Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Ν. Καραπάνος :«Όσοι επιθυμούν ν’ αναλάβουν πολιτικό ρόλο, θα πρέπει να έχουν τεκμηριωμένες απόψεις και κυρίως πολιτικό λόγο» - Συνέντευξη του δημάρχου Μεσολογγίου στα "ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ"


Συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» και συγκεκριμένα στον εκδότη της, Κωστή Στεφανάτο,  ο απερχόμενος και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, στην οποία αναφέρθηκε τόσο για τα πεπραγμένα της θητείας του όσο και για τις προτεραιότητές του την επόμενη μέρα στο Δήμο.
Παράλληλα, ο κ. Καραπάνος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναλύει τι είναι αυτό που πιστεύει ότι θα μετρήσει και θα επηρεάσει την γνώμη και την ψήφο των δημοτών.

Μ.Χ. : Κύριε Δήμαρχε την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια σειρά θετικών εξελίξεων σε θέματα που ως Δημοτική Αρχή είχατε δεσμευτεί ότι θα επιλύσετε. Ένα απ’ αυτά ήταν το ζήτημα του νερού στο Αιτωλικό. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια τόσο γι’ αυτό όσο και για τον γενικότερο σχεδιασμό που αφορά τον ευαίσθητο και σημαντικό τομέα της ύδρευσης;
Σας ευχαριστώ κατ’ αρχήν για τη φιλοξενία στην έγκριτη εφημερίδα σας.
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε πραγματικά μια άκρως θετική εξέλιξη με το ζήτημα του νερού στο Αιτωλικό. Όπως γνωρίζετε, μετά από δεκαετίες η πόλη πίνει και πάλι καθαρό νερό, μετά από σειρά παρεμβάσεων που πραγματοποίησε ο Δήμος. Η ποιότητα του νερού στο Αιτωλικό είναι άριστη και οι δημότες μπορούν να το καταναλώνουν με ασφάλεια.



Ωστόσο, το ζήτημα της ασφαλούς παροχής νερού σε όλους τους δημότες δεν σταματά εδώ. Το επόμενο βήμα έχει ήδη σχεδιαστεί κι αφορά αυτή την ιερή Πόλη του Μεσολογγίου καθώς επίσης και τοπικά διαμερίσματα.
Πρόκειται για το έργο της Βελτίωσης έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων Ι.Π. Μεσολογγίου και Τοπικών Διαμερισμάτων συνολικού προϋπολογισμού 7.998.000 ευρώ, το οποίο έχει ήδη συνταχθεί σε επίπεδο οριστικής μελέτης από τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει ένα νέο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης που θα επιτυγχάνει την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.  Σκοπός του έργου είναι η καλύτερη διανομή νερού, η μείωση των απωλειών και των διαρροών, η εξασφάλιση καλύτερης λειτουργικότητας μέσα από την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων και ασφαλώς η βελτίωση της ποιότητας του νερού με την αντικατάσταση των σωληνώσεων από νέα κι ασφαλέστερα υλικά.
Για το μεγάλο αυτό έργο είμαστε έτοιμοι ως Δήμος για υποβολή και ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Πιστεύω πως είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για το Μεσολόγγι όσο και τα τοπικά διαμερίσματα τα οποία και θα εξυπηρετήσει.
