Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Στοιχειώδης σοβαρότητα και διασκέδαση εντυπώσεων






Γράφει ο Γιώργος Μουρκούσης


«Για το στρατόπεδο είχε αναπτυχθεί μια άκρατη φιλολογία …είτε ότι θα έκλεινε είτε ότι θα μετατρεπόταν σε κέντρο υποδοχής μεταναστών. … Είχα ζητήσει από καιρό συνάντηση με τον υπουργό… και είχα λάβει από το γραφείο του προηγουμένως διαβεβαιώσεις πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο αλλά ήθελα να το ακούσω, να το πω έτσι, από τα δικά του χείλη και να διασκεδάσω τις όποιες εσφαλμένες εντυπώσεις έχουν δημιουργηθεί γύρω από αυτό το γεγονός σε τοπικό επίπεδο».
Τα παραπάνω είναι λόγια του πρώτου δημότη της πόλης του Μεσολογγίου, του δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη, στα τέλη Ιανουαρίου σχετικά με την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σε οποιαδήποτε μορφής υποβάθμιση του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων που πρώτη η «συμπολιτεία» ανέδειξε, εφιστώντας την προσοχή για την ύπαρξη πιθανού σχεδίου μετατροπής του στρατοπέδου σε κέντρο υποδοχής μεταναστών. Μάλιστα οι παραπάνω δηλώσεις του δημάρχου έχουν και συνέχεια:
«… με διαβεβαίωσε (σ.σ. ο υπουργός) κατηγορηματικά πως ούτε υπάρχει κανένα ζήτημα, και άλλωστε δεν θα μπορούσε να υπάρχει γιατί τα όποια - αν δημιουργηθούν- κέντρα υποδοχής μεταναστών αφορούν στρατόπεδα εγκαταλειμμένα, δεν αφορούν στρατόπεδα που χρησιμοποιούνται. Άρα λοιπόν ούτε υφίσταται ζήτημα …να κλείσει το 2/39 Σ.Ε. και να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής μεταναστών αλλά ούτε και υπάρχει κανένα θέμα στο σχεδιασμό του Υπουργείου Άμυνας για περιορισμό ή για να το πω αλλιώς  υποβάθμιση του σημερινού στρατοπέδου …καταβάλλεται προσπάθεια να αναβαθμιστεί η σχέση του στρατοπέδου, των οπλιτών και των αξιωματικών με την τοπική κοινωνία και θα αναληφθεί κοινή πρωτοβουλία από το δήμο και το Υπουργείο Άμυνας προς την κατεύθυνση αυτή η οποία θα εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα…».



