Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

Ο Ελληνικός Καφές ως έμπνευση κι έργο τέχνηςΑπό  6 Μαΐου - 4 Ιουνίου 2011
η 10η ατομική έκθεση του Χρήστου Γαρουφαλή  
στην Αίθουσα Τέχνης Νεώριον στο Αγρίνιο


Με έμπνευση και θέμα τον Ελληνικό Καφέ  ως διαχρονικό σύμβολο επικοινωνίας, καθημερινής ελληνικής ζωής και παράδοσης,  παρουσιάζει τη νέα του δουλειά ο διακεκριμένος ζωγράφος Χρήστος Γαρουφαλής πραγματοποιώντας τη 10η ατομική του έκθεση στο Αγρίνιο.
Η έκθεση  τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση έργων του καλλιτέχνη στη γενέτειρα πόλη του. Θα λειτουργήσει από τις  6 Μαΐου  έως τις 4 Ιουνίου 2011, στην αίθουσα τέχνης  Νεώριον, Σπ. Τσικνιά 54, Αγρίνιο (τ. 26410.52505, ώρες επισκέψεων: καθημερινά 10 πμ-2 μμ και 6-9 μμ, εκτός Κυριακής).
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός, ενώ θα προλογίσει ο συγγραφέας κ. Πάνος Θεοδωρίδης, την Παρασκευή 6 Μαΐου και ώρα  8 μμ. Η έκθεση συνοδεύεται από συλλεκτική έκδοση με έργα του καλλιτέχνη και κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη.Ο Χρήστος Γαρουφαλής συνεχίζει με συνέπεια να εστιάζει το ενδιαφέρον του σε ταπεινά κι ευτελή αντικείμενα φορτισμένα με μνήμες της ελληνικής ζωής και παράδοσης, τα οποία, με μοναδική ικανότητα, αναδεικνύει σε “σύμβολα”. Ζωγραφική “χαμηλόφωνη” που παραπέμπει σε μάστορες άλλων εποχών  αναδεικνύοντας παράλληλα ταλέντο, δεξιοτεχνία και ευαισθησία.
Μετά την ενότητα “ανθρώπων βλέμματα” η νέα δουλειά του επικεντρώνεται σ’ ένα φλυτζάνι καφέ. Προσεγγίζει εικαστικά με τόλμη και σεβασμό, ένα συνηθισμένο, διαχρονικό και επίκαιρο θέμα, προτείνοντάς το ταυτόχρονα σαν “πρόσχημα επικοινωνίας” προς όλους εμάς,  σε μια εποχή που καθημερινοί ρυθμοί και τεχνολογία επιβάλλουν άλλες, πιο απρόσωπες μορφές ανθρώπινης επαφής. 
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σε ξύλο, σχέδια και παστέλ τα οποία, μαζί με κάποια χαρακτηριστικά παλιά αντικείμενα που συνοδεύουν τον καφέ, έμμεσα σκηνοθετούν και παραπέμπουν στην ονειρική ατμόσφαιρα παλιών καφενείων.
Ο Μανόλης Βλάχος, ιστορικός της τέχνης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «...Το είδος του ρεαλισμού που χειρίζεται ο Γαρουφαλής και η τάση του προς τη μονοχρωμία επιτρέπουν στο θέμα και να διατηρεί την τελειότητα της μορφής και να υποβάλλει το επίπεδο ενός άλλου χρόνου, την αίσθηση του μέτρου και ενίοτε του ταπεινού που ενέχει η ελληνική ζωή.  Επιδίωξη του ζωγράφου είναι να υπερβεί το χρόνο και το περίβλημα που φέρει το αντικείμενο – σύμβολο. . . Έτσι, μεταξύ ρεαλιστικού και πνευματικού, οι εικόνες του κερδίζουν σε πραγματική υπόσταση και πνευματικότητα, μπορούν ευθύβολα να παραπέμπουν στη ζωή και την πνευματική τους διάσταση». 
Η έκθεση θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Χρήστος Γαρουφαλής  (σύντομο βιογραφικό)                                             
Ο Χρήστος Π. Γαρουφαλής γεννήθηκε το 1959 στο Αγρίνιο. Το 2005 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ. η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «άμπελος-οίνος» με αποκλειστική επιλογή έργων του. Από το 2003 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου στο Δήμο Αγρινίου (Δίκτυο Εικαστικών ΥΠ.ΠΟ.).
Καλλιτέχνης της γενιάς του ’90 ανήκει στην ομάδα των νεο-παραστατικών ζωγράφων. Πρόθεσή του είναι να υποδηλώσει, συμπυκνωμένη σε σύμβολα, την ελληνική παράδοση, να συγκρατήσει τη μνήμη του ρυθμού, του ήθους και των αξιών μιας εποχής που χάνεται ή που έχει ήδη χαθεί.
Μέλημά του είναι η αναγωγή του αντικειμένου σε «σήμα».                                                       Έχει πραγματοποιήσει 10 ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα (γκαλερί Αργώ, Ζυγός κ.ά.) και Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε σε περισσότερες από 50 ομαδικές σε Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Γιουγκοσλαβία. Αυτή είναι η πρώτη ατομική παρουσίαση στη γενέτειρά του.
Έργα του κοσμούν δημόσιες και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.
Χορηγός έκθεσης: ΕΡΓΟ ΑΤΕ
Χορηγός επικοινωνίας: www.Culturenow.gr