Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Οδηγός αγοράς εκτυπωτή 2019 – Ποιον να πάρω;


Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε καινούριο printer και δεν ξέρετε ποιον να πάρετε, σε αυτό το άρθρο θα σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα σας οδηγήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Υπάρχουν βασικά δύο είδη από εκτυπωτές: inkjet(με μελάνι) και laser. Η επιλογή σας θα γίνει ανάλογα με το είδος και το χώρο χρήσης που επιθυμείτε, καθώς και τις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις.

ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ:

Εάν θέλετε εκτυπωτή για το σπίτι, τότε αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι είδους χρήση θέλετε να κάνετε. Εφόσον η κύρια λειτουργία του είναι η εκτύπωση γραπτών εγγράφων, υπερτερεί ο laser printer για πολλούς λόγους. Αν όμως  επιθυμείτε να εκτυπώνετε συχνά έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ποιότητας, τότε θα πρέπει σίγουρα να διαλέξετε εκτυπωτή μελανιού.

Οι εκτυπωτές laser, αν και γενικά είναι πιο ακριβοί από τους inkjet, έχουν πολύ καλύτερη απόδοση σε εκτύπωση μεγάλων ποσοτήτων εγγράφων από τους δεύτερους, και επιπλέον τυπώνουν πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, τυπώνουν πολύ καθαρά γράμματα, χωρίς την παραμικρή μουτζούρα ή αλλοίωση, που τυχόν μπορεί να γίνει με το μελάνι.




Οι  εκτυπωτές μελανιού από την άλλη, είναι ιδανικοί για την εκτύπωση φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης, με ζωντανά χρώματα και λεπτομέρειες που δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί ένας laser printer. Δυστυχώς όμως, έχουν το μειονέκτημα της αλλαγής μελανιού, η οποία απαιτείται συχνά για συστηματική χρήση και έχει ένα σημαντικό κόστος. Επιπλέον, το μελάνι στεγνώνει αν έχει καιρό να χρησιμοποιηθεί ο εκτυπωτής και χρειάζεται αντικατάσταση.

ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ:

Στην περίπτωση που χρειάζεστε έναν εκτυπωτή καθαρά για επαγγελματικούς λόγους, τότε η καλύτερη επιλογή είναι αναμφισβήτητα ο laser. Η κύρια χρήση στις περισσότερες εργασίες είναι η εκτύπωση εγγράφων, και πιθανότατα μεγάλων ποσοτήτων, επομένως ο laser printer θα έχει πολύ καλύτερη απόδοση, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Η ταχύτητα εκτύπωσης είναι σίγουρα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τις επιχειρήσεις και τα γραφεία, διότι ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Για να καταλάβετε τη διαφορά, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένας εκτυπωτής laser τυπώνει μέχρι και 100 σελίδες το λεπτό, ενώ ένας εκτυπωτής μελανιού μέχρι και 16 σελίδες το λεπτό περίπου. Ακόμα δηλαδή και να πάρετε έναν laser printer, ο οποίος δεν θεωρείται από τους καλούς και έχει σχετικά φθηνή τιμή, θα είναι σίγουρα πολύ πιο γρήγορος από τον inkjet.

Ακόμα, εάν χρειάζεστε να εκτυπώνετε σποραδικά κάποιες φωτογραφίες στη δουλειά σας, τότε αυτό είναι δυνατόν με έναν laser εκτυπωτή, που θα τυπώνει από μεσαίας μέχρι και καλής ποιότητας φωτογραφίες, καθώς οι τελευταίας τεχνολογίας laser printers έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, οι εκτυπωτές laser διαθέτουν ειδικές ρυθμίσεις, με τις οποίες επιτυγχάνεται η σύνδεση σε δίκτυο πιο εύκολα από ότι με τους inkjet, κάτι που είναι απαραίτητο για επιχειρήσεις με πολλούς εργαζόμενους.

Συμπερασματικά, το δίλημμα περισσότερο υπάρχει για τη χρήση στο σπίτι, παρά για την εργασία, όπου τα πλεονεκτήματα των laser εκτυπωτών είναι πολύ περισσότερα. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ρόλο στην απόφασή σας, όπως η συχνότητα της χρήσης, καθώς και το budget που διαθέτετε..ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά και επιλέξτε συνετά.