Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ομόφωνο ΟΧΙ από το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας στην κατάργηση του στρατοπέδου στο Μεσολόγγι


Το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε, επίσης, (με εισηγητή τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Έργων Νίκο Υφαντή) και για τις πληροφορίες που έχουν δει το φως περί συρρίκνωσης ή ακόμη και κατάργησης του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων που εδρεύει στο Μεσολόγγι (στο στρατόπεδο «Σπύρος Μουστακλής»).
Στην τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία των κατοίκων του Μεσολογγίου. «Οφείλουμε πολύ σύντομα, ως Περιφέρεια, να προετοιμαστούμε ώστε να δούμε πως μπορούμε να στηρίξουμε αναπτυξιακά το Μεσολόγγι», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε οποιαδήποτε κίνηση υποβάθμισης ή συρρίκνωσης του στρατοπέδου».


Στη συνεδρίαση παρών ήταν και ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης ο οποίος ανέλυσε τις επιπτώσεις που θα έχει για την περιοχή τυχόν κατάργηση του στρατοπέδου.
Στη συνέχεια το Σώμα, ύστερα από πρόταση του Προέδρου του Κώστα Καρπέτα, ομόφωνα αποφάσισε στην έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση σε κάθε πρόθεση κλεισίματος ή υποβάθμισης του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων που εδρεύει στο Μεσολόγγι.
Η παρουσία και λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας στην πόλη κρίνεται επιβεβλημένη για λόγους που συνδέονται όχι μόνο με την τρέχουσα καθημερινή ζωή στο Μεσολόγγι και την τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά κυρίως σχετίζεται με τη βαθιά ιστορική σχέση που συνδέει την Ιερά πόλη του Μεσολογγίου με την παρουσία του στρατοπέδου.
Είναι γνωστός ο ισχυρός συμβολισμός που εκπέμπει διαχρονικά το Μεσολόγγι και που το έχει καταστήσει σύμβολο του αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία. Τυχόν κλείσιμο ή υποβάθμιση του στρατοπέδου θα σημαίνει ρήξη με αυτήν τη λαμπρή μας παράδοση και η συγκεκριμένη  διάσταση θα πρέπει να βαρύνει αποφασιστικά σε κάθε επιλογή.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας απευθύνεται (ομόφωνα) προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ζητεί, ενόψει των οποιονδήποτε σχετικών αποφάσεων αναδιοργάνωσης των στρατιωτικών μονάδων, το Μεσολόγγι να παραμείνει η έδρα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και μάλιστα σε πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη».