Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Να ζει το Μεσολόγγι


Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, κορυφώνονται αύριο στο Μεσολόγγι, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 185η Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων αποτελούν η μεγαλειώδης πομπή της Ιερής Εικόνας της Εξόδου σήμερα και αύριο, καθώς και  η αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη σήμερα το βράδυ στον Κήπο των Ηρώων.
Η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μεσολόγγι θα γίνει αλυριο, στις 10:40πμ., στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις αύριο θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού και ΤουρισμούΤηλέμαχος Χυτήρης και σήμερα ο συμπατριώτης μας υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης. Τη ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Αχαΐας, Μιχάλης Μπεκίρης, ενώ για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ημερών στο Μεσολόγγι θα βρεθεί αύριο η πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων:ΣΑΒΒΑΤΟ  15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2011:
16:30        Εκκίνηση του 65ου δρόμου Θυσίας από το Ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών.
18:30        Απονομή επάθλων στους νικητές του 28ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας στην Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας  Τέχνης.
19:00        Μέγας Εσπερινός στο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.
19:30         Πέρας προσέλευσης Επισήμων.
20:00        Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
             Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, Βουλή των     Ελλήνων, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Ακαδημία Αθηνών,   εκπρόσωπο Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι.  Μεσολογγίου, ΤΕΔΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας, Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Δήμαρχο Αιτωλικού και Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
             Πανηγυρικός από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κύριο Παναγιώτη Κατσούλη
             Αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη. Συμμετέχει  η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα. Στο ρόλο του Καψάλη ο κ. Γιάννης Μαγδαληνός.
22:30:    Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011
6:30:     Εωθινό κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως
7:00:     Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
10:40:    Άφιξη και υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου  Κάρολου Παπούλια στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
10:45:     Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.
11:00:   Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
             Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.
             Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής       Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια.
             Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κύριο Τηλέμαχο Χυτήρη
             Το Μοιρολόι  « Να ζει το Μεσολόγγι» από την Σοπράνο Ιωάννα Εμμανουήλ –Αποστολάκου, Πτυχιούχο Μονωδίας και μέλος της Χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, συμμετέχει τμήμα της Χορωδίας, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
             Βράβευση νικητών του 65ου Δρόμου Θυσίας.
14:00:     Επίσημο γεύμα από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου  (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)
18:30:      Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου, με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης
             Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Πέρας εκδηλώσεων για την 185η Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.


.