Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Συνεχίζουν τις επισκέψεις στις "γειτονιές" του Μεσολογγίου τα μέλη του συνδυασμού "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου" - Ποια ζητήματα "κατέγραψαν" στην Αγριλιά - Σήμερα θα πάνε στην Πλώσταινα


Η Αγριλιά αποτέλεσε ακόμη ένα σημείο συνάντησης με πολίτες του Μεσολογγίου των μελών του συνδυασμού «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» την περασμένη Κυριακή. Ανάλογες συναντήσεις για καταγραφή προβλημάτων και ανταλλαγή απόψεων θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 8/5 στην Πλώσταινα (καφέ Ρέπλικα, 19.00) και το Σάββατο 11/5 στην περιοχή του Κήπου των Ηρώων (καφέ La storia, 18.00).
Αναφορικά με τα κυριότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν στην συνάντηση με κατοίκους της Αγριλιάς είναι αυτά της προβληματικής υδροδότησης, της καθαριότητας, του δημοτικού φωτισμού και της παραβατικότητας.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του συνδυασμού «Για την κοινότητα Μεσολογγίου» έχει ως εξής:
«Συνεχίζοντας τις συναντήσεις γειτονιάς, την Κυριακή 5 Μαΐου επισκεφθήκαμε το καταπράσινο προάστιο της Αγριλιάς. Ο Συνδυασμός μας θεωρεί δεδομένο ότι για να γνωρίσει κάποιος καλά τα μειονεκτήματα αλλά κυρίως τα πλεονεκτήματα μιας περιοχής χρειάζεται να κατοικεί ή να έχει ζήσει σε αυτήν.
Έτσι, μέσα σε κλίμα καλής διάθεσης είχαμε με τους κατοίκους μια εποικοδομητική συζήτηση,  αρχικά κατά μικρές ομάδες την οποία στη συνέχεια  διευρύναμε με τη συμμετοχή όλων των παρόντων.



 Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να ακούσουμε τους αρκετούς προβληματισμούς που εξέφρασαν για τη γειτονιά τους. Διαφορετικά,  με ένα απλό πέρασμα δε θα μπορούσαμε σε καμιά περίπτωση να εντοπίσουμε, να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε, στο βαθμό που χρειάζεται, τις ανάγκες του τόπου. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούμε σημαντικές τις συναντήσεις γειτονιάς, έναν θεσμό που θέλουμε να ενισχύσουμε διαμέσου του Συμβουλίου Κοινότητας.
Ως βασικό πρόβλημα οι κάτοικοι ανέδειξαν την παλαιότητα του δικτύου ύδρευσης πράγμα που καθιστά, χειμώνα – καλοκαίρι, την παροχή του νερού προβληματική, μέσα από τις αδιάκοπα επαναλαμβανόμενες διακοπές. Το πρόβλημα επιτείνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι που παρατηρείται ταυτόχρονη μείωση της πίεσης του νερού σε επιφανειακούς αγωγούς, που σε μερικά σημεία βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ήλιο, δίπλα στο οδόστρωμα.
H έλλειψη αποχέτευσης σε κάποιες περιοχές, όπως τα Τρελάγκαθα, ο ελλιπής ή ανύπαρκτος φωτισμός π.χ. στις Κολοκυθιές αποτελούν σοβαρά προβλήματα για τους κατοίκους. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα προβλήματα καθημερινότητας μεταξύ των οποίων ως πιο σημαντικά θεωρούνται: η έλλειψη πεζοδρομίων και παιδικής χαράς, η απουσία διαγράμμισης και διαβάσεων στον κεντρικό οδικό άξονα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μεγάλες ταχύτητες εντός κατοικημένης περιοχής, η άσχημη κατάσταση του οδικού δικτύου ιδιαίτερα στο Ταμπράκι και τη Φιλοθέη.
Οι κάτοικοι θεωρούν επίσης απαραίτητο τον τακτικό καθαρισμό των ρεμάτων, το κλάδεμα των ευκαλύπτων στο Πεδίο Βολής, τον καθαρισμό των χόρτων στη διασταύρωση του παλιού εθνικού δρόμου αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους των εργατικών κατοικιών (πράγμα που έγινε, τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση).
Τέλος, ανέφεραν την αραιή αποκομιδή των απορριμμάτων, έθιξαν την παραβατικότητα ορισμένων Ρομά και εξέφρασαν τα παράπονα τους για την αδιαφορία που εισπράττουν από το γεγονός ότι κατοικούν «εκτός των τειχών της πόλης».
Ωστόσο, δεν έμειναν μόνον στον εντοπισμό των προβλημάτων αλλά παρουσίασαν τις ιδέες τους και πρότειναν συγκεκριμένες λύσεις. Μια συνολική μελέτη και η υλοποίησή της θα έλυνε σίγουρα το θέμα της ύδρευσης στην Αγριλιά. Η αντικατάσταση μέρους του δικτύου, μια νέα δεξαμενή στον Άγιο Θωμά ή ένα νέο μοτέρ θα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση. Η δημιουργία πεζοδρομίων, η ύπαρξη ποδηλατοδρόμων, μια καλύτερη ρύθμιση της λειτουργίας των φανοστατών στη διασταύρωση με την εθνική οδό, όπως και συχνότερη συγκοινωνία των αστικών ΚΤΈΛ, ειδικά το απόγευμα, θα διευκόλυναν τη μετακίνηση των κατοίκων και θα ενίσχυαν την ασφάλειά τους.
Η συχνότερη αποκομιδή των σκουπιδιών, η αύξηση του πλήθους των οικιακών κάδων και τελικά η λειτουργία ανακύκλωσης σε επίπεδο Δήμου είναι βέβαιο ότι θα λύσουν το πρόβλημα της καθαριότητας και στην περιοχή της Αγριλιάς.
Η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στην περιοχή, που είναι αρκετά εκτεταμένη, είναι άξια αναφοράς, όπως και ο σεβασμός που πρέπει να επιδείξουμε όλοι στον γειτονικό Αράκυνθο που πρέπει να αξιοποιηθεί για εναλλακτικό τουρισμό. Τέλος, είναι απαραίτητο, μετά το ουσιαστικό κλείσιμο του στρατοπέδου, να συζητηθεί και να μελετηθεί η αξιοποίηση του χώρου του πεδίου βολής.
Έν κατακλείδι, οι κάτοικοι σε κάθε συνάντηση γειτονιάς μέχρι σήμερα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η εκάστοτε δημοτική αρχή πρέπει καταρχήν να ιεραρχεί τα προβλήματα με στόχο, χρόνο με το χρόνο να τα λύνει και έτσι να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών. Παράλληλα εμείς, οι πολίτες, χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν καθώς και τις υποχρεώσεις μας ώστε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά βιώσιμη πόλη.»