Μ.Χ. : Ένα άλλο σημαντικό θέμα για το οποίο υπήρξε θετική εξέλιξη ήταν αυτό της μαρίνας του λιμανιού η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεινε ουσιαστικά αδρανής. Η επαναλειτουργία της, σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες και παρεμβάσεις πάνω σ’ αυτό που αποκαλούμε θαλάσσιο μέτωπο για την πόλη μας, μας δίνουν αισιόδοξα μηνύματα. Να περιμένουμε συνέχεια των καλών ειδήσεων και εξελίξεων;
Έχω επισημάνει πως απ’ τους κορυφαίους τομείς ανάπτυξης για το Δήμο μας είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που μας δίνει η προνομιούχος θέση μας στη θάλασσα. Αυτό το μέτωπο παρέμεινε είτε ανενεργό, είτε ελάχιστα αξιοποιημένο. Η παρούσα δημοτική αρχή έδωσε μεγάλη βαρύτητα σ’ αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής μας. Ξεκινήσαμε με την διεκδίκηση και εξασφάλιση του Λιμενικού Ταμείου ως Δημοτικού πλέον φορέα κι όχι Νομαρχιακού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχουμε άλλωστε τον κύριο κι αποφασιστικό ρόλο για τον ζωτικό μας χώρο. Το γεγονός της ίδρυσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, άνοιξε το δρόμο στην ορθή διαχείριση της λιμενικής ζώνης, την δημιουργία νέων χώρων εστίασης κι αναψυχής που προσελκύουν πλέον όλο το χρόνο επισκέπτες και εκτός περιοχής. Εκτός αυτού οι προσδοκίες για το μέλλον είναι πολλές. Η μελέτη για το Υδατοδρόμιο είναι έτοιμη και αναμένει το «πράσινο φως» από την πολιτεία. Πρόσφατα, η οριστική επίλυση του ζητήματος της μαρίνας η οποία παράμεινε αδρανής το τελευταίο διάστημα λόγω πολλών λειτουργικών προβλημάτων δημιουργεί νέα αναπτυξιακά δεδομένα για την λιμενική ζώνη, η οποία και πάλι επισημαίνω πως είναι ιδιαίτερα δυναμική. Προς την κατεύθυνση της οριστικής λύσης του θέματος της μαρίνας το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που συμμετέχει στην επένδυση είχε καταλυτικό θα έλεγα ρόλο. Με ομόφωνη απόφασή του προχώρησε σε επανακαθορισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα Μεσολογγίου ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την τελική υπογραφή της αδειοδότησης από την πρώην Υπουργό Ε. Κουντουρά. Η εύρυθμη λειτουργία της μαρίνας είμαι βέβαιος πως θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση της τουριστικής κίνησης κι επισκεψιμότητας.
Το έργο της εκβάθυνσης του διαύλου βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι το έργο που θα «ξεκλειδώσει» στην ουσία το Λιμάνι του Μεσολογγίου σε μεγαλύτερη κι ευρύτερη χρήση. Το ενδιαφέρον ήδη υπάρχει και είναι έντονο. Ξεκίνησε με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ιονίου, συνεχίστηκε με την ιδιοκτήτρια εταιρεία της θαλαμηγού «Christina O”   και θα συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό. Σας είπα και πάλι πως η ιδιαίτερη φυσική θέση μας είναι δεδομένη. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε τις υποδομές εκείνες που θα την αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο. Και γι’ αυτό ως Δήμος να είστε σίγουρος ότι έχουμε φροντίσει.



Μ.Χ. : Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε ομόφωνη απόφαση, ύστερα από δική σας πρόταση,  για την δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας στο Δήμο μας. Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει για τους δημότες το πρόγραμμα αυτό και ποιοι θα ωφεληθούν;
Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την τοπική κοινωνία και το Δήμο μας. Ήδη έχουμε προλάβει τις εξελίξεις κι ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα βήματα. Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου  ενέκρινε την  εισήγησή μου αναφορικά με την έναρξη ενεργειών δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δυνατότητα που δίνεται μέσα από  σχετικό νόμο ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και οι πρωτοβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι αστικοί συνεταιρισμοί που στόχο έχουν την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα.  Κάθε ενέργεια θα γίνει με τη συνεργασία των νομικών προσώπων του Δήμου όπως του Πνευματικού Κέντρου, της Αναπτυξιακής Εταιρείας, του Λιμενικού Ταμείου και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ευκολότερη και πιο σύντομη αξιοποίηση των ευεργετικών διατάξεων του νομοσχεδίου, που θα ωφελήσουν τους πολίτες και ειδικά τους οικονομικά αδύναμους. Πως  όμως θα λειτουργήσει πρακτικά αυτό;  Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να εγκαταστήσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά) και το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα να συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των ευάλωτων οικονομικά συμπολιτών μας.
Είμαστε από τους πρώτους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα που έχουμε εκδηλώσει έμπρακτα ενδιαφέρον για τις Ενεργειακές Κοινότητες. Η χρήση των δυνατοτήτων τους μπορεί ν’ αποφέρει πολλαπλά οφέλη.
