Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Δωρεάν μαστογραφίες στην Αιτωλοακαρνανία

breast-cancerΕίναι πάνω από 4.500 οι γυναίκες στην Ελλάδα που κάθε χρόνο που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, μια νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χάρις στην πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αλλά και τους Δήμους της Περιφέρειας εκπόνησε ένα πρόγραμμα με βάση το οποίο η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Αντικαρκινικής Εταιρείας θα περιοδεύσει στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, κάνοντας δωρεάν μαστογραφίες, παρέχοντας άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίας υγείας.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από την Αιτωλοακαρνανία όπου θα πραγματοποιηθούν περίπου 1.150 μαστογραφίες σε διάστημα ενός μηνός (12 Ιανουάριου – 19 Φεβρουάριου 2012) και κατόπιν θα συνεχιστεί, τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

«Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος έχει αποδειχθεί σωτήριος για χιλιάδες γυναίκες», σημείωσε σε σχετική του δήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος και συνέχισε: «Εκπονήσαμε αυτό το πρόγραμμα σε συνεργασία με τους Δήμους και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, τους οποίους και ευχαριστώ, προκειμένου να δώσουμε σε εκατοντάδες γυναίκες που ενδεχομένως δεν έχουν άλλη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, τη δυνατότητα να υποβληθούν σε μαστογραφία δωρεάν και σε υψηλό ιατρικό επίπεδο. Οι οικονομική κρίση καθιστά, συχνά, δυσχερείς τις προληπτικές εξετάσεις και, στο μέτρο του δυνατού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιχειρεί να καλύψει αυτήν την ανάγκη».

Το αναλυτικό πρόγραμμα για την Αιτωλοακαρνανία (σε παρένθεση ο αριθμός των μαστογραφιών που μπορεί να γίνουν ανά Δήμο) έχει ως εξής:

Δήμος Ναυπάκτου, 12-15 Ιανουαρίου (150)

Δήμος Μεσολογγίου, 16-19 Ιανουαρίου (200)

Δήμος Αγρινίου, 20-23 Ιανουαρίου (200)

Δήμος Θέρμου, 7-9 Φεβρουαρίου (150)

Δήμος Αμφιλοχίας, 10-13 Φεβρουαρίου (150)

Δήμος Βόνιτσας, 14-16 Φεβρουαρίου (150)

Δήμος Αστακού, 17-19 Φεβρουαρίου (150).

Το αντίστοιχο πρόγραμμα για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά το δήμο Μεσολογγίου σε σχετική ανακοίνωση καλούνται για μαστογραφικό έλεγχο:
• Οι γυναίκες ηλικίας από 40 έως 70 ετών
• Όσες δεν έχουν κάνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες
• Όσες δεν έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού , βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στον μαστό
Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο
Τηλέφωνα για ραντεβού στο 2632360222 από 10:00 πρωί έως 1:00 μεσημέρι (κ. Δημοπούλου).