Το θέμα ανακινήθηκε στα τέλη Μαρτίου με την αποκάλυψη μελέτης του Υπουργείου Αμύνης για περικοπές δαπανών και παροπλισμό στρατοπέδων ένα εκ των οποίων είναι και το στρατόπεδο Μεσολογγίου. Και σε αυτή την περίπτωση ο δήμαρχος έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία ανέφερε: «Στο θέμα του στρατοπέδου, για να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί, όπως και το σύνολο των άλλων ζητημάτων του δήμου τα αντιμετωπίσαμε από την επομένη των εκλογών. Ειδικά για το θέμα του στρατοπέδου να θυμίσω την παραφιλολογία ότι θα γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών… λειτουργήσαμε ακαριαία … μετά την συνάντηση που είχα με τον υπουργό είπαμε και είπε και εκείνος και το ανέφερα ότι δεν τίθεται θέμα για το στρατόπεδο τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το ίδιο μου επανέλαβε εχθές το ιδιαίτερο γραφείου του…»
Από τα λόγια του δημάρχου ξεχωρίζω το σημείο στο οποίο αναφέρει πως η συνάντηση με τον Βενιζέλο έγινε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αφού είχε εκ των προτέρων λάβει διαβεβαιώσεις και το σημείο που τονίζει πως σε κάποια θέματα οφείλουμε  να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί…
Υπό το πρίσμα της πρόσφατης απόφασης του υπουργείου να μην δεχθεί το 2/39 Σ. Ε. νεοσύλλεκτους το Μάιο όντως σε κάποια θέματα αξίζει να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί. Και αυτά είναι όλα τα σημαντικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου του εφετείου, του νοσοκομείου, του ΤΕΙ και φυσικά του στρατοπέδου. Για την δική μου αισθητική, στοιχειωδώς σοβαροί σημαίνει να μην ξεστομίζουμε με περισσή ευκολία φράσεις περί διαβεβαιώσεων με ορίζοντα πενταετίας που δεν τολμούν να ξεστομίσουν ούτε τα εντεταλμένα  γραφεία τύπου. Πραγματικά αναρωτιέμαι εάν υπάρχει έλληνας πολίτης με στοιχειώδη λογική που να πιστεύει πως υπάρχει σήμερα έλληνας πολιτικός, έστω και υπουργός, που μπορεί να δεσμεύεται με ορίζοντα πενταετίας.
Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να εξετάσουμε την δέσμευση του υπουργού Ε. Βενιζέλου προς στον δήμαρχο. Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την σοβαρότητας της δέσμευσης.  Προσωπικά την θεωρώ παντελώς μη-σοβαρή.   Άκουσον άκουσον. Είμαστε τόσο ανεπτυγμένοι στην διακυβέρνηση του κράτους που υπουργός κυβέρνησης με υπόλοιπο θητείας δυόμισι χρόνια όχι μόνο δεσμεύεται για τις προθέσεις της κυβέρνησης του τα επόμενα δυόμισι χρόνια ανεξάρτητα ενδεχόμενου ανασχηματισμού αλλά ο πολιτικός μας πολιτισμός και η πολιτική μας κουλτούρα είναι τέτοια που η δέσμευση του θα παραμείνει σε ισχύ και από τυχόν νέα κυβέρνηση!  Τι πιο φυσικό λοιπόν ο δήμαρχος να παρουσιαστεί και να κοινωνήσει  στους δημότες αυτή την τόσο σημαντική και ισχυρή δέσμευση του υπουργού προς την πόλη του Μεσολογγίου!
Όπως προανέφερα είναι σωστό  σε συγκεκριμένα θέματα όντως να επιδεικνύουμε την στοιχειώδη σοβαρότητα. Και η στοιχειώδης σοβαρότητα στο θέμα που στρατοπέδου υποδεικνύει  πως το κλείσιμό του μπορεί να μην είναι ένα εντελώς αρνητικό γεγονός για την πόλη.  Εάν υπάρχει πρόθεση παροπλισμού ή οι οικονομικές συνθήκες κάνουν ασύμφορη την λειτουργία του,  είναι ζήτημα υψίστης σημασίας  το στρατόπεδο Μεσολογγίου να περάσει άμεσα στον δήμο.  Η συνέχεια της χρήσης του από την πολιτεία δύσκολα θα εξακολουθήσει να είναι θετική για το Μεσολόγγι. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η δημοτική αρχή. Να αφήσει την διασκέδαση των εντυπώσεων και να επιδείξει την στοιχειώδη σοβαρότητα καταγράφοντας την πραγματική βούληση του υπουργείου σχετικά με το στρατόπεδο. Στην περίπτωση που το υπουργείο ζητά αφορμή να υποβαθμίσει το στρατόπεδο τότε η δημοτική αρχή πρέπει να ζητήσει δυναμικά να περιέλθει το στρατόπεδο στην εκμετάλλευση του δήμου το ταχύτερο δυνατό.
 Ένα τέτοιο σενάριο αντιλαμβάνεται κανείς ότι μπορεί να  ικανοποιήσει την μεταστέγαση όλων των υπηρεσιών του νέου δήμου σε κοινό χώρο (με όλα τα οφέλη που αυτό  συνεπάγεται) και επιπρόσθετα ο χώρος του στρατοπέδου είναι ιδανικός για την στέγαση πρόσθετων δημόσιων υπηρεσιών όπως η αστυνομία και η πυροσβεστική.  Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση ο δήμος μπορεί να έχει ακόμα και οικονομικό όφελος από την φιλοξενία τέτοιων υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις του.  Είναι ολοφάνερο πως οι δυνατότητες εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου από το δήμο μπορεί να είναι πρακτικά απεριόριστες.
Συμμερίζομαι το δήμαρχο που λέει πως από τότε που ανέλαβε,  φαίνεται να έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου. Το θέμα είναι πως οι προσδοκίες των πολιτών είναι τεράστιες πλέον και δυστυχώς η αντιμετώπιση του δήμου Μεσολογγίου από την πολιτεία δεν βοηθά στη δημιουργία κλίματος αναμονής. Είναι φανερό πλέον πως οι δημότες αντιδρούν άσχημα στα ψέματα, επιθυμούν ειλικρινή διάλογο, διαφανείς διαδικασίες  και θέλουν να δουν άμεσα απτά αποτελέσματα. Θέλουν να δουν να πραγματοποιούνται οι κινήσεις εκείνες που θα κερδίσουν το σεβασμό και θα ενδυναμώσουν το κύρος της πόλης του Μεσολογγίου. Ο καταλύτης είναι η δημιουργία κλίματος κοινωνικής συναίνεσης και αυτό επιτυγχάνεται  μόνο με την συμμετοχή και την συνεισφορά όλων. Ελπίζω η συγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα  του Δήμου και των Φορέων του Μεσολογγίου που ανανκοινώθηκε, να είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην δημιουργία του απαιτούμενου κλίματος συναίνεσης και ομοφωνίας.


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