Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

«Από μια πατρίδα εγώ είμαι»: Τιμητική εκδήλωση στο Μεσολόγγι στη μνήμη του Κωνσταντίνου Λάσκαρι


Το Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 19.00, στο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής ενότητας «Από μια πατρίδα εγώ είμαι», διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του Κωνσταντίνου Λάσκαρι, εν ζωή Δρ. Πυρηνικής Φυσικής, Αρχιτεκτονικής Ακουστικής Ε.Μ.Π. – Διευθυντή τμήματος Ηλεκτρονικών – Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».



Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι κ.κ.: Δρ. Γεώργιος Νούνεσης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και Νικόλαος Χρυσοχοϊδης, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής, τ. Δ/ντής ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».
Θα παρέμβει επίσης μέσω skype, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέντ του Οχάιο, Σπύρος Μαργέτης.

Ο Κώστας Λάσκαρης γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1930,  όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια ειδικεύτηκε σε Ολλανδία και Αμερική σε εφαρμογές χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, τις αρχές της δεκαετίας του 1960, του ανατέθηκε η δημιουργία εργαστηρίου και η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα στον «Δημόκριτο». Δηλαδή ο Κώστας Λάσκαρης ήταν ο άνθρωπος που με τους συνεργάτες του οργάνωσε τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα που λειτουργεί στη χώρα μας. Εκεί εργάστηκε ως ερευνητής έως και την συνταξιοδότησή του.
Όλα αυτά τα χρόνια διατηρούσε δεσμούς με τη γενέτειρά του, το Μεσολόγγι όπου και διέμενε για μεγάλα διαστήματα του χρόνου. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία, καθώς αποτελούσε έναν άνθρωπο της προόδου που υπηρέτησε, με αυταπάρνηση την επιστήμη του.
Το επιστημονικό και ερευνητικό έργο του Κώστα Λάσκαρη είναι σπουδαίο και τον κατατάσσει στους κορυφαίους Έλληνες φυσικούς.