συμβούλιο το ίδιο, με αποτέλεσμα ένα βασικό όργανο διαβούλευσης και ελέγχου να είναι ανύπαρκτο. Επιπλέον οι οργανώσεις όλων των βαθμίδων συγκαλούνται ευκαιριακά και συνήθως με ολιγομελή συμμετοχή πριν από τις εκλογικές διαδικασίες.
Και έχουμε τώρα, παραμονές των εκλογών, που όλοι τρέχουν δεξιά και αριστερά στο κόμμα για να διασφαλίσουν στήριξη, μια επιτροπή αξιολόγησης η οποία, με αδιαφανής διαδικασίες και με γνώμονα τις προσβάσεις και τις επιρροές των διαφόρων βουλευτών ή υψηλά ιστάμενων στελεχών, θα επιλέξει τους υποψηφίους δήμαρχους.
Η ίδια απόσταση λοιπόν νοοτροπίας και αρχών ισχύει και σε αυτό το σημείο, διότι η επιλογή θα γίνει με βάση τον «μπάρμπα της Κορώνης» που έχει ο καθένας και όχι με βάση την θέληση των τοπικών κοινωνιών οι οποίες πρέπει να αναλάβουν ουσιαστικά πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής, είχε υποχρέωση έγκαιρα να ενημερώσει τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και να αναρτήσει τη σχετική εγκύκλιο στην ιστοσελίδα της νομαρχιακής επιτροπής ώστε να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση προκειμένω να πάρουν όλοι τους υπεύθυνη θέση.
Από την αρχή της συζήτησης του Καλλικράτη έθεσα θέμα ουσιαστικής εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών γιατί αυτές γνωρίζουν τις ανάγκες τους και γνωρίζουν επίσης ποιοι μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυσή τους. Όποιοι καταφεύγουν σε χρίσματα ή οποίοι δίνουν χρίσματα, χαρακτηρίζονται από έλλειψη εμπιστοσύνης στο λαό. Και φυσικά η έλλειψη εμπιστοσύνης αυτή είναι αμφίπλευρη.
Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι ας κινηθούμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε πραγματικά τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκουμε να τον κάνουμε ένα πολιτικό χώρο με σεβασμό προς τον πολίτη και το περιβάλλον απορρίπτοντας αυτή την σαπίλα που σέρνεται πίσω από κάθε κόμμα εξουσίας και που σε μας αυτή τη στιγμή κατέχει σημαντικό κομμάτι.
Ο λαός δεν έχει να περιμένει κάτι από ανθρώπους που έχουν πάρει με εργολαβία τις δομές τις εξουσίας. Το μόνο που έχει να περιμένει είναι κοροϊδία και εξαθλίωση.
Ας πιέσουμε να λειτουργήσουν οι οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα καθιστώντας τες από οργανώσεις – φαντάσματα σε ζωντανά κύτταρα της δημοκρατίας.
Οι αποκλεισμοί και η μεθοδευμένη προσπάθεια κάποιων να απομακρύνουν από το κόμμα ανθρώπους με λαϊκό έρεισμα και άποψη, πρέπει να μας βρει όλους αντίθετους.
Ας ξεκινήσουμε πιέζοντας να μην υπάρξει συμμετοχή των «γραμματέων» στις διάφορες επιτροπές για αξιολόγηση, τη στιγμή που πίσω από τους γραμματείς δεν υπάρχουν οργανώσεις.
Ας αντισταθούμε όλοι σε αυτό το ΠΑΣΟΚ που θέλει το παρασκήνιο και το ρουσφέτι και ας στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ των αρχών που πρέπει να το διακρίνει η ελεύθερη δημοκρατική έκφραση της βάσης.
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντικρίσουμε την κοινωνία κατάματα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση σαν κόμμα θα είμαστε ευκαιριακοί διαχειριστές της εξουσίας.