Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Θ. Μωραΐτης: “Υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι του ΕΣΠΑ το 2011”

yfypourgos1Αχτίδα αισιοδοξίας για την πραγματική οικονομία αποτελούν τα στοιχεία για την πορεία του ΕΣΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης ο στόχος μνημονίου του ΕΣΠΑ για το 2011 υπερκαλύφτηκε φτάνοντας στο 101,2% ενώ υπερκαλύφθηκε επίσης και ο στόχος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φτάνοντας στο 115%. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Μωραΐτης η θετική πορεία του ΕΣΠΑ βοήθησε στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 0,4%. Θετικά είναι και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον παλιό αναπτυξιακό νόμο. Είχε τεθεί ως στόχος πληρωμών η υπέρβαση του 1 δις και έφτασε τελικά το 1,2 δις, την στιγμή που αθροιστικά την 5ετία 2004-2009, η Ελλάδα προ κρίσης, πλήρωσε 1,7 δις €

«Όσα πετύχαμε δεν έχουν να κάνουν ούτε με θαύματα ούτε με θαυματοποιούς. Το πετύχαμε με ισχυρή πολιτική βούληση να σπάσουμε γραφειοκρατικά κατεστημένα και με καθημερινή σκληρή και συστηματική προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου, όπου από την πολιτική ηγεσία τονίστηκε η αντίθεση της στις συνεχείς περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

Όπως τόνισε ο Υφυπουργός, ανακοινώνοντας την επίτευξη των στόχων για το ΕΣΠΑ, μια μάχη κερδήθηκε αλλά ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ κοινοτικών πόρων.

Συνεχίζοντας, επισήμανε την δύσκολη κατάσταση που υπήρχε το 2011 στην εκτέλεση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που υπέστη δυο μεγάλες περικοπές για την μείωση των δαπανών, μεσούσης της χρονιάς. Αυτό άλλαξε και τον προγραμματισμό που υπήρχε και καταβλήθηκαν προσπάθειες για την καθημερινή παρακολούθηση της εξέλιξης του προγράμματος, την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών των Υπουργείων, την δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την ομαλή ροή πληρωμών των επενδυτικών νόμων και την επίτευξη του στόχου των εσόδων.

«Είμαι λοιπόν σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι πετύχαμε σε όλους τους παραπάνω στόχους.» σημείωσε ο κ. Μωραΐτης, κάνοντας γνωστό πως καλύφθηκε ο στόχος μνημονίου του ΕΣΠΑ για το 2011 στο 101,2% και υπερκαλύφθηκε ο στόχος των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φτάνοντας στο 115%. Η εκτίμηση πραγματοποίησης του 2011 ήταν 2,896 δις ευρώ, ενώ η τελική εκτέλεση του προγράμματος ήταν 3,341 δις ευρώ.

Ακόμη, ακολουθήθηκε σε συνεργασία με Υπουργεία και Περιφέρειες ένα στοχευμένο πλάνο για την κατά προτεραιότητα πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που υπήρχαν καταγεγραμμένες στο Γενικό Λογιστήριο. Ενδεικτικά, μέσα στον Δεκέμβριο του 2011, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 2,2 δις ευρώ, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ρευστότητα της αγοράς.

Σταθερή πολιτική επιλογή του Υπουργείου, ήταν η στήριξη της Αυτοδιοίκησης. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο, δόθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ στις αιρετές περιφέρειες, σε έργα ΘΗΣΕΑ και στη ΣΑΤΑ.