Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Κιρσοί: Από τι δημιουργούνται και πώς αντιμετωπίζονται; Οι ειδικοί απαντούν


Οι φλεβικές παθήσεις στην περιοχή των ποδιών είναι σύνηθες φαινόμενο, ειδικά στις γυναίκες. Μία από αυτές είναι οι κιρσοί, οι οποίοι είναι επιζήμιες διογκωμένες φλέβες, που εμφανίζονται στα κάτω άκρα η και στους μηρούς, και έχουν καταπονηθεί από την καθημερινότητα.

Στη συνηθισμένη τους μορφή δεν αποτελούν επικίνδυνη πάθηση, αλλά προκαλούν σημαντικό αισθητικό πρόβλημα, που συνήθως κινητοποιεί τους ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία. Οι χρόνιοι, πολύ διεσταλμένοι και παραμελημένοι κιρσοί, μπορεί να δημιουργήσουν φλεβική ανεπάρκεια.

Φλεβική ανεπάρκεια ονομάζεται η χρόνια διαταραχή στην επιστροφή του φλεβικού αίματος των κάτω άκρων προς την καρδιά, που έχει αρχίσει να παρουσιάζει αλλοιώσεις στα πόδια μας. Συμβαίνει όταν εμφανιστεί πρήξιμο στον αστράγαλο, αλλοιώσεις στη ποιότητα και στο χρώμα του δέρματος του ποδιού χαμηλά, ή άτονο φλεβικό έλκος.




Η φλεβική ανεπάρκεια υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του και προκαλεί μόνιμα και ανεπίστρεπτα αντιαισθητικά σημάδια στο δέρμα των ποδιών. Μπορεί ωστόσο να προληφθεί, αν ο ασθενής κινητοποιηθεί για να αναζητήσει έγκαιρα θεραπεία για τους κιρσούς του.

Το κλασικό επίπονο χειρουργείο των κιρσών είναι πια παρελθόν, και η αντιμετώπιση τους γίνεται με σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται μέσα στον αυλό της φλέβας, και προσφέρουν υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα, με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία. Υπάρχουν τρεις μέθοδοι θεραπείας:

1. Υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό
Με τη σκληροθεραπεία αντιμετωπίζονται όλα τα είδη κιρσών και τα αντιαισθητικά φλεβίδια. Η θεραπεία εφαρμόζεται στο ιατρείο με ασφάλεια, χωρίς περιορισμούς στην καθημερινότητα μας, και απαιτούνται μονάχα μερικές επισκέψεις, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.
Με την μέθοδο αυτή, θεραπεύουμε όλες τις χαλασμένες φλέβες του ποδιού μας. Τις κεντρικές που δημιουργούν το πρόβλημα, αλλά και τους κιρσούς που βλέπουμε στα πόδια μας.

Θεραπεία με Laser ή RF
Η θεραπεία με λέιζερ ή ραδιοσυχνότητες είναι πιο επεμβατική από τις ενέσεις, εκτελείται σε κλινική και απαιτεί ειδική αντισηψία και τοπική αναισθησία. Δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς.
Εισάγεται μέσα στον αυλό της παθολογικής κεντρικής φλέβας μια οπτική ίνα λέιζερ ή μια ίνα ραδιοσυχνοτήτων και χορηγείται θερμική ενέργεια που καυτηριάζει τη κεντρική φλέβα, η οποία δημιουργεί τους κιρσούς. Η φλέβα νεκρώνεται και απορροφάται ύστερα από τον οργανισμό.

Οι κιρσοί που βλέπαμε στα πόδια μας και προέρχονταν από την φλέβα, αν μεν είναι μικροί, μικραίνουν κι άλλο και εξαφανίζονται με τον καιρό. Αν είναι μέτριοι ή μεγάλοι, δεν θα εξαφανιστούν μόνοι τους και καλό είναι να αφαιρούνται με μικροφλεβεκτομές και επιπλέον τοπική αναισθησία την ώρα της διαδικασίας. Διαφορετικά, πρέπει να γίνει επιπλέον σκληροθεραπεία τους σε μετέπειτα χρόνο, στο ιατρείο του ιατρού.

3. Θεραπεία με ενδοφλεβική κόλλα
Αποτελεί την πιο σύγχρονη θεραπεία για τους κιρσούς, που χρησιμοποιεί την επαναστατική ενδοφλεβική κόλλα VenaSeal.  Πρόκειται για μία δοκιμασμένη θεραπεία, που θεωρείται ασφαλής.
Με τη συνδρομή των υπερήχων και με τη χρήση ενός λεπτού καθετήρα, εισάγονται στη κεντρική φλέβα μικροποσότητες της ειδικής κόλλας. Η παθολογική φλέβα κλείνει σε λίγα δευτερόλεπτα, και μετά από καιρό απορροφάται από τον οργανισμό.
Με την μέθοδο αυτή, δεν απαιτείται ούτε τοπική αναισθησία, εκτός αν χρειαστεί να γίνουν και μικροφλεβεκτομές μερικών κιρσών για ολοκληρωμένο αισθητικό αποτέλεσμα.