Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Σε αποχή διαρκείας οι δικηγόροι του Μεσολογγίου για το Εφετείο


Νέες διαμαρτυρίες προκαλεί στο Μεσολόγγι η απόφαση της κυβέρνησης για την ίδρυση του Εφετείου


Καταγγέλλουν τον  Υπουργό Δικαιοσύνης 
για ψηφοθηρικές λογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες
Προχωρούν και σε κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου


Με αποχή από τα καθήκοντά τους απάντησαν οι δικηγόροι του Πρωτοδικείου Μεσολογγίου στην κυβερνητική απόφαση για ίδρυση εφετείου στο Αγρίνιο και την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώ για αύριο Τρίτη 22 Μαρτίου 2011 αποφασίστηκε η κατάληψη του Δικαστικού Μεγάρου Μεσολογγίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9 το πρωί, στην πλατεία δικαστηρίων.
Η ενέργεια αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης προκαλεί θύελλα αντιδράσεων σε Μεσολόγγι, Ναυπακτία και Ξηρόμερο και ήδη σε χθεσινές συνεδριάσεις του τα δημοτικά συμβούλια Μεσολογγίου και Ναυπακτίας με ομόφωνες αποφάσεις του εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους.
Οι αντιδράσεις μάλιστα θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες ενώ με δήλωσή του ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου, Γιάννης Ατσαλάκης ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης.
Στη δήλωσή του ο κ. Ατσαλάκης καταγγέλλει «ψηφοθηρικές λογικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες» που υπαγόρευσαν αυτή την απόφαση μιας και όπως υποστηρίζει: «Τα εφετεία ιδρύονται παντού και πάντα στις πρωτεύουσες των νομών, εκτός από την περίπτωσης της Αιτωλοακαρνανίας.»


Σκληρή γλώσσα από τον πρόεδρο
του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Γ. Ατσαλάκη
Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου έχει ως εξής:
«Αιφνίδια πληροφορηθήκαμε ότι υπογράφηκαν τα προεδρικά Διατάγματα ίδρυσης τεσσάρων (4) εφετείων στη Χώρα μας, μεταξύ των οποίων και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο θα υπάγονται τα πρωτοδικεία Μεσολογγίου, Αγρινίου και Λευκάδας, με έδρα το Αγρίνιο, αντί της ορθής, νομίμου και δίκαιας έδρας αυτού την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, που ανήκει δικαιωματικά και έχουμε την αξίωση και είναι ΧΡΕΟΣ της Πολιτείας αυτό.
ΓΙΑΤΙ, παντού και πάντα, στην ιστορία του Κράτους και της Δικαιοσύνης, απ’ τη λειτουργία της ελεύθερης Ελλάδας, τα Εφετεία ιδρύονται στις έδρες των νομών. Και τώρα τα υπόλοιπα τρία (3) ιδρυόμενα εφετεία εδράζονται στις πρωτεύουσες των νομών, μοναδική απαράδεκτη, και προκλητική εξαίρεση ο νομός μας.
ΓΙΑΤΙ συμπίπτει έδρα και πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας να είναι η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Η Ιερή Πόλη, Παγκόσμιο Σύμβολο της Ελευθερίας και κιβωτός της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η Ιερή Πόλη Σύμβολο της Παιδείας, Πολιτισμού και της Δικαιοσύνης. Όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.
ΓΙΑΤΙ, εδώ στο Μεσολόγγι πρωτοδιακηρύχτηκαν οι Αρχές Οργάνωσης και Λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας.
ΓΙΑΤΙ, εδώ στο Μεσολόγγι ιδρύθηκε και λειτούργησε το Δικαστήριο των Εκκλήτων (εφετείο) και γι’ αυτό το λόγο ζητούσαμε την επανίδρυση και επαναλειτουργία του.
ΓΙΑΤΙ, μέχρι και πριν λίγα χρόνια το Αγρίνιο υπαγόταν στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και όταν το εκεί Ειρηνοδικείο αναβαθμίστηκε σε Πρωτοδικείο είχε υπάρξει δέσμευση για ίδρυση εφετείου στο Μεσολόγγι.
ΓΙΑΤΙ η Λευκάδα - το πρωτοδικείο της οποίας θα υπαχθεί στο υπό ίδρυση Εφετείο, υπάγεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μεσολογγίου - ισαπέχει από τις δυο πόλεις. Ταυτόχρονα η πόλη του Μεσολογγίου ισαπέχει από τις δυο μεγάλες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο.
ΓΙΑΤΙ η δικαστική ύλη των δυο πρωτοδικείων (Μεσολογγίου και Αγρινίου) είναι περίπου ίδια.
Συνεπώς, ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ δεν μπορεί να αιτιολογήσει την σκανδαλώδη, άδικη και ανιστόρητη αυτή απόφαση και το πρωτοφανές έγκλημα σε βάρος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου. Μια απόφαση όμως που ίσως μπορέσουν να «αιτιολογήσουν» παρά μόνο οι βουλευτές του νομού, οι οποίοι καλύτερα πλέον να λέγονται «βουλευτές Αγρινίου».
Όμως, οι ψηφοθηρικές λογικές και οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν μπορούν και δεν πρέπει να επιβάλλουν θεσμικές εκτροπές.
ΓΙΑΤΙ, πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, σε μια λειτουργούσα Δημοκρατία και Ισοπολιτεία που διέπονται από τις βασικές αρχές και αξίες που έλαμψαν από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων και το Ολοκαύτωμα της μόνης Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.
Περιμέναμε και περιμένουμε απ΄ την  ελληνική Πολιτεία άλλη μεταχείριση και Σεβασμό. Είναι ΧΡΕΟΣ της και απαίτησή μας και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά.
ΖΗΤΑΜΕ την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού και την ανάκληση του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος ή την τροποποίησή του στο σκέλος που αφορά την έδρα του νεοϊδρυόμενου εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.
Παράλληλα θα προσβάλουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμότητά του ζητώντας την ακύρωσή του.
Με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου καταγγέλλοντας τα ανωτέρω και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την καταφανή αδικία ΑΠΕΧΟΥΜΕ  των καθηκόντων μας και με κοινό συντονισμό με τους δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Ξηρομέρου και τους φορείς της περιφέρειάς μας θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας και την αποκατάσταση της αδικίας.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ  η απαξίωση και η υποβάθμιση της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου.»