Μ.Χ. : Στα πέντε χρόνια της θητείας σας στη διοίκηση του Δήμου προγραμματίσατε μια σειρά τεχνικών έργων. Κάποια απ’ αυτά τα πραγματοποιήσατε ενώ παράλληλα κάποια άλλα τα έχετε  ξεκινήσει και εξελίσσονται. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τα σημαντικότερα απ’ αυτά;
Στο Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου την πενταετία που διανύουμε έχουν εξασφαλισθεί έργα ύψους 51.000.000. Επιγραμματικά αναφέρω τα έργα που έχουν ενταχθεί στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, ένα από τα πλέον φιλόδοξα προγράμματα αστικής ανάπλασης σε Μεσολόγγι (οδός Κύπρου) και Αιτωλικό (Ανάπλαση Νοτίου Τμήματος). Την δημιουργία νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι.  Την ύδρευση του Αιτωλικού και του Ευηνοχωρίου. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής, που είχαν τουλάχιστον μια 50ετία να αναβαθμιστούν. Την δημιουργία, αναβάθμιση και συντήρηση αθλητικών χώρων σε όλη την έκταση του Δήμου. Την δημιουργία επίσης σε όλο το δήμο χώρων αναψυχής των παιδιών μας (παιδικές χαρές). Την εκτεταμένη εφαρμογή προγράμματος ασφαλτοστρώσεων σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας. Την ανάπλαση των τοπικών κοινοτήτων μέσα από παρεμβάσεις είτε αισθητικές είτε λειτουργικές που βελτιώνουν την καθημερινότητα αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Την δημιουργία έργων περιβαλλοντικής κατεύθυνσης όπως είναι η Κατασκευή δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Νεοχωρίου και η Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης Ακαθάρτων Κατοχής. Την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας με την αγορά νέων μηχανημάτων, την επέκταση των δικτύων δημοτικού φωτισμού, ομβρίων και πολλά άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα σε έκταση έργα. Αξιοποιήσαμε με εγκυρότητα κι επιστημονική επάρκεια κάθε χρηματοδοτικό μέσο προκειμένου να αντληθούν οι οικονομικοί πόροι. Η σοβαρότητα και η τεκμηρίωση των προτάσεων μας έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Κι εδώ στον Τομέα των Τεχνικών Έργων,  έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά στο μέλλον. Κι έπεται συνέχεια. Πρέπει να σημειώσω εδώ πως η συνετή διαχείριση των οικονομικών μας ως Δήμος, επέτρεψε ένα μέρος των έργων αυτών που αφορούν κυρίως την βελτίωση της ποιότητας ζωής, να χρηματοδοτηθούν από «Ίδιους πόρους», από χρήματα δηλαδή που εξοικονομήσαμε ως Δήμος. Τα χρήματα αυτά ειδικά τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς, με την πρώτη εκτίμηση για το 2020 το ύψος των 3.000.000 ευρώ.
Μ.Χ. : Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που θα μετρήσει και θα «βαρύνει» στη γνώμη των δημοτών και τελικά θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ψήφο τους;
Πιστεύω, πως όσοι επιθυμούν ν’ αναλάβουν πολιτικό ρόλο, θα πρέπει να έχουν τεκμηριωμένες απόψεις κι όχι ασάφειες και κυρίως πολιτικό λόγο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Αυτό θα κρίνει η κοινωνία στην οποία όλοι απευθυνόμαστε. Και η τοπική κοινωνία γνωρίζει και καταλαβαίνει στο τέλος πολύ καλά να είστε βέβαιος! Ξέρει ποιος έχει την επαφή με τον κόσμο και την πραγματικότητα. Ποιος έχει το πρόγραμμα, τις θέσεις και την πολιτική γνώση και ποιος «αντιγράφει» και μάλιστα με τον πλέον άκομψο και σκανδαλώδη τρόπο το έργο του Απολογισμού μας και τις επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου παρουσιάζοντάς τα ως «πρόγραμμα». Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν όταν λείπει το πολιτικό μέτρο…
Έχοντας λοιπόν εμπιστοσύνη στην κρίση των δημοτών προσδοκώ την ψήφο τους και θεωρώ βέβαιο ότι θα μας τιμήσουν επανεκλέγοντας το συνδυασμό μας.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