Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

"Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης" - Σειρά εκδηλώσεων σε Αγρίνιο, Θέρμο και Λευκάδα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων


«Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» είναι το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5).
Εξειδικεύοντας το σκεπτικό του το ICOM επισημαίνει ότι: «Τα Μουσεία, εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση, αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος θα συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με την διοργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων:




1.       Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου

16, 17 Μαΐου, ώρα 8:30 – 13:30
   «Το αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου ως κόμβος πολιτισμού: ένα ταξίδι στο χρόνο».    Εκπαιδευτικό εργαστήριο σχεδίου και χρώματος στον προαύλιο χώρο του μουσείου για την μαθητική κοινότητα, κατόπιν εκπαιδευτικής ξενάγησης στα μουσειακά εκθέματα, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία  «ΔΡΩ» και τον Δήμο Αγρινίου. Υπεύθυνη εκ. προγράμματος: Δ. Γαβρίνα, Μουσειοπαιδαγωγός (26310-55654)
18 Μαΐου, ώρα 10:15  
«Το αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου ως κόμβος πολιτισμού: ένα ταξίδι στο χρόνο».    Ξενάγηση για το ευρύ κοινό,  με ελεύθερη είσοδο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου, σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία  «ΔΡΩ» και τον Δήμο Αγρινίου. Υπεύθυνος δράσης: Γ. Σταμάτης, αρχαιολόγος (26310-22026)
22 Μαΐου, ώρα 10:00
                       «Έκθεμα του μήνα: Το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου»
Η Εφορεία μας επέλεξε την Διεθνή Ημέρα Μουσείων για να παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό ως έκθεμα του μήνα το χρυσό στεφάνι με φύλλα μυρτιάς του 2ουαι.π.Χ. που βρέθηκε το 1973-74 σε κιβωτιόσχημο τάφο στο ακαρνανικό Θύρρειο, μαζί με τα συνευρήματά του: χρυσό ενώτιο με μορφή ερωτιδέα, οκτώ λογχοειδή φύλλα ελιάς που ανήκουν σε άλλο στεφάνι, πέντε μικρά ελάσματα χρυσού, που ενδεχομένως ανήκουν σε διάδημα ή περίαπτο και αρκετά αγγεία.

2.       Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου
18 Μαΐου,  ώρα 19:00
«1909-2019. 110 χρόνια αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου». Στο παλαιό Μουσείο Θέρμου, που παραμένει κλειστό και είναι ένα από τα πρώτα Μουσεία της Ελλάδος θα φιλοξενηθεί φωτογραφική έκθεση για την ιστορία των ανασκαφών και τα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση και μουσική βραδιά με την παγκοσμίου φήμης υψίφωνο Γεωργία Τριανταφύλλου. Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού χώρου Θέρμου και τον Δήμο Θέρμου.               
                      Είσοδος ελεύθερη
                      Χώρος διεξαγωγής: Παλαιό και Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμο

3.       Ανεμόμυλοι Γύρας Λευκάδας
17 Μαΐου, ώρα 18.00
 «Γύρω – γύρω απ’ τον μύλο. Ανεμόμυλοι γυρνούν στη Γύρα της      Λευκάδας». Εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ Μοrfosi Λευκάδας, για παιδιά Α'/βάθμιας εκπαίδευσης με θέμα τους ανεμόμυλους της Γύρας, αλλά και το εκτενές δίκτυο ανεμόμυλων στα γειτονικά νησιά Μεγανήσι και Καστό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στη γνωριμία με την αιολική ενέργεια, στους τρόπους εκμετάλλευσής της για την παραγωγή κίνησης, στους τύπους, τη δομή και τη λειτουργία των ανεμόμυλων, καθώς και στη συμβολή τους στην οικονομική και εμπορική δραστηριότητα των νησιών. Περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού, συζήτηση, δημιουργικές δραστηριότητες και μουσικοκινητικό δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με μουσικό. Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί ειδικά σχεδιασμένο έντυπο.  Υπεύθυνη δράσης: Β. Στάικου, Αρχαιολόγος (26310-55654)


Η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη το Σάββατο 18 Μαΐου